Διεθνή

Η λύση για την ασφάλεια της Ευρώπης ξεκινά από τα ομόλογα

Η λύση για την ασφάλεια της Ευρώπης ξεκινά από τα ομόλογα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi / freepik // Η λύση για την ασφάλεια της Ευρώπης ξεκινά από τα ομόλογα

Η αιφνιδιαστική ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια την Παρασκευή σίγουρα ενόχλησε πολλούς Ευρωπαίους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συσπειρωθεί, γρήγορα, για τη δική της αυτοσυντήρηση. Αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα, και ευτυχώς υπάρχει ήδη ένα μοντέλο που κληρονόμησε από την πανδημία: Ο μηχανισμός έκδοσης ομολόγων ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ του NextGenerationEU. Ήδη έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για την επέκτασή του, τόσο για την άμυνα όσο και για την κλιματική αλλαγή.

Τίποτα στην ΕΕ δεν είναι ποτέ απλό – αλλά μια λύση είναι διαθέσιμη, αν υπάρχει υπαρξιακή, επείγουσα ανάγκη. Τα συνταγματικά ζητήματα συχνά μπαίνουν εμπόδιο, αλλά αν η Γερμανία μπόρεσε να “καταπιεί” το σχέδιο διάσωσης στην πανδημία, σίγουρα και άλλες χώρες μπορούν να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους. Το σωτήριο πλεονέκτημα της ΕΕ ήταν πάντα η νομική και δημοσιονομική ευελιξία όταν χρειαζόταν. Και υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα σημάδια, με τον πιθανό επόμενο Γερμανό καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς, να εκφράζει ευρεία υποστήριξη για κοινά αμυντικά ομόλογα. Ήταν ένα σημαντικό θέμα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για την άμυνα στο Παρίσι τη Δευτέρα, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων, όπως ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, που δεν κατάφεραν να πάνε στο Μόναχο , σύμφωνα με το bloomberg και τον Marcus Ashworth

Αν και το ποσό δεν χρειάζεται να είναι τόσο μεγάλο όσο το ταμείο της εποχής του Covid, θα πρέπει σίγουρα να κινηθεί γύρω στα 500 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου και να έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Ως πρόσθετο στοιχείο, εάν τα μελλοντικά αμυντικά ευρωομόλογα ήταν σε γενικές γραμμές ανταλλάξιμα με το υπάρχον χρέος της Κομισιόν ύψους 630 δισ. ευρώ, τότε θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια ρευστή αγορά. Όλοι κερδίζουν. Το μεγάλο λάθος που πρέπει να αποφευχθεί θα ήταν να διαχωριστεί οποιαδήποτε νέα έκδοση χρέους σε ξεχωριστά σιλό, όπως ο μηχανισμός διάσωσης κατά την κρίση της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), κάτι που θα περιέπλεκε περαιτέρω την προσφορά χρέους της ΕΕ. Ας το κρατήσουμε απλό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments