Αθλητισμός

O πόλεμος της αθλητικής διαδοχής των μελών της Κίνησης Ελεύθερων Ποδοσφαιριστών μαίνεται σε όλα τα μέτωπα

O πόλεμος της αθλητικής διαδοχής των μελών της Κίνησης Ελεύθερων Ποδοσφαιριστών μαίνεται σε όλα τα μέτωπα

Πηγή Φωτογραφίας: freepik // O πόλεμος της αθλητικής διαδοχής των μελών της Κίνησης Ελεύθερων Ποδοσφαιριστών μαίνεται σε όλα τα μέτωπα

Mε την ΕΠΟ και τις λίγκες απλώς να παρακολουθούν τις εξελίξεις, έχοντας σε έναν βαθμό το πρόσθετο άγχος της επιτήρησης από τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς θεσμούς.

H συγκεκριμένη πληγή πρέπει να επουλωθεί κι αυτό θα συμβεί αν υπάρξει εξόφληση ή γίνει διακανονισμός στις οφειλές των (παλαίμαχων πλέον) ποδοσφαιριστών από τις ΠΑΕ.

Οι ανοιχτές υποθέσεις είναι πολλές και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για κάποιες ομάδες, καθώς έως το τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους για να εξασφαλίσουν την αδειοδότηση της επόμενης σεζόν. Αν η αρμόδια διεύθυνση της ΕΠΟ τούς «ανάψει κόκκινο» και δεν αδειοδοτηθούν, τότε θα τους επιβληθεί περιορισμός στις μεταγραφές.

Στις αρχές κάθε εβδομάδας στο Διαιτητικό Δικαστήριο (ΔΔΠ) της ΕΠΟ ναι μεν δικάζονται τρεις με τέσσερις υποθέσεις αθλητικής διαδοχής, πλην όμως η νέα σύνθεση από την 1η Νοεμβρίου που ξεκίνησε μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει παραδόξως καμία απόφαση! Συνολικά έχουν εκδικαστεί 15 αιτήσεις ποδοσφαιριστών για αναγνώριση αθλητικής διαδοχής και επιβολής ποινών κατά των ΠΑΕ ΑΕΚ, Αρης, ΟΦΗ, Ηρακλής, Λάρισα και ΠΑΣ Γιάννινα, χωρίς να έχει αποφανθεί για την τύχη τους το ΔΔΠ. Την περασμένη Τρίτη συζητήθηκε στο ΔΔΠ η αίτηση του Παντελή Καφέ, με την οποία ζητά να του επιδικαστεί χρηματικό ποσό 500.000 ευρώ που υποστηρίζει ότι του οφείλεται από την ΠΑΕ ΑΕΚ! Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στην Ενωση την περίοδο 20072012! Πέρασαν 13 χρόνια και ακόμη διεκδικεί τα δεδουλευμένα του , σύμφωνα με το documento και τον Σάββα Λιβάνιο.

Στον αέρα η αδειοδότηση

Το ΔΔΠ έχει εκδώσει απορριπτικές αποφάσεις μόνο επί των αιτήσεων αναψηλάφησης των ΠΑΕ ΟΦΗ κατά Μπούρμπου και ΠΑΕ Ηρακλής κατά Ηλιάδη, Αγγελόπουλου και Γιάκομπ. Με βάση αυτές τις αποφάσεις οι συγκεκριμένες ΠΑΕ, αν δεν τακτοποιήσουν τα οφειλόμενα στους πρώην ποδοσφαιριστές τους, θα έχουν πρόβλημα με την αδειοδότησή τους, εκτός κι αν προκύψουν νέα δεδομένα. Για παράδειγμα ο ΟΦΗ προσέφυγε στο Εφετείο Αθηνών ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ με την οποία αναγνωρίζεται η αθλητική διαδοχή μεταξύ της «νέας» και της «παλαιάς» ΠΑΕ ΟΦΗ και επιδικάζεται στον πρώην ποδοσφαιριστή της Χρήστο Μπούρμπο το 50% από τη συνολική διεκδικούμενη οφειλή (γύρω στις 160.000 ευρώ). Στην αγωγή της η κρητική ΠΑΕ αναφέρει ότι «το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ υπέπεσε σε πλημμέλειες», καθώς είναι διαφορετικό νομικό πρόσωπο από την παλαιά ΠΑΕ κατά την έννοια του αθλητικού νόμου, έχει διαφορετικό σήμα και ιδρύθηκε το 2016.

Ο ΟΦΗ στη διαμάχη του με τον Χρ. Μπούρμπο έχει για «σύμμαχό» του την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού της ΓΓΑ. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής στις 30 Οκτωβρίου 2024 κατέθεσε στην ΕΕΑ αίτηση με την οποία ζητούσε την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της ΠΑΕ ΟΦΗ εις χείρας της επιτροπής. Στις 16 Ιανουαρίου 2025 η ΕΕΑ απεφάνθη ότι «από το σύνολο των διατάξεων… συνάγεται ευθέως και αναμφισβήτητα ότι οποιαδήποτε ΠΑΕ υποβιβαστεί από την κατώτερη επαγγελματική κατηγορία, με αποτέλεσμα να λυθεί και να τεθεί σε εκκαθάριση, πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017, οποτεδήποτε και αν το ιδρυτικό σωματείο της ιδρύσει για το ίδιο άθλημα νέα ΑΑΕ, η νέα Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία δεν διαδέχεται την υπό εκκαθάριση ΑΑΕ, δεν υπεισέρχεται ως προς τις υποχρεώσεις στη θέση της και συνεπώς αφού δεν υπάρχει αθλητική διαδοχή δεν υποχρεούται να καταβάλει καμία οφειλή της ΠΑΕ που υποβιβάσθηκε…».

Η παλαιά ΠΑΕ ΟΦΗ υποβιβάστηκε στην ερασιτεχνική κατηγορία την σεζόν 2014-2015 και η νέα ΠΑΕ προβιβάστηκε στην επαγγελματική κατηγορία 2016-2017. Γι’ αυτό η ΕΕΑ αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασης ότι «αθλητική διαδοχή στην προκειμένη περίπτωση δεν υφίσταται γιατί δεν υπάρχει ο καθοριστικός παράγοντας – προϋπόθεση του χρόνου υποβιβασμού της υπό εκκαθάριση ΑΑΕ, ο οποίος είναι προγενέστερος του περιοριστικά και αποκλειστικά προσδιοριζόμενου από τον Νόμο, δηλαδή της έναρξης της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments