Γεωπολιτικά

Παράθυρο για πρόσθετες ελαφρύνσεις μέσα στο 2025 – Αν εξαιρεθούν αμυντικές δαπάνες 1,5 δισ.

Παράθυρο για πρόσθετες ελαφρύνσεις μέσα στο 2025 – Αν εξαιρεθούν αμυντικές δαπάνες 1,5 δισ.

Πηγή Φωτογραφίας: cnn // Παράθυρο για πρόσθετες ελαφρύνσεις μέσα στο 2025 – Αν εξαιρεθούν αμυντικές δαπάνες 1,5 δισ.

Περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι οι δαπάνες για επενδύσεις σε αμυντικό εξοπλισμό που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός, οι οποίες θα μπορούσαν θεωρητικά να εξαιρεθούν από το όριο αύξησης δαπανών που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την περασμένη Παρασκευή, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδυτικές δαπάνες. Ωστόσο, φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι αυτό θα γίνει «με τρόπο ελεγχόμενο και υπό προϋποθέσεις». Ετσι, στην κυβέρνηση, που χαιρέτισε βεβαίως τη δήλωση αυτή της Γερμανίδας, αναμένουν τη συγκεκριμενοποίηση της εν λόγω εξαγγελίας πριν αρχίσουν να υπολογίζουν αν θα υπάρξει και πόσος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για άλλου είδους ελαφρύνσεις από τον προϋπολογισμό.

Αυτό που μπορεί, ίσως, κατ’ αρχάς να προβλεφθεί είναι η δυνατότητα να αυξηθούν κι άλλο οι ίδιες οι αμυντικές επενδυτικές δαπάνες χωρίς να «χτυπήσουν» στο όριο αύξησης των δαπανών του προϋπολογισμού.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την πρόταση της κ. Φον Ντερ Λάιεν κάνοντας λόγο για δυνατότητα αύξησης των αμυντικών δαπανών.

Συνολικά οι αμυντικές δαπάνες αγγίζουν το 3% του ΑΕΠ (κινούνται περίπου στο 2,7% με 2,8%) και εξ αυτού περίπου το 0,6% του ΑΕΠ φέτος αφορά αγορές αμυντικού εξοπλισμού.

Για το 2026 οι δαπάνες του προϋπολογισμού για αμυντικό εξοπλισμό υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 400-500 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, οι δαπάνες που υπολογίζονται στο έλλειμμα για την άμυνα αφορούν την παραλαβή αμυντικού εξοπλισμού και όχι τις πραγματικές πληρωμές, που ενδέχεται να έχουν γίνει και νωρίτερα ως προκαταβολές.

Στο οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζουν συγκρατημένα τη νέα προοπτική, καθώς ενδεχόμενη χαλάρωση δεν πρέπει να θέσει σε αμφισβήτηση την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης και μείωσης του χρέους της χώρας.

Οι δημοσιονομικές είναι οι καλύτερες επιδόσεις της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα. Ο προϋπολογισμός του 2024 έκλεισε, σύμφωνα με εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος, με πρωτογενές πλεόνασμα σε ταμειακή βάση και σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης 5,1% του ΑΕΠ. Σε εθνικολογιστική βάση, αυτή η εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας αντιστοιχεί σε 3% του ΑΕΠ, συμφωνώντας με την αντίστοιχη εκτίμηση που είχε κάνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης πριν από ένα μήνα, έναντι στόχου για 2,5% του ΑΕΠ που είχε τεθεί μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, στον προϋπολογισμό του 2025.

Τα χθεσινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2025, εξάλλου, δείχνουν ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλησίον του στόχου που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό του 2025. Τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 409 εκατ. ευρώ ή 7,3% έναντι του στόχου που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό, αλλά η υπέρβαση αυτή στο μεγαλύτερο μέρος της αφορά έσοδα που αντιστοιχούν στο 2024.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments