SPOTLIGHTS

Κυκλάδες: “Σεισμός” στον τουρισμό-Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες

Κυκλάδες: “Σεισμός” στον τουρισμό-Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Κυκλάδες: "Σεισμός" στον τουρισμό-Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες

Ενάντια στις αντιξοότητες, οι ξενοδόχοι της Σαντορίνης, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, θα ανοίξουν κανονικά τις μονάδες τους για το Πάσχα και ζητούν από την πολιτεία στήριξη καταρχάς όσον αφορά τους εργαζόμενους

Με δεδομένο ότι μόνο η Σαντορίνη δίνει, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ποσοστό 2,5% του ΑΕΠ της χώρας, όταν συνολικά η άμεση συμβολή του ελληνικού τουρισμού είναι ύψους 28,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 13% του ΑΕΠ (με στοιχεία 2023 από το ΙΝΣΕΤΕ), και η Μύκονος ακόμη μεγαλύτερο, γίνεται εύκολα κατανοητό το «τσουνάμι» που μπορεί να επιφέρει για το σύνολο της εθνικής οικονομίας η καταγραφόμενη μείωση κρατήσεων στη Σαντορίνη αλλά και ευρύτερα σε όλες τις Κυκλάδες, τουλάχιστον στα κοντινότερα στις σεισμικές εστίες νησιά σύμφωνα με την naftemporiki.gr και τη Βάσω Βεγίρη.

Σαντορίνη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Παγώνης, αναφέρει στη «Ν» ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πάγωμα των κρατήσεων της τάξης του 15% στους tour operators και άνω του 50% στους μεμονωμένους επισκέπτες και στους τουρίστες που κλείνουν διακοπές μέσω ίντερνετ. Αξίζει να σημειωθεί σχετικά ότι πολύ μεγάλο μέρος των τουριστών από Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία κινούνται μεμονωμένα ή/και μέσω ίντερνετ, γεγονός που εύλογα εγείρει έντονη ανησυχία για τη φετινή τουριστική κίνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Παγώνη, από όσους είχαν ήδη κλείσει τις διακοπές τους για το καλοκαίρι δεν υπάρχουν πολλές ακυρώσεις, διότι υπάρχει η δυνατότητα να τις ακυρώσουν χωρίς ρήτρες 20 ημέρες πριν από την έλευσή τους και επί της ουσίας τηρούν στάση αναμονής, ενώ επίσης ιδιαίτερα όσον αφορά τις ΗΠΑ είθισται οι επισκέπτες της Σαντορίνης να πηγαίνουν και σε Αθήνα και Μύκονο, οπότε η ενδεχόμενη απώλεια εύλογα θα πιάσει και τις άλλες δύο περιοχές.

Ήδη πάντως η Σαντορίνη εκτιμάται ότι θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα και από τον (σ.σ.: εύλογο όσο είναι σε έξαρση η σεισμική δραστηριότητα) αποκλεισμό της από τα δρομολόγια των πλοίων κρουαζιέρας, που έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ ξεπερνούν το 50% και οι ακυρώσεις των κρατήσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb).

Ανοίγουν κανονικά τα ξενοδοχεία

Ενάντια στις αντιξοότητες, οι ξενοδόχοι της Σαντορίνης, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, θα ανοίξουν κανονικά τις μονάδες τους για το Πάσχα και ζητούν από την πολιτεία στήριξη καταρχάς όσον αφορά τους εργαζόμενους, με συμπερίληψη όλων των ξενοδοχείων που θα τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους μήνες και όχι μόνο όσων είναι ήδη ενεργά, και με μέτρα στήριξης τέτοια, ώστε να έρθουν και να εργαστούν οι εργαζόμενοι και όχι να κάθονται.

Το ξενοδοχειακό ανθρώπινο δυναμικό της Σαντορίνης, όπως σημειώνει επίσης ο ίδιος, είναι έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο, γεγονός που αποτελεί δέλεαρ για τη διεκδίκησή τους από άλλες περιοχές της χώρας και ανέρχεται σε περίπου 25.000 εργαζόμενους.

Περαιτέρω, η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης καλεί την κυβέρνηση να έχει στον νου της ότι σε περίπτωση που η σεισμική δραστηριότητα συνεχιστεί για μήνες, θα πρέπει να στηρίξει τις ξενοδοχειακές και γενικότερα τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής με πάγωμα ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, πάγωμα δανείων και συναφή μέτρα. Παράλληλα, εκφράζει χαρά που η Πολιτική Προστασία έσπευσε από την πρώτη μέρα στο νησί και κάνει υποδειγματική δουλειά, αλλά και τονίζει την ανάγκη για άμεση κατασκευή μόλου διαφυγής και αντιστήριξη των πρανών και για επίσης άμεση εκκίνηση για τη δημιουργία νέου λιμένα, επισημαίνοντας επίσης ότι η πλειονότητα του ξενοδοχειακού κλάδου στο νησί αποτελείται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και όχι από μεγάλες μονάδες, με συνολικό δυναμικό της τάξης των 27.000 ξενοδοχειακών κλινών.

Κρατήσεις στη Σαντορίνη: Πού βρισκόμαστε σήμερα

Η αβεβαιότητα γύρω από τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση της ροής νέων κρατήσεων. Αν και δεν καταγράφονται προς το παρόν μαζικές ακυρώσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες, οι κρατήσεις για την περίοδο του Απριλίου και του Πάσχα έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, οι ακυρώσεις προέρχονται τόσο από την εγχώρια, όσο και από τη διεθνή αγορά, καθώς φέτος το καθολικό και το ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτουν (20 Απριλίου).

Σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο Αλέξανδρος Καραβίτης, CEO της Hosthub, ανέφερε κατά τη διάρκεια του ShortStay Conference 2025 ότι οι ακυρώσεις μέχρι στιγμής είναι διπλάσιες από πέρυσι και κινούνται στο 50% των κρατήσεων (την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν στο 24%).

Στο ίδιο συνέδριο, στελέχη από τις μεγάλες πλατφόρμες όπου είναι καταχωρισμένα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανέφεραν ότι οι ακυρώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο τις διαμονές του Απριλίου και του Μαΐου, αλλά δεν έχουν γίνει ακυρώσεις σε κρατήσεις που αφορούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντίθετα, υπάρχουν ακόμα κάποιες νέες κρατήσεις που μπαίνουν στα συστήματα.

Η θέση των tour operators

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των tour operators για τη Σαντορίνη έχει περιοριστεί αισθητά, με τις νέες κρατήσεις να είναι ελάχιστες. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Παγώνης, επισήμανε πως μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι κρατήσεις κινούνταν σε κανονικά επίπεδα, αλλά από τη Δευτέρα παρατηρείται μια απότομη επιβράδυνση της ζήτησης, ειδικά από τις ΗΠΑ. Η αμερικανική αγορά, μία από τις πιο κρίσιμες για το νησί, εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Αν και δεν υπάρχουν ακυρώσεις, οι νέες κρατήσεις έχουν σχεδόν παγώσει. Παράλληλα, οι αφίξεις από τις ασιατικές αγορές συνεχίζονται κανονικά, όπως ανέφερε ο κ. Παγώνης.

Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι tour operators που δραστηριοποιούνται στο νησί δεν έχουν προχωρήσει σε ακυρώσεις, αλλά τηρούν στάση αναμονής. Ορισμένοι μάλιστα έχουν επιλέξει να μεταθέσουν τις αφίξεις για μεταγενέστερες ημερομηνίες.

Παρά τις δυσκολίες, η TUI, ένας από τους μεγαλύτερους tour operators παγκοσμίως, διατηρεί τη Σαντορίνη στους κορυφαίους προορισμούς της για το 2025, τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές διακοπών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου (ITB) τον Μάρτιο, η οποία θα δώσει το στίγμα για τη συνέχεια της σεζόν.

Η κρουαζιέρα και η Σαντορίνη

Η κρουαζιέρα αποτελεί βασικό κομμάτι της τουριστικής οικονομίας της Σαντορίνης, όμως οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει αναταραχή και σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με τον Μανώλη Κορωνιό, πρόεδρο του Σωματείου Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Σαντορίνης (ΣΩΤΛΕΣ), οι φήμες περί ακυρώσεων δεν ευσταθούν, αλλά οι αλλαγές στα slots λόγω του νέου συστήματος διαχείρισης berth allocation έχουν αναγκάσει ορισμένες εταιρείες να μεταφέρουν τις αφίξεις τους σε νέες ημερομηνίες.

Πρόσθετα προβλήματα δημιουργούνται από τις ζημιές στο λιμάνι του Αθηνιού, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις. Ο δρόμος προς το λιμάνι παραμένει κλειστός για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, γεγονός που περιπλέκει την πρόσβαση για τους επιβάτες της κρουαζιέρας. Παράλληλα, η αναστολή λειτουργίας του τελεφερίκ, που αποτελεί βασικό μέσο μεταφοράς των επισκεπτών από το λιμάνι στα Φηρά, επιδεινώνει την κατάσταση.

Οι προβληματισμοί για τη νέα τουριστική σεζόν

Το μεγαλύτερο ερώτημα για τους επιχειρηματίες της Σαντορίνης είναι το πότε θα ξεκινήσει ουσιαστικά η τουριστική περίοδος. Με δεδομένο ότι οι εργασίες συντήρησης και επισκευών στα ξενοδοχεία έχουν σταματήσει μέχρι τις 3 Μαρτίου και ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, αρκετές μονάδες κινδυνεύουν να μην είναι έτοιμες εγκαίρως για το Πάσχα. Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι αποφεύγουν να έρθουν στο νησί λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, αναζητώντας εργασία σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Η αβεβαιότητα αυτή έχει οδηγήσει σε σενάρια μετατόπισης της σεζόν, με ορισμένα ξενοδοχεία να εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν μετά το Πάσχα, δηλαδή τον Μάιο.

Η ανάγκη στρατηγικών παρεμβάσεων

Οι φορείς της Σαντορίνης έχουν καταθέσει προτάσεις προς τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση της εικόνας του νησιού μετά την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα. Οι βασικές προτάσεις περιλαμβάνουν:

  • Τουριστική προβολή της Σαντορίνης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επισκεπτών.
  • Άμεση κατασκευή νέου λιμανιού, το οποίο θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί.
  • Δημιουργία δομών για τη στέγαση του προσωπικού, καθώς η έλλειψη διαθέσιμης κατοικίας αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση εργαζομένων.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments