Nέα της αγοράς

Γιάννης Τσακίρης στον ΟΤ: «Η ΕΤΕπ θα στηρίξει τα offshore αιολικά στην Ελλάδα»

Γιάννης Τσακίρης στον ΟΤ: «Η ΕΤΕπ θα στηρίξει τα offshore αιολικά στην Ελλάδα»

Πηγή Φωτογραφίας: wikipedia / pixabay // Γιάννης Τσακίρης στον ΟΤ: «Η ΕΤΕπ θα στηρίξει τα offshore αιολικά στην Ελλάδα»

Ο Γιάννης Τσακίρης, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, μετά τη χρηματοδότηση με 400 εκατ. ευρώ του offshore αιολικού στην Πολωνία μιλά στον ΟΤ

Για τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο ελληνικό project ανάπτυξης υπεράκτιων (offshore) αιολικών πάρκων διαβεβαιώνει ο Γιάννης Τσακίρης αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

Ο Γιάννης Τσακίρης, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το «Baltica 2» στην Πολωνία, μιλά στον ΟΤ και για τις αντίστοιχες προθέσεις της ΕΤΕπ σε ό,τι αφορά το ελληνικό εγχείρημα.

Η Πολωνία δείχνει το δρόμο, η Ελλάδα ακολουθεί

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εισέλθει δυναμικά στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με σχέδια που μπορούν να τη μετατρέψουν σε ηγέτη της πράσινης ενέργειας στη Μεσόγειο.

Το Baltica 2, με ισχύ 1,5 GW, αποτελεί το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο υπό κατασκευή στην Ε.Ε. με την ΕΤΕπ να έχει ήδη εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο, το οποίο αναμένεται όχι μόνο να να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Πολωνίας αλλά και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος τουλάχιστον 2 GW έως το 2030.

Η ανάπτυξη του σχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί, με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Οι 25 θαλάσσιες περιοχές

Από την πλευρά της μάλιστα ,η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) έχει προτείνει 25 περιοχές για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, συνολικής έκτασης 2.712 km² και εκτιμώμενης ελάχιστης ισχύος 12,4 GW, με την περιοχή της Αλεξάνδρούπολης να προκρίνεται ως η καταλληλότερη για την υλοποίηση αυτού του πρώτου εμβληματικού έργου.

Το σχήμα Motor Oil – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

‘Ήδη οι Όμιλοι Motor Oil και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στην από κοινού ανάπτυξη του πρώτου Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου (ΥΑΠ) στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκαν, πρόσφατα, οι διαδικασίες για τη συμμετοχή του Ομίλου Motor Oil, μέσω της θυγατρικής του Motor Oil Renewable Energy (MORE), με ποσοστό 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως», θυγατρικής του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Η «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως» έχει το δικαίωμα ανάπτυξης πιλοτικού ΥΑΠ ισχύος 400 MW, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αλεξανδρούπολης και βόρεια της Σαμοθράκης.

Το πρωτοπόρο αυτό έργο-ορόσημο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, θα είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιτυχία της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Ήδη σημαντικοί παίκτες της αγοράς, όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και άλλες μεγάλες ελληνικές και διεθνείς ενεργειακές εταιρείες, προετοιμάζονται για τις πρώτες επενδύσεις, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να έχει ανακοινώσει την κατασκευή τριών νέων χερσαίων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 100 MW στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα. Με την ολοκλήρωση των έργων, η ετήσια αναμενόμενη παραγωγή θα ξεπερνά τις 280 GWh, αποτρέποντας την εκπομπή άνω των 142.000 τόνων CO2.

Γιάννης Τσαίρης: Το μεγάλο στοίχημα της χρηματοδότησης

Η στήριξη της ΕΤΕπ μπορεί να είναι ο καταλύτης για την εκκίνηση των ελληνικών έργων, ενώ η Τράπεζα φαίνεται πως έχει εκφράσει την πρόθεσή της να στηρίξει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας.

Ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Γιάννης Τσακίρης, δηλώνει στον ΟΤ: «Ως η τράπεζα του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε όχι μόνο δεσμευτεί αλλά και έχουμε αποδείξει πως υποστηρίζουμε τη μετάβαση της Ευρώπης και της Ελλάδας φυσικά προς την ενεργειακή της αυτονομία. Η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και φυσικά εξετάζουμε ενεργά τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων. Θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και να δούμε την Ελλάδα να αξιοποιεί το τεράστιο δυναμικό της», καταλήγει.

Η ώρα των αποφάσεων για τα offshore αιολικά

Αν και η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η στιγμή της έχει φτάσει. Με τις πρώτες διαγωνιστικές διαδικασίες να αναμένονται σύντομα και τη στήριξη τόσο της Ε.Ε. όσο και διεθνών επενδυτών, το στοίχημα είναι μεγάλο: Θα καταφέρει η Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτή τη χρυσή ευκαιρία και να γίνει πρωταγωνιστής στην πράσινη ενέργεια;

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments