Γεωπολιτικά

Πώς θα αντιμετωπίσουν οι χώρες του Κόλπου το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα;

Πώς θα αντιμετωπίσουν οι χώρες του Κόλπου το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα;

Πηγή Φωτογραφίας: bbc // Πώς θα αντιμετωπίσουν οι χώρες του Κόλπου το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα;

Καθώς μελετούν ένα εναλλακτικό σχέδιο, η απάντηση των κρατών του Κόλπου στον Τραμπ περιλαμβάνει διπλωματική ενότητα, στρατηγικά μηνύματα και πιθανές γεωπολιτικές μετατοπίσεις μακριά από την Ουάσινγκτον.

Το σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να θέσει τη Γάζα υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και να μετατρέψει τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» είναι μη ρεαλιστικό, αλλά έχει σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις. Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου διακυβεύονται, καθώς και οι έξι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου έχουν καταγγείλει τις εκκλήσεις του Τραμπ για «εκκαθάριση» της Γάζας και τον αναγκαστικό μόνιμο εκτοπισμό περίπου 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων σε άλλες αραβικές χώρες.

Από τη στιγμή που ο Τραμπ ανακοίνωσε τις προθέσεις του για μια μεγάλης κλίμακας εκδίωξη της Γάζας, και τα έξι κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) απάντησαν με ισχυρές δηλώσεις που επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για μια λύση δύο κρατών και τόνισαν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων να παραμείνουν στη γη τους. Ειδικότερα, οι κρατικές πλατφόρμες των μέσων ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας έχουν μετατοπιστεί σε πιο σκληρό τόνο απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ διπλασίασαν τη σημασία του παλαιστινιακού ζητήματος για την εξωτερική πολιτική του Ριάντ.

Το σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα προβλέπει ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του εκτοπισμένου πληθυσμού της Γάζας, ένα σενάριο που οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου αναγνωρίζουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, δεχόμενες έναν τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων από τη Γάζα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτική αναταραχή, απειλώντας ενδεχομένως την ηγεσία στο Κάιρο και το Αμμάν.

Οι μνήμες του 1947 και του 1948, όταν σχεδόν 700.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν μετά τον πόλεμο του 1948 με το Ισραήλ, παραμένουν ζωντανές σε ολόκληρο τον αραβοϊσλαμικό κόσμο. Στην αραβική αφήγηση, είναι γνωστή ως Νάκμπα – ή καταστροφή. Λίγοι στη Μέση Ανατολή θα αντιλαμβάνονταν οποιαδήποτε επανεγκατάσταση Παλαιστινίων σε άλλες αραβικές χώρες ως προσωρινή. Αντίθετα, οι περισσότεροι θα την αναγνώριζαν ως μόνιμη εκτόπιση. Οποιοσδήποτε Άραβας ηγέτης θεωρηθεί ότι διευκολύνει μια «Νάκμπα 2.0» θα αντιμετώπιζε σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις.

Τα κράτη του Κόλπου βασίζονται στη σταθερότητα της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αναταραχή σε αυτά τα έθνη απειλεί άμεσα τα συμφέροντα του ΣΣΚ.

«Πολλές περιφερειακές χώρες είναι ήδη αποτυχημένα κράτη ή βρίσκονται σε κατάσταση χάους και οι χώρες του ΣΣΚ είναι οι τελευταίοι σταθεροί παράγοντες στον αραβικό κόσμο, οπότε οποιοδήποτε ξαφνικό σοκ στην Αίγυπτο και την Ιορδανία θα απειλούσε σίγουρα όχι μόνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια αυτών των χωρών του Κόλπου, αλλά και την ασφάλεια των κυβερνήσεων», δήλωσε στο Al-Monitor ο Αλί Μπακίρ, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Ibn Khaldon του Πανεπιστημίου του Κατάρ και συνεργάτης στην Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή Scowcroft του Ατλαντικού Συμβουλίου.

«Η Ιορδανία συνδέεται άμεσα γεωγραφικά με τον Κόλπο μέσω της Σαουδικής Αραβίας και δεδομένου ότι είναι επίσης μοναρχία, υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς για την Ιορδανία στις εκτιμήσεις των κρατών του ΣΣΚ», πρόσθεσε.

Ευθραυστότητα της εκεχειρίας και επιρροή του Ιράν

Η ρητορική του Τραμπ για τη Γάζα μειώνει επίσης τις πιθανότητες να διατηρηθεί η τρέχουσα εκεχειρία, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέας ισραηλινής στρατιωτικής δράσης. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν δαπανηρή για τα μέλη του ΣΚΚ, ιδίως δεδομένης της πιθανής αναζωπύρωσης των επιθέσεων των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, απειλώντας τη θαλάσσια ασφάλεια σε ζωτικής σημασίας εμπορικές οδούς.

Επιπλέον, η πρόταση του Τραμπ για τη Γάζα θα μπορούσε να ενισχύσει το Ιράν και τον λεγόμενο άξονα αντίστασης, ο οποίος έχει υποστεί πλήγματα το τελευταίο έτος. Οι περισσότεροι Άραβες ηγέτες του Κόλπου θεωρούν αυτό το μπλοκ υπό την ηγεσία του Ιράν ως απειλή για την ασφάλεια και φοβούνται ότι η ρητορική του Τραμπ θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή της Τεχεράνης με ήπια ισχύ στην περιοχή, αυξάνοντας τη συμπάθεια των Αράβων προς την αντιαμερικανική εξωτερική πολιτική της.

«Τα λόγια του Τραμπ και η ανάμειξή του εμποδίζουν όχι μόνο την περιφερειακή ασφάλεια αλλά και την εθνική ασφάλεια των κύριων στρατηγικών εταίρων των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε στο Al-Monitor ο Αζίζ Αλγκασιάν, συνεργάτης του Observer Research Foundation Middle East.

Η αντίθεση του ΣΣΚ στο σχέδιο του Τραμπ

Μπορεί ο Τραμπ να είχε ως στόχο να πιέσει τα κράτη του ΣΣΚ να αναλάβουν περισσότερη δράση για τη Γάζα, αλλά η ρητορική του φαίνεται να έχει γυρίσει μπούμερανγκ. 

«Η ρητορική του Τραμπ κινητοποίησε την αντίθεση του ΣΚΚ, εμβάθυνε τον περιφερειακό σκεπτικισμό απέναντι στην ηγεσία των ΗΠΑ και ενίσχυσε τη δέσμευση των κρατών του Κόλπου στην παλαιστινιακή κρατική υπόσταση ως πυλώνα της εξωτερικής τους πολιτικής», δήλωσε στο Al-Monitor ο Σάλεμ Μπεν Νάσερ Αλ Ισμαϊλί, πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν.

Η επιμονή του Τραμπ στον αμερικανικό έλεγχο της Γάζας και ο αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων τροφοδοτεί περαιτέρω το αίσθημα ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να είναι άμεσος μοχλός αστάθειας. Τα κράτη του ΣΣΚ αμφισβητούν εδώ και καιρό την εξάρτησή τους από την Ουάσινγκτον για την άμυνα, ιδίως μετά τις προηγούμενες πολιτικές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής στο Ιράκ το 2003, της αντίδρασης του Ομπάμα στην Αραβική Άνοιξη, του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, των πυρηνικών συνομιλιών με το Ιράν, της αντίδρασης του Τραμπ στις επιθέσεις στη Σαουδική Αράμκο το 2019 και του χειρισμού της τελευταίας σύγκρουσης στη Γάζα από τον Μπάιντεν.

Με τον Τραμπ να δίνει προτεραιότητα στις ακροδεξιές φιλοδοξίες του Ισραήλ έναντι των συμφερόντων των Αράβων συμμάχων της Ουάσινγκτον, τα κράτη του ΣΣΚ μπορεί τώρα να επιδιώξουν να αντισταθμίσουν τα στοιχήματά τους πιο επιθετικά. Αντίπαλοι όπως η Κίνα και η Ρωσία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτή την αυξανόμενη δυσπιστία.

«Τα κράτη του Κόλπου μπορεί να εμβαθύνουν τους δεσμούς με την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες αντιτίθενται δημοσίως στον αναγκαστικό εκτοπισμό και υποστηρίζουν πολυμερείς λύσεις», δήλωσε ο Αλ Ισμαϊλί στο Al-Monitor.

«Τα κράτη του ΣΣΚ θεωρούν τη μονομέρεια του Τραμπ απερίσκεπτη, θέτοντας σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη επιρροή των ΗΠΑ και την κληρονομιά των Συμφωνιών του Αβραάμ», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ πιθανότατα θα δυσκολευτεί να κερδίσει την υποστήριξη του ΣΣΚ αν συνεχίσει να προωθεί ένα σχέδιο -όσο μη ρεαλιστικό και αν είναι- που απειλεί την ασφάλεια του Κόλπου. Η έλλειψη υποστήριξης του Κόλπου σε θέματα όπως το Ισραήλ-Παλαιστίνη, η Συρία, το Ιράν, η ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας και η Ουκρανία θα μπορούσε να εμποδίσει σημαντικά τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του.

«Ο Τραμπ υπολογίζει ότι οι πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησής του θα έχουν αντίκτυπο, αλλά όταν πρόκειται για τη Γάζα, θα συνειδητοποιήσει επίσης σύντομα ότι θα χρειαστεί όλη τη βοήθεια που μπορεί να πάρει, ιδίως από όλους τους βασικούς περιφερειακούς εταίρους», σημείωσε ο ειδικός στρατηγικής του Μπαχρέιν Αμπντούλα Αλτζουναΐντ.

Θαυμασμός, κολακεία και ενότητα

Παρά τις ανησυχίες τους, το βασικό ερώτημα παραμένει: Πώς θα αντιδράσουν τα αραβικά κράτη του Κόλπου;

«Νομίζω ότι προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά», δήλωσε ο Αλγκασιάν στο Al Monitor.

Έχοντας ασχοληθεί με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, οι αξιωματούχοι του ΣΣΚ έχουν εμπειρία στο πολιτικό του στυλ και στον επηρεασμό των αποφάσεών του. 

Η κολακεία και ο στρατηγικός έπαινος αποτελούν επίσης μέρος της προσέγγισης. Οι Άραβες ηγέτες του Κόλπου στοχεύουν να αναδείξουν τα θετικά στοιχεία στη ρητορική του Τραμπ και να κατευθύνουν τις πολιτικές του προς όφελός τους.

Όπως σημείωσε ο Αλγκασιάν, το μήνυμά τους προς τον Τραμπ είναι: «Είσαι κάποιος που προσπαθεί να φέρει την ειρήνη και, ως εκ τούτου, θέλουμε να πετύχεις. Εδώ πρέπει να πάτε με τους στόχους και τις δηλώσεις σας. Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και να ωθήσουμε αυτή την ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η ρητορική του Τραμπ για τη Γάζα έχει θορυβήσει τα αραβικά κράτη του Κόλπου, ωθώντας τα να ενωθούν παρά τις εσωτερικές διαφορές. Η επερχόμενη αραβική σύνοδος κορυφής στην Αίγυπτο θα είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση μιας συλλογικής απάντησης στο σχέδιό του.

Οι Άραβες αξιωματούχοι, υποστήριξε ο Μπακίρ, «τονίζουν την ανάγκη να κινηθούν συλλογικά για να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ και τη στάση των ΗΠΑ», καθώς η επίδειξη ενιαίας φωνής θα παίξει υπέρ τους. 

«Πρόκειται για μια μοναδική κατάσταση, διότι συχνά οι αραβικές κυβερνήσεις βρίσκονται σε ένα δικαστήριο και το κοινό σε ένα άλλο, όταν πρόκειται για τις ΗΠΑ. Αλλά αυτή τη στιγμή, έχουν μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουν αυτή την υποστήριξη του κοινού για να ενισχύσουν το αντιπρόγραμμά τους», δήλωσε ο Μπακίρ.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments