Οικονομία

Πώς θα φορολογηθούν φέτος τα “μπλοκάκια”

Πώς θα φορολογηθούν φέτος τα “μπλοκάκια”

Πηγή Φωτογραφίας: Blog top office, Quand mon bureau améliore ma productivité au travail

Ποιοι κερδίζουν το αφορολόγητο όριο

Πώς φορολογούνται οι εργαζόμενοι με “μπλοκάκι”; Ποιες οι προϋποθέσεις για να θεωρηθούν “μισθωτοί” και να έχουν αφορολόγητο όριο; Απαλλάσσονται από το τεκμαρτό εισόδημα; Τις απαντήσεις δίνει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, που ξεδιαλύνει τις περιπτώσεις των επαγγελματιών που κερδίζουν το αφορολόγητο όριο και όσων φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 9%.

Για να κερδίσουν, λοιπόν, το αφορολόγητο όριο και να γλιτώσουν ταυτόχρονα από τον αυξημένο φόρο εισοδήματος, οι εργαζόμενοι με “μπλοκάκι”, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Να έχουν υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.

2. Να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέχρι σε τρεις εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως, στην περίπτωση αυτή, λαμβάνουν τουλάχιστον το 75% των ετήσιων αμοιβών τους μόνο από έναν.

3. Να δηλώνουν ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς τους την κατοικία τους.

4. Να μην εισπράττουν μισθό από άλλη εργασία.

5. Το εισόδημα από περιστασιακή απασχόληση να μην υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ ετησίως, εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 9.500 ευρώ και εφόσον δεν έχει αποκτηθεί ταυτόχρονα και εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, ακίνητα ή τόκους καταθέσεων. Στην περίπτωση αυτή, το πραγματικό εισόδημα όσο και η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που μπορεί να προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, την ευνοϊκή κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς.

6. Να παρέχουν υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκούν δραστηριότητα η οποία –σύμφωνα με τις καταργηθείσες διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994)– δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας, αλλά χαρακτηρίζεται ως “ελευθέριο επάγγελμα”. Οι δραστηριότητες αυτές είναι, μεταξύ άλλων, του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς ξεκινά από το ποσό των 8.636 ευρώ και φτάνει έως τα 12.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, και η έκπτωση φόρου που κερδίζουν διαμορφώνεται από 777 ευρώ για όσους φορολογούμενους δεν έχουν εξαρτώμενα τέκνα, 810 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα παιδί, 900 ευρώ με δύο παιδιά, 1.120 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά και 1.340 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.

Όσοι, όμως, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω, θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες με 9% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 10.000 ευρώ, με 22% στο τμήμα του εισοδήματος από τα 10.000 ευρώ μέχρι τα 20.000 ευρώ και με 28%-44% για το τμήμα των ετήσιων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ. Παράλληλα, θα φορολογηθούν με βάση τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης. Συγκεκριμένα, το ελάχιστο εισόδημα για όσους έχουν έξι χρόνια λειτουργίας διαμορφώνεται για το έτος 2024 (για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος) στα 11.620 ευρώ, εφόσον έχουν λιγότερα έσοδα, ενώ για αυτούς δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο.

Πάντως, όσοι χάνουν το αφορολόγητο όριο έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν το φορολογητέο εισόδημά τους αφαιρώντας από τα συνολικά τους έσοδα τις επαγγελματικές δαπάνες. Το υπόλοιπο ποσό που θα απομείνει θα φορολογηθεί με την κλίμακα, αλλά χωρίς το αφορολόγητο των μισθωτών.

Ποιοι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος

Από φέτος καταργείται το τέλος επιτηδεύματος έπειτα από 14 χρόνια. Οι επιχειρήσεις, όμως, φαίνεται ότι θα περιμένουν ένα ή δύο χρόνια ακόμα για να “καθαρίσουν” με τον μνημονιακό φόρο και κατά πάσα πιθανότητα από το 2027 δεν πρόκειται να πληρώσουν ξανά τέλος επιτηδεύματος.

Έτσι, λοιπόν, το 2025 περισσότεροι από 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που αμείβονται με “μπλοκάκι” δεν θα πληρώσουν ξανά έξτρα ποσά που δεν σχετίζονται με τη λειτουργία τους, τα έσοδα και τα έξοδά τους.

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίσθηκε, από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος απαλλάσσονται το 2025:

– Επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, με τη φορολογική επιβάρυνση να μειώνεται τουλάχιστον κατά 325 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος καταργείται και για κάθε υποκατάστημα του επιτηδευματία, το οποίο ανέρχεται σε 300 ευρώ.

– Τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με έως τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο. Το ετήσιο κέρδος για τους φορολογουμένους κυμαίνεται από 400 έως 500 ευρώ.

Όπως όμως αναφέρθηκε ανωτέρω, κάποιοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν. Σύμφωνα με τη διάταξη του νέου φορολογικού νόμου, ο χάρτης με τους υπόχρεους και το ύψος του τέλους επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής:

– Τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος ύψους 800 ευρώ ετησίως.

– Τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους καταβάλλουν 1.000 ευρώ ετησίως.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments