Γεωπολιτικά

Παραδόθηκαν στο Ισραήλ 1.800 βαριές, αμερικανικές βόμβες MK84

Παραδόθηκαν στο Ισραήλ 1.800 βαριές, αμερικανικές βόμβες MK84

Πηγή Φωτογραφίας: bbc // Παραδόθηκαν στο Ισραήλ 1.800 βαριές, αμερικανικές βόμβες MK84

Η παράδοση των βομβών εγκρίθηκε πρόσφατα από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ • Ο αραβικός κόσμος απορρίπτει οποιοδήποτε σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινίων • Εκεχειρία... λεπτών ισορροπιών

Παρά την «εύθραυστη» συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προμηθεύουν το Ισραήλ με βαρύ πολεμικό υλικό.

Τα προκλητικά σχέδια εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων που ομολόγησαν Τραμπ και Νετανιάχου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια μακροημέρευσης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και φανερώνουν τα βαθύτερα σχέδια τους για την περιοχή. 

Περίπου 1.800 βαριές βόμβες MK84 παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, και φορτώθηκαν σε δεκάδες φορτηγά αμέσως μετά την άφιξή τους στο λιμάνι της Ασντότ. Έπειτα διανεμήθηκαν σε βάσεις της πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας.
Μετά το ξέσπασμα του γενοκτονικού πολέμου, τον Οκτώβριο 2023, οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει το Ισραήλ με πολεμικό υλικό 76.000 τόνων και πλέον, με 678 αεροπορικά και 129 θαλάσσια δρομολόγια. Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έκανε λόγο χθες για τη «μεγαλύτερη αεροπορική και θαλάσσια γέφυρα στην Ιστορία» της χώρας. Ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς είδε στην παράδοση των βομβών «ακόμη μια απόδειξη της ισχυρής συμμαχίας» των δυο κρατών. Η παράδοση των βομβών 2.000 λιβρών (περίπου 900 κιλών) εγκρίθηκε πρόσφατα από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν είχε αναστείλει την παράδοση ενός φορτίου εξαιτίας των ανησυχιών πως η χρήση τους θα προκαλούσε περαιτέρω μεγάλες απώλειες στις τάξεις των αμάχων στον παλαιστινιακό θύλακο. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ διαβεβαίωσε τον Κατς πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «προμηθεύουν το Ισραήλ με όλα τα εργαλεία που χρειάζεται για να εγγυηθούν την ασφάλειά του».

Αντιμέτωπος με τον αραβικό κόσμο ο Ρούμπιο 

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο φθάνει σήμερα στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους με στόχο τον τερματισμό του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία, που διαρκεί ήδη σχεδόν τρία χρόνια. Ο Ρούμπιο αναμένεται να συναντηθεί στη Σαουδική Αραβία με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών τους είναι πιθανό να βρεθεί η πρόταση του Τραμπ για εκτοπισμό των Παλαιστίνιων της Γάζας σε άλλες αραβικές χώρες και για την εμπορική εκμετάλλευση της Λωρίδας από τις ΗΠΑ.

Η πρόταση αυτή έχει εξοργίσει τον αραβικό κόσμο και έχει αυξήσει τους φόβους ανάμεσα στους Παλαιστινίους στη Γάζα ότι θα εκδιωχθούν από την παραθαλάσσια αυτή λωρίδα γης. Η Σαουδική Αραβία, μαζί και με άλλες αραβικές χώρες, έχει απορρίψει οποιοδήποτε σχέδιο περιλαμβάνει εκτοπισμό των Παλαιστινίων και το Ριάντ ηγείται αραβικών προσπαθειών για τη διατύπωση μιας αντιπρότασης, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ταμείο ανοικοδόμησης με επικεφαλής τις χώρες του Κόλπου και μια συμφωνία για τον παραμερισμό της Χαμάς.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει επίσης επιμείνει ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ -κάτι που αποτελεί στόχο της Ουάσινγκτον- χωρίς να υπάρξει συμφωνία για μια οδό προς ένα παλαιστινιακό κράτος. Ο Ρούμπιο επισκέφθηκε χθες, Κυριακή, το Ισραήλ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχόμενος υποστήριξη προς το Ισραήλ στην περιφερειακή αντιπαράθεσή του με το Ιράν.

«Ειρήνη» που κρέμεται «από μια κλωστή» 

Το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει τη συνέχεια της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ισραηλινοί διαπραγματευτές αναμένονται στο Κάιρο.

  • Η πρώτη φάση της εκεχειρίας, που θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου, επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 19 ισραηλινοί όμηροι και 1.134 Παλαιστίνιοι. Συνολικά, 33 όμηροι, ανάμεσά τους 8 νεκροί, αναμένεται να επιστραφούν στο Ισραήλ με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 1.900 παλαιστινίων κρατούμενων σε ισραηλινές φυλακές.
  • Το Ισραήλ, που έχει θέσει υπό πολιορκία τη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο του 2023, οφείλει να επιτρέψει την είσοδο μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί κατά την ίδια φάση, με βάση τους όρους της συμφωνίας.
  • Η τελευταία φάση θα είναι θεωρητικά αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, τιτάνιο έργο που ο ΟΗΕ υπολογίζει πως θα δαπανηθούν πάνω από 53 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όμως, αν χρειαζόταν κάποια απόδειξη για το πόσο εύθραυστη είναι η ανακωχή, η Χαμάς κατηγόρησε χθες το Ισραήλ για «σοβαρή παραβίαση» της συμφωνίας, έπειτα από αεροπορικό βομβαρδισμό που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις αστυνομικοί στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στοχοποίησε… «ενόπλους». Το παλαιστινιακό κίνημα κατηγορεί εξάλλου το Ισραήλ πως συνεχίζει να εμποδίζει την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας προκάτ σπιτιών και εξοπλισμού απαραίτητου για να γίνουν έρευνες στα συντρίμμια, κάτι που δείχνει κατ’ αυτό «την αποτυχία» της συμφωνίας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments