Διεθνή

Νέα παρέμβαση Τραμπ υπέρ Πούτιν: Αλλάζει ανακοινωθέν της G7 υπέρ της Ρωσίας

Νέα παρέμβαση Τραμπ υπέρ Πούτιν: Αλλάζει ανακοινωθέν της G7 υπέρ της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Νέα παρέμβαση Τραμπ υπέρ Πούτιν: Αλλάζει ανακοινωθέν της G7 υπέρ της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ αρνούνται τη χρήση του όρου «ρωσική επιθετικότητα» στην ανακοίνωση που ετοιμάζεται να βγάλει η ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου για την εισβολή της Μόσχα στην Ουκρανία

Για πρώτη φορά από την εισβολή που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ αρνούνται να αποκαλέσουν τη Ρωσία «επιτιθέμενη» σε μια δήλωση της G7 για την τρίτη επέτειο της πλήρους εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Η άρνηση των ΗΠΑ, που έρχεται λίγες ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Πούτιν και τη ρωσοαμερικανική συνάντηση στο Ριάντ, απειλεί να εκτροχιάσει την παραδοσιακή επίδειξη ενότητας, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που μίλησαν στους Financial Times.

Η συμμετοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής της G7 τη Δευτέρα, που θα γίνει μέσω βιντεοδιάσκεψης, δεν έχει επίσης ακόμη συμφωνηθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ το γραφείο της Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε ότι η ιταλίδα πρωθυπουργός δεν θα συμμετάσχει. Τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ έχει κατηγορήσει ψευδώς την Ουκρανία ότι ξεκίνησε τον πόλεμο και έχει χαρακτηρίσει τον Ζελένσκι «δικτάτορα χωρίς εκλογές», ενώ πρότεινε να προσκληθεί ξανά η Ρωσία στην G7.

Η κυβέρνηση Τραμπ διπλασίασε τις επικρίσεις της κατά του Ζελένσκι την Πέμπτη, με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Μάικ Γουόλτς να κατηγορεί το Κίεβο ότι εκτόξευσε «απαράδεκτες» προσβολές κατά του αμερικανού προέδρου, και να απαιτεί επίσης από την Ουκρανία να συμφωνήσει για την παράδοση του 50% των πολύτιμων ορυκτών της χώρας στις ΗΠΑ, ως αντάλλαγμα για την αμερικανική βοήθεια στο Κίεβο. Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ αντιτίθενται στη φράση «ρωσική επιθετικότητα» και σε παρόμοιες λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ηγέτες της G7 από το 2022 για να περιγράψουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στους FT. Οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου εκδίδουν παραδοσιακά δήλωση υποστήριξης προς την Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας πριν από τρία χρόνια.

«Είμαστε ανένδοτοι ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Δεν είναι το ίδιο», δήλωσε στους Financial Times αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το θέμα. «Οι Αμερικανοί μπλοκάρουν αυτή τη φράση, αλλά εξακολουθούμε να το επεξεργαζόμαστε και ελπίζουμε σε μια συμφωνία». Στην περσινή δήλωση της G7,  υπήρχαν πέντε αναφορές στη ρωσική επιθετικότητα. Η δήλωση του 2024 έλεγε: «Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον επιθετικό της πόλεμο και να αποσύρει πλήρως και άνευ όρων τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας». Η επιμονή της κυβέρνησης Τραμπ να αλλάξει την ανακοίνωση, αντανακλά μια ευρύτερη μετατόπιση της πολιτικής των ΗΠΑ, που πλέον περιγράφει τον πόλεμο ως «σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Πρόσφατες δηλώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποιούν παρόμοια διατύπωση, συμπεριλαμβανομένων δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στη συνάντηση της Τρίτης με τον Σεργκέι Λαβρόφ στο Ριάντ, ο οποίος ανέφερε «τη σύγκρουση στην Ουκρανία». Ο Γουόλτς κάλεσε τον Ζελένσκι να ανοίξει εκ νέου τις συνομιλίες για μια κρίσιμη συμφωνία για τα ορυκτά, αφού ο Τραμπ πρότεινε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν στους πόρους της Ουκρανίας 500 δισ. δολάρια σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Ουάσινγκτον προς την εμπόλεμη χώρα.

Ο Μάικ Τζόνσον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία όρεξη» για άλλο νομοσχέδιο χρηματοδότησης της Ουκρανίας στο Κογκρέσο, προσθέτοντας ότι η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί. Ο Ελον Μασκ επιτέθηκε στον Ζελένσκι και επανέλαβε την έκκληση του προέδρου να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία. «Στην πραγματικότητα, τον περιφρονεί ο λαός της Ουκρανίας, γι’ αυτό και αρνήθηκε να διεξάγει εκλογές», δήλωσε ο Μασκ. Αντιδρώντας, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι υπενθύμισε στους Αμερικανούς ότι ούτε ο Γουίνστον Τσόρτσιλ δεν διεξήγαγε εκλογές στη Βρετανία, την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έτσι δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο Ζελένσκι είχε ποσοστό αποδοχής στην Ουκρανία μόλις 4%. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι ο ουκρανός πρόεδρος απολαμβάνει 57% υποστήριξη στην πατρίδα του, από 52% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου. Εν τω μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν για την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι θα του πει να αποφύγει να είναι «αδύναμος» με τον Πούτιν.

«Πώς μπορείς να είσαι αξιόπιστος στην Κίνα αν είσαι αδύναμος μπροστά στον Πούτιν;», δήλωσε ο Μακρόν, ο οποίος αυτή την εβδομάδα είχε συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες για το πώς πρέπει να απαντήσει η Γηραιά Ηπειρος στην κίνηση του Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο. Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι ο Ζελένσκι είχε εκλεγεί «νόμιμα» και ότι θα ήταν «αδύνατο» να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται. Εξάλλου, το γραφείο της Μελόνι δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην κλήση της G7 τη Δευτέρα, λόγω προηγούμενης υποχρέωσης να συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και αντ’ αυτού θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας. 

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments