SPOTLIGHTS

Σεισμοί στη Σαντορίνη και τα Φλεγραία Πεδία: Υπάρχει σύνδεση;

Σεισμοί στη Σαντορίνη και τα Φλεγραία Πεδία: Υπάρχει σύνδεση;

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Σεισμοί στη Σαντορίνη και τα Φλεγραία Πεδία: Υπάρχει σύνδεση;

Οι επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις στα Φλεγραία Πεδία της Ιταλίας και στις Κυκλάδες έχουν προσελκύσει την προσοχή πολλών το τελευταίο διάστημα, λόγω των φόβων για τον πληθυσμό και των επιστημονικών εξηγήσεων για τα φαινόμενα αυτά.

Ο φυσικός του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας Giovanni Macedonio εξηγεί στο Euronews τι συμβαίνει στα δύο σημεία

Οι επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις στα Φλεγραία Πεδία της Ιταλίας και στις Κυκλάδες έχουν προσελκύσει την προσοχή πολλών το τελευταίο διάστημα, λόγω των φόβων για τον πληθυσμό και των επιστημονικών εξηγήσεων για τα φαινόμενα αυτά.

Σεισμοί στα Φλεγραία Πεδία: Είκοσι χρόνια παρακολούθησης

Η περιοχή των Φλεγραίων, που βρίσκεται δυτικά της Νάπολης, καταγράφει μια αργή παραμόρφωση του εδάφους γνωστή ως βραδυσεισμός, η οποία εμφανίζεται με διαφορετικούς τρόπους με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας τόσο σε ανύψωση όσο και σε καθίζηση της εν λόγω περιοχής σύμφωνα με το euronews.gr

Τα φαινόμενα παρακολουθούνται συνεχώς από το ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Invg), το οποίο έχει κατατάξει την περιοχή σε κατάσταση κίτρινου συναγερμού, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη δραστηριότητα του ηφαιστειακού συστήματος.

Ο Giovanni Macedonio, φυσικός και ερευνητής του ηφαιστείου στο Παρατηρητήριο του Βεζούβιου του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής, εξήγησε στο Euronews τι έχει συμβεί στην περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια, από τότε που άρχισε η ανύψωση κατά περίπου ένα μέτρο και ογδόντα εκατοστά το 2005.

Ο Macedonio εξηγεί πώς η ανύψωση κλιμακώνεται: η ταχύτητά της αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και με παραβολικό και όχι γραμμικό μοτίβο. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα της ανύψωσης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των σεισμών που παρατηρούμε σύμφωνα με το euronews.gr

“Αυτές τις ημέρες έχει αρχίσει να ανεβαίνει ξανά με μεγαλύτερη ταχύτητα και έτσι αυτό οδηγεί σε μια ακολουθία σεισμών που καταγράφουμε και που αισθάνονται και οι άνθρωποι”, συνεχίζει ο Macedonio.

Ο ηφαιστειολόγος διευκρινίζει στο Euronews ότι οι κρίσεις στο παρελθόν έχουν σταματήσει, εκτός από μία περίπτωση: το 1500, όταν μια άνοδος 6 μέτρων οδήγησε σε έκρηξη. Παρά τις πρόσφατες δονήσεις, το ενδεχόμενο μιας νέας έκρηξης φαίνεται πλέον λιγότερο πιθανό, αν και όχι αδύνατο.

Η συχνότητα των επεισοδίων έχει επηρεάσει έντονα τον πληθυσμό των Φλεγραίων Πεδίων με την πάροδο των χρόνων: ιδιαίτερα τις δεκαετίες του 1970 και 1980, όταν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε σπίτια και επακόλουθες εκκενώσεις.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας είναι η συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης για την πρόληψη τυχόν κρίσιμων σεναρίων και την προστασία των κατοίκων.

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Η αιτία είναι τεκτονική

Από τις αρχές του 2025, τα ελληνικά νησιά της Σαντορίνης και της Αμοργού έχουν καταγράψει χιλιάδες σεισμικές δονήσεις, με την ισχυρότερη να είναι μεγέθους 5,3 Ρίχτερ. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώθησε περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Σαντορίνης να εγκαταλείψουν το νησί, ενώ οι αρχές διέταξαν να κλείσουν τα σχολεία και συνέστησαν στους πολίτες να μην συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους ή να μην πλησιάζουν τις ακτές λόγω του κινδύνου περαιτέρω δονήσεων και τσουνάμι.

Παρόλο που η ίδια η Σαντορίνη είναι ένα μερικώς βυθισμένο και ακόμη ενεργό ηφαιστειακό νησί, η τρέχουσα συναίνεση είναι ότι η προέλευση αυτών των σεισμών δεν είναι ηφαιστειακή αλλά τεκτονική. Η αιτία εστιάζεται στη σύγκρουση της πλάκας του Αιγαίου Πελάγους με την αφρικανική πλάκα, η οποία, καθώς συγκρούονται, προκαλεί τους σεισμούς.

Η μεγαλύτερη απειλή αυτή τη στιγμή είναι ένας ισχυρότερος σεισμός από αυτούς που καταγράφηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με αποτέλεσμα τοπικές κατολισθήσεις ή τσουνάμι. Το σμήνος θα μπορούσε επίσης να εκλείψει ξαφνικά.

Οι σεισμοί στη Σαντορίνη και τα Φλεγραία Πεδία: Υπάρχει σχέση;

“Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία σχέση, στη Σαντορίνη είναι ένα φαινόμενο που προκαλείται από συγκρούσεις σε ηπειρωτικό επίπεδο, ενώ στα Φλεγραϊκά Πεδία είναι κάτι τοπικό που συμβαίνει μόνο εδώ και αφορά βασικά μια μικρή, περιορισμένη περιοχή”, τονίζει ο Macedonio.

Επιπλέον, οι σεισμοί τεκτονικής προέλευσης, όπως αυτοί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, είναι συνήθως ισχυρότεροι από τους ηφαιστειακούς σεισμούς: εκτός από το μέγεθος των 5,3 Ρίχτερ που καταγράφηκε πρόσφατα, τη δεκαετία του 1950 ήταν 7,1 Ρίχτερ, “κάτι που δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί στα Φλεγραία Πεδία”, καταλήγει ο φυσικός.

Και στις δύο περιπτώσεις, υπενθυμίζει ο Giovanni Macedonio, η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι σχεδόν αδύνατη.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments