Διεθνή

Γερμανικές εκλογές: Μεγάλο Συνασπισμό φέρνει το αποτέλεσμα – CDU 28,9%, AfD 20%, SPD 16,2%

Γερμανικές εκλογές: Μεγάλο Συνασπισμό φέρνει το αποτέλεσμα – CDU 28,9%, AfD 20%, SPD 16,2%

Πηγή Φωτογραφίας: the new york times // Γερμανικές εκλογές: Μεγάλο Συνασπισμό φέρνει το αποτέλεσμα - CDU 28,9%, AfD 20%, SPD 16,2%

Η πρώτη δημοσκόπηση του Bloomberg και του ARD καθώς και ZDF δείχνουν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

Ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής του CDU, πρώτου κόματος, με τον αέρα του νκητή  τη νίκη λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ζήτησε τον σχηματισμό κυβέρνησης άμεσα με την δημιουργία συνασπισμού «Ο κόσμος εκεί έξω δεν μας περιμένει, ούτε περιμένει μακρές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό», είπε ο Merz σε υποστηρικτές του κόμματος στη γερμανική πρωτεύουσα. «Πρέπει τώρα να ανακτήσουμε γρήγορα την ικανότητά μας να ενεργούμε ώστε να μπορούμε να κάνουμε το σωστό στο εσωτερικό, ώστε να είμαστε και πάλι παρόντες στην Ευρώπη, ώστε ο κόσμος να δει ότι η Γερμανία κυβερνάται ξανά με αξιοπιστία».Πριν από λίγο το ZDF έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος για τις γερμανικές εκλογές

Έτσι, σύμφωνα με το δεύτερο δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης τα ποσοστά που εκτιμά ότι θα λάβουν τα γερμανικά κόμματα είναι:

CDU/CSU (Φρίντριχ Μερτς): 28,7%

Afd (Αλίς Βάιντελ): 19,8%

SPD (Όλαφ Σολτς): 16,4%

Πράσινοι (Ρόμπερτ Χάμπεκ): 12,3%

Αριστερό κόμμα (Die Linke): 8,9%

Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ: 5%

FDP (Φιλελεύθεροι-Κρίστιαν Λίντνερ): 5%

Το πρωτο poll του Bloomberg δείχνει ότι το CDU συγκεντρώνει το 29,5%, το AfD το 20,7%, το SPD 15,2%, oι Πράσινοι 12,8%, Αριστερά 7,7%, Ελέυθεροι Δημοκράτες 4,5%.

Το γκάλοπ όπως το δείχνει το Bloomberg 19.00 . Στην παρένθεση τα προηγούμενα ποσοστά.

Conservative CDU/CSU bloc: 29.5% (24.2%) Far-right Alternative for Germany: 20.7% (10.4%) Chancellor Olaf Scholz’s Social Democrats: 15.2% (25.7%) Greens: 12.8% (14.7%) Left party: 7.7% (4.9%) Free Democrats: 4.5% (11.4%) Far-left BSW party: 4.5% (n/a*

Με βάση τα πρώτα στοιχεία το κόμμα του Λίντνερ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες μένουν εκτός βουλής, όπως και το BSW το κόμμα που διέσπασε την Αριστερά της Sahra Wagenknecht με θέσεις κατά των μεταναστών και φιλορωσικές, αλλά αυτό μένει να το δούμε μέχρι αργά το βράδυ, καθώς το νεότερο poll του ZDF τους εμφανίζει και τους δυο στο 5%.

Μεγάλες και αναμενόμενες απώλειες για το SPD του Όλαφ Σολτζ που θα αποτελεί μέρος της μεγάλης συμμαχίας για την επόμενη κυβέρνηση, ενώ οι Πράσινοι συγκράτησαν τις απώλειές τους κατά 1,9 – 2,5% και έπεσαν στο 12,8% – 12,3%.

Σύμφωνα με το exit poll του κρατικού καναλιού ARD, οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν 29%. Η ακροδεξιά AfD 19,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες 16%.

Αναλυτικότερα, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) διαφαίνεται πως καταφέρνουν νίκη με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας 29%, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 19,5%% διπλασιάζει τα ποσοστά της. «Είναι η κερδισμένη των εκλογών τόσο σε αριθμούς, όσο και σε επίπεδο εντυπώσεων», όπως σχολιάζει η DW.

Ποιες οι προσδοκίες της Ε.Ε για τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας

Για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) το διαφαινόμενο 16% ερμηνεύεται ως σημαντική ήττα που επισφραγίζει το πολιτικό μέλλον του Ολαφ Σολτς.

Οι Πράσινοι ακολουθούν με 13,5% ενώ οι Φιλελεύθεροι(FDP) κινούνται στο όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην ομοσπονδιακή βουλή.

Για την αριστερά Die Linke τα exit poll δείχνουν 8,5% και η Σάρα Βάγκενκνεχτ περιορίζεται στο 4,7% .

Κάθε ψηφοφόρος είχε σήμερα στη διάθεσή του δύο ψήφους: Με την πρώτη ψήφιζε έναν/μια πολιτικό της εκλογικής του περιφέρειας και με τη δεύτερη το κόμμα της προτίμησής του.

Με βάση τα exit polls το CDU/CSU του Φρίντριχ Μερτς και οι Σοσιαλδημοκράτες μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση με ισχνή πλειοψηφία 11 εδρών σε έναν λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό», σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD TV. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους και τις αγορές σε αυτούς τους ταραγμένους γεωπολιτικούς καιρούς.

Σημειώνεται ότι για να επιτευχθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός με απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται το λιγότερο 316 έδρες.

Ξεκάθαρος νικητής φαίνετια να είναι το ακροδεξιό AfD, το οποίο διπλασίασε περίπου το ποσοστό του. Το πώς θα είναι η επόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το νεοφιλελεύθερο FDP. Εάν το κόμμα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ, η κατανομή των εδρών θα καταστήσει πιθανότατα αδύνατο για τις δύο κεντρώες δυνάμεις, το SPD και το μπλοκ CDU/CSU, να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτό θα σήμαινε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα χρειαζόταν και πάλι τρία κόμματα για να επιβιώσει. Αλλά αν το FDP δεν τα καταφέρει, ένας «μεγάλος συνασπισμός» του CDU/CSU και του SPD θα ήταν ο πιο σταθερός από όλους τους πιθανούς συνασπισμούς.

Μερτς: Ιστορική νίκη που μας δίνει μεγάλη ευθύνη

Για μια ιστορική νίκη του κόμματός του και εντολή διακυβέρνησης μίλησε ο Φρίντριχ Μερτς (CDU), ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνδρομή των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών. Μίλησε για μεγάλη ιστορική ευθύνη, εξέφρασε τον σεβασμό του για όλα τα άλλα κόμματα και στάθηκε στην ανάγκη να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση με στόχο η Γερμανία να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή ως ισχυρή και αξιόπιστη δύναμη.

«Απόψε θα γιορτάσουμε και από αύριο θα αρχίσουμε να δουλεύουμε», δήλωσε ο Μερτς σε μια πρώτη αντίδραση στο Βερολίνο, περιστοιχισμένος από υποστηρικτές του.

Όλαφ Σολτς: «Έχουμε ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα»

Για ένα πικρό αποτέλεσμα και μια εκλογική ήττα έκανε λόγο ο Όλαφ Σολτς του SPD. «Έχουμε ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα», σημείωσε.

Είναι μια πικρή ήττα για το SPD παραδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας του Ματίας Μιρς, αρνούμενος να προβλέψει ποια τροπή θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης και με ποια μορφή θα μπορούσε να συμμετάσχει το κόμμα του σε αυτές.

Βάιντελ: Ανοικτή για διαπραγματεύσεις με τη Χριστιανοδημοκρατία

Εξαιρετικά ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα δήλωσε η υποψήφια καγκελάρις της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, Αλίς Βάιντελ, απλώνοντας, όπως είπε, χέρι συνεργασίας προς τη Χριστιανοδημοκρατία για να γίνει πράξη η θέληση του γερμανικού λαού.

Σχετικά ικανοποιημένος ο  Χάμπεκ

Υπερηφάνεια για το κόμμα του που κατάφερε να ξεπεράσει τις άσχημες δημοσκοπήσεις και να συγκεντρώσει ένα ποσοτό περίπου ανάλογο με εκείνο του 2021 εξέφρασε ο υποψήφιος καγελάριος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Προέβλεψε πάντως δύσκολες και επίπονες πολιτικές διαβουλεύσεις.

Πέντε και μία είναι οι πρώτες παρατηρήσεις από τα έξιτ πολς σύμφωνα με την Kathimerini.gr

Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) δεν ξεπέρασε τον ψυχολογικό πήχυ του 30%. Αυτό έχει σημασία γιατί επιβεβαιώθηκε ότι η αμφιλεγόμενη πρόταση πέντε σημείων του ηγέτη του Φριντριχ Μερτς για το μεταναστευτικό που κατέθεσε στη Βουλή και η οποία υπερψηφίστηκε με τις ψήφους της AfD του στοίχισε εκλογικά. Στις δημοσκοπήσεις το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα φάνηκε να χάνει έδαφος τις αμέσως επόμενες μέρες αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε. Η χαμηλή δημοτικότητα του υποψηφίου καγκελαρίου, η ανησυχία για την απειρία του (δεν έχει αναλάβει κυβερνητικό πόστο ξανά και ήταν εκτός πολιτικής για μια δεκαετία) κι η έλλειψη χαρίσματος δεν τον βοήθησαν να καρπωθεί τη γενικευμένη δυσαρέσκεια από την πολιτική του τρικομματικού συνασπισμού του Ολαφ Σολτς. Κι αυτό παρόλο που το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο κι η συμμετοχή σε επίπεδα ρεκόρ. Από την πλευρά του ο Σολτς φάνηκε γρήγορα πως είχε παραδώσει τη μάχη. Στη χθεσινή τελευταία του προεκλογική συνάντηση με ψηφοφόρους στην εκλογική του περιφέρεια Ποτσνταμ πόζαρε βαριεστημένα για φωτογραφίες με τους ψηφοφόρους του λέγοντας ξερά «ευχαριστώ» σε όσους του εύχονταν καλή επιτυχία. Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) όντως υπέστησαν συντριβή σε μια ταπεινωτική απόρριψη της κυβέρνησης Σολτς.

Η AfD σχεδόν διπλασιάζει τα ποσοστά της και γίνεται mainstream. Οπως μου είπε ο υποψήφιος βουλευτής της, Αλεξαντερ Τάσσης, «πλέον δε σκίζουν τις αφίσες μας». Οι αντιδιαδηλώσεις είναι κάπως διεκπεραιωτικές, δεν έχουν τη μαζικότητα και τον παλμό των παλιών εποχών. Η Αλις Βάιντελ προσκαλείται κανονικά στα τηλεοπτικά πάνελ, συμμετέχει σε ντιμπέιτ και σφίγγει τα χέρια των πολιτικών της αντιπάλων. Δηλώνει έτοιμη να συγκυβερνήσει. Η κανονικοποίηση έχει επιτευχθεί. Στις συγκεντρώσεις του κόμματος οι υποστηρικτές προέρχονται από διαφορετικές ηλικιακές και ταξικές ομάδες. Ναι μεν το κόμμα πάει καλύτερα στην ανατολική Γερμανία, στις μεγαλύτερες ηλικίες και στους εργάτες, στην τελευταία που πήγα όμως είδα πολλούς νέους. Δίπλα μου πχ κάθονταν ένα ζευγάρι (ο νεαρός με μακριά μαλλιά και σκουλαρίκι κι εκείνη με γυαλιά και κοτσίδα) που θα μπορούσε κανείς να συναντήσει σε οποιοδήποτε αντιφα στέκι του Βερολίνου. Σε κάθε αναφορά κατά του πολέμου στην Ουκρανία χειροκροτούσαν με πάθος. Ο υποψήφιος βουλευτής κόμματος Ρόναλντ Γκλέιζερ μου εξηγεί ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μαζική ένταξη νέων, γυναικών και μεταναστών στο κόμμα.

Η μεγάλη έκπληξη είναι το Die Linke, το αριστερό κόμμα που μετεξελίχθηκε σε ένα μεγάλο πάρτι. Πριν λίγες εβδομάδες το κόμμα έμοιαζε καταδικασμένο να αφανιστεί. Οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζαν καθηλωμένο στο 3,2%. Ένα επιθετικό rebranding κι η κινητοποίηση μέρους αριστερών ψηφοφόρων από τη σύμπραξη του Μερτς με το AfD στη Βουλή σε συνδυασμό με τις χλιαρές αντιδράσεις των άλλων κομμάτων κατέστησαν το κόμμα μόδα, κυρίως στους νέους. Δυνατή μουσική, τσάντες με το σλόγκαν «Φορολογήστε τους πλούσιους» και δωρεάν ποτά, μαχητική ρητορική από την 36χρονη ηγέτη Χάιντι Ραιχινεκ, συνεπικουρούμενη από την «αποστολή γκριζομαλληδων» (Mission Silberlocke) στελεχών της παλιάς φρουράς αποδείχθηκαν η ταχύτερη συνταγή επιτυχίας στο πολιτικό μάρκετινγκ.

Απογοητευτικά είναι τα ποσοστά για τους Πράσινους και την κόκκινη Ζάρα Βαγκενκνεχτ που αποσχίστηκε από το Die Linke για να ιδρύσει το δικό της κόμμα BSW, που χαροπαλεύει με το όριο του 5%. Ηλικιωμένοι χίπηδες, κουρασμένα συνθήματα και σαφής έλλειψη ενθουσιασμού από το ακροατήριο ήταν τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο κομμάτων στις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις που προανήγγειλαν τις κακές εκλογικές τους επιδόσεις. Οι Πράσινοι πλήρωσαν το πολιτικό κόστος της συμμετοχής στον αντιδημοφιλή κυβερνητικό συνασπισμό του Σολτς, τη δεξιά στροφή τους στο μεταναστευτικό που ενόχλησε ειδικά τη νεολαία του κόμματος και το γεγονός ότι δεν προέταξαν το κλίμα στην προεκλογική τους ατζέντα, αποξενώνοντας την παραδοσιακά ευαίσθητη σε οικολογικά θέματα εκλογική τους πελατεία. Η Βαγκενκνεχτ ψήφισε μαζί με την AfD την πρόταση Μερτς και σε πολλά θέματα έχει παρόμοιες θέσεις με το ακροδεξιό κόμμα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα περιοριστικά μέτρα στη διάρκεια του λοκνταουν. Τέλος το διπλό κόστος αρχικά της συμμετοχής στην κυβέρνηση Σολτς ενώ διαφωνούσε σε πάρα πολλά σημεία με τα άλλα δύο κόμματα και στη συνέχεια της υπονόμευσης της με αποτέλεσμα την πτώση της και τις πρώτες πρόωρες εκλογές εδώ και είκοσι χρόνια είναι πιθανό να πληρώσει ο φιλελεύθερος πρώην υπουργός οικονομικών Κριστιαν Λιντνερ. Το κόμμα του, το FDP, δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 5% για να μπει στο Μπουντεσταγκ.

Αν μείνουν εκτός βουλής το FDP και το BSW είναι ευκολότερος ο σχηματισμός μεγάλου συνασπισμού που είναι κι η ιδανική λύση για τον νικητή των εκλογών Φριντριχ Μερτς. Ο εφιάλτης του ήταν μια νέα τρικομματική κυβέρνηση, αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συζητήσεις με το SPD θα είναι εύκολες. Ο βαθμός εμπλοκής της χώρας στις εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία, η αύξηση των αμυντικών δαπανών και ο τρόπος χρηματοδότησης τους, το μέλλον του φρένου χρέους, η σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική που μπορεί να φέρει τη χώρα σε σύγκρουση με την ΕΕ, η σχέση με τις ΗΠΑ, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα στα οποία θα κληθούν να συμφωνήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Όμως το SPD έχει λιγότερη από τη μισή επιρροή από το CDU και δύσκολα μπορεί να υπαγορεύσει τους όρους συμμετοχής του στην κυβέρνηση. Από την άλλη χωρίς το SPD θεωρείται απίθανο να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση, εκτός αν ο Μερτς συμπράξει με την AfD, κάτι που ως τώρα αποκλείει.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments