Γεωπολιτικά

Η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας θα αυξήσει τις πιθανότητες το Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν;

Η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας θα αυξήσει τις πιθανότητες το Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν;

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel, Russia’s priorities are clear after Netanyahu-Putin call, and Israel isn’t one of them

Οι Ισραηλινοί ηγέτες ελπίζουν ότι το ξεπάγωμα των σχέσεων θα οδηγήσει τη Μόσχα να περιορίσει τη στρατηγική συνεργασία με την Τεχεράνη, αφήνοντας το Ιράν ευάλωτο σε μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του μετά το πράσινο φως των ΗΠΑ

Το Ισραήλ είναι ένας από τους λίγους στρατηγικούς εταίρους των ΗΠΑ που δεν διαταράχθηκαν από την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ρίξει την Ουκρανία και τον ηγέτη της, τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάτω από τις ρόδες του «ρωσικού τροχού» .

Όπως αναφέρει το al monitor, στην πραγματικότητα, στους στενούς κύκλους γύρω από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η δραματική προσέγγιση μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αποτελεί μια πολυαναμενόμενη ευκαιρία για την αντιμετώπιση της απειλής από το Ιράν, τη μεγαλύτερη εμμονή του Ισραήλ και αυτό που θεωρεί ως τον μοναδικό κίνδυνο για την ύπαρξή του.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των Ισραηλινών αξιωματούχων, η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας με υψηλά διακυβεύματα διαβρώνει το κίνητρο του Πούτιν να βοηθήσει το Ιράν να αποκαταστήσει τα συστήματα αεράμυνάς του, τα οποία το Ισραήλ ακρωτηρίασε σε ένα χτύπημα τον Οκτώβριο του 2024, επιτρέποντας έτσι μια πιθανή ισραηλινή επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Το Ισραήλ ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο η Μόσχα να βοηθήσει το Ιράν να αποκαταστήσει τις ρωσικής κατασκευής συστοιχίες αεράμυνας μετά την 20ετή συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα ο Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του, Μασούντ Πεζεσκιάν, για την εμβάθυνση των διμερών στρατιωτικών δεσμών.

Ο Νετανιάχου θεωρεί σταθερά την αποδυνάμωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ως αποστολή της ζωής του, αλλά έχει επίσης επανειλημμένα συγκρατήσει για περισσότερο από μια δεκαετία τα σχέδιά του να βομβαρδίσει το εκκολαπτόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα. Με τη θέση του στην ιστορία να έχει υπονομευθεί σοβαρά από την καταστροφική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία σημειώθηκε επί των ημερών του, μπορεί να θεωρήσει τη συντριβή των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν ως τη μόνη ευκαιρία που του έχει απομείνει για να λαμπρύνει την κληρονομιά του.

Ισραηλινή προσοχή αλλού;

Η ατζέντα της ισραηλινής κυβέρνησης επικεντρώνεται τώρα στην ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των ομήρων, ζωντανών και νεκρών, που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα. Η πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός – η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει την απελευθέρωση 33 ομήρων ή των λειψάνων τους και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων – αναμένεται να ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου. Υπό την πίεση των ΗΠΑ, το Ισραήλ συμφώνησε να συζητήσει την εφαρμογή της δεύτερης φάσης, η οποία θα προβλέπει την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων και τον τερματισμό του 17μηνου πολέμου με τη Χαμάς.

Σε μια εξέλιξη αργά την Πέμπτη, το Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένα από τα τέσσερα πτώματα που παρέδωσε νωρίτερα μέσα στην ημέρα η Χαμάς δεν ήταν αυτό της Σίρι Μπίμπας, που απήχθη από το σπίτι της στις 7 Οκτωβρίου μαζί με τους δύο μικρούς της γιους. Η ιατροδικαστική εξέταση επιβεβαίωσε ότι τα άλλα τρία θύματα ήταν τα αγόρια της, ο Κφίρ και ο Άριελ, ηλικίας 9 μηνών και 4 ετών κατά τη στιγμή της απαγωγής τους, και ενός ηλικιωμένου ομήρου, του Οντέντ Λίφσιτς. Όλοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης. Το τέταρτο πτώμα φαίνεται να είναι μιας άγνωστης Παλαιστίνιας γυναίκας. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Στο παρασκήνιο, ο Νετανιάχου επικεντρώνεται στο Ιράν, όπως και ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων του αμυντικού προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το 2025.

«Η ιστορία μας έδωσε μια μοναδική ευκαιρία να απαλλαγούμε από τις πυρηνικές φιλοδοξίες των Αγιατολάχ», δήλωσε ανώτερη ισραηλινή πηγή ασφαλείας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Εξάλλου, σήμερα είναι μια πολύ πιο εύκολη προοπτική με πολλά πλεονεκτήματα και λίγα μειονεκτήματα».

Μια ανώτερη διπλωματική πηγή του Ισραήλ δήλωσε προηγουμένως ότι υπάρχει «πλήρης κατανόηση» μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με το ιρανικό χαρτοφυλάκιο. Η αποστολή βαρέων βομβών από τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα στο Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί μέρος αυτής της κατανόησης. Ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε υποσχεθεί «μέγιστη πίεση» στο Ιράν, με την οποία εννοούσε κυρίως την επέκταση των κυρώσεων. Οι βόμβες μπορεί να είναι ένα μήνυμα προς την Τεχεράνη ότι ο Τραμπ εννοεί να κάνει δουλειές μπροστά στην αποδυναμωμένη αεράμυνά της, η οποία περιλαμβάνει επίσης μια μειωμένη ικανότητα παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων μετά τα ισραηλινά πλήγματα στις εγκαταστάσεις της.

Ο διορισμός από τον Νετανιάχου του υποστράτηγου Εγιάλ Ζαμίρ στη θέση του αντιστράτηγου Χέρζι Χαλέβι τον επόμενο μήνα ως αρχηγού του στρατιωτικού επιτελείου σηματοδοτεί επίσης πιθανή πρόθεση να αξιοποιήσει την ευκαιρία. Με ένα χρόνο να απομένει για τη θητεία του, ο Χαλέβι παραιτείται λόγω της συνυπευθυνότητάς του για την καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου, όπως είχε δηλώσει. Ο Ζαμίρ, που αναβαθμίζεται από αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου και γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας, είναι γνωστός για τη μαχητική του θέση στο ιρανικό ζήτημα. Εδώ και χρόνια, υποστηρίζει την απότομη αλλαγή της ισραηλινής πολιτικής από αμυντική σε επιθετική στάση.

Οι ΗΠΑ στέλνουν βαριές βόμβες

Η άφιξη αυτή την εβδομάδα βαρέων βομβών από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύει τις προοπτικές μιας αλλαγής. Το φορτίο, το οποίο καθυστερούσε επί μήνες η κυβέρνηση Μπάιντεν λόγω ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας, περιελάμβανε 1.800 βαριά πυρομαχικά MK-84, τα οποία μπορούν να διαπεράσουν παχύ σκυρόδεμα και μέταλλο.

«Η προμήθεια πυρομαχικών που έφθασε στο Ισραήλ μετά την απελευθέρωση από τη διοίκηση Τραμπ είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία και τις IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) και αποτελεί περαιτέρω απόδειξη του ισχυρού δεσμού μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς ανακοινώνοντας την παράδοση.

Το κατά πόσον αυτός ο δεσμός θα αποφέρει αμερικανοϊσραηλινή συνεργασία για το χτύπημα του Ιράν μένει να φανεί. Τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ επανέλαβε την προτίμησή του για την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος. Εάν αυτό συμβεί, το Ισραήλ ελπίζει σε μια σταθερή, παρατεταμένη, παρεμβατική και πιο αποτελεσματική πυρηνική συμφωνία από εκείνη που υπέγραψε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το 2015. Ο Τραμπ – ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία του Ομπάμα ήταν αδύναμη και επικίνδυνη και έχοντας κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι την παραβιάζει – αθέτησε τη συμφωνία το 2018.

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτύχει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία, τουλάχιστον δύο δεκαετιών», δήλωσε ανώτερη ισραηλινή πηγή ασφαλείας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ένας βετεράνος ισραηλινός διπλωμάτης προειδοποίησε, ωστόσο, ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα γίνει σύντομα. «Μια πυρηνική συμφωνία είναι ένα πολύπλοκο και περίπλοκο γεγονός και οι διαπραγματεύσεις για μια τέτοια συμφωνία αναμένεται να διαρκέσουν πολλούς μήνες και ακόμη περισσότερο», δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Επίσης, ασαφές είναι το ερώτημα εάν και πότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν στο Ισραήλ το πράσινο φως για επίθεση εάν οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία αποτύχουν. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συνεχείς επαφές, κυρίως για το θέμα του χρονοδιαγράμματος.

«Κάθε μέρα που περνάει επιτρέπει στους Ιρανούς να προσπαθήσουν να ανακάμψουν από τα πλήγματα που υπέστησαν τους τελευταίους μήνες σε όλα τα μέτωπα», δήλωσε η ανώτερη ισραηλινή πηγή ασφαλείας.

Το άλλο σημαντικό ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες αν και όταν το Ισραήλ επιτεθεί. Οι επιλογές κυμαίνονται από την πλήρη αποφυγή και την άρνηση οποιασδήποτε συμμετοχής έως την ένταξή τους στην επίθεση. Το τελευταίο θα καθιστούσε δυνατή τη συστηματική καταστροφή της πυρηνικής υποδομής του Ιράν και θα ακολουθούσε αποκλεισμός, καθιστώντας αδύνατη την αποκατάσταση του προγράμματος από τους αγιατολάχ.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments