Οικονομία

«Λίφτινγκ» στα κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές από την εφορία – Εξετάζεται η ενίσχυση της έκπτωσης φόρου

«Λίφτινγκ» στα κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές από την εφορία – Εξετάζεται η ενίσχυση της έκπτωσης φόρου

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay // «Λίφτινγκ» στα κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές από την εφορία – Εξετάζεται η ενίσχυση της έκπτωσης φόρου

Τι θα ισχύει για τους φορολογούμενους

Με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να καταγράφουν άνοδο και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS να αποκαλύπτουν «κρυφό» τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ στην αγορά, στο μικροσκόπιο μπαίνουν τώρα τα φορολογικά κίνητρα που προβλέπει η νομοθεσία προς τα φυσικά πρόσωπα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές με στόχο την ενίσχυσή τους και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Σε πρώτη φάση, το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει για το μέλλον του φορο-μπόνους που δίνεται σε όσους φορολογούμενους πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα αντί μετρητών συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων είναι και τα οικοδομικά επαγγέλματα.

Ηλεκτρονικές πληρωμές

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά εφαρμογής του μέτρου το οποίο ισχύει από το 2022 και προβλέπει έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα ποσοστού 30% των ηλεκτρονικών δαπανών για την πληρωμή αμοιβών σε 20 επαγγέλματα μέχρι ποσού 5.000 ευρώ.

Παρά την εκτόξευση που καταγράφεται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες άγγιξαν τα 68 δισ. ευρώ το 2024, η φορο-έκπτωση δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

Οι φορολογούμενοι δείχνουν να έχουν γυρίσει την πλάτη σε μια διάταξη, που μπορούσε να εξασφαλίσει φορολογικό όφελος από 450 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ μέχρι και 2.200 ευρώ για έχοντες ετήσιο εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ , σύμφωνα με το newsbeast και τον Θανάση Παπαδή.

Δύο είναι οι λόγοι που το μέτρο δεν έχει λειτουργήσει:

  • Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με εισοδήματα τα οποία δεν υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο αλλά και όσοι δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα έχουν μηδενικό όφελος καθώς ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν φόρο.
  • Το φορολογικό όφελος είναι πολύ μικρότερο και θα φανεί με καθυστέρηση στην τσέπη του φορολογούμενου, σε σχέση με την έκπτωση που παρέχουν οι επαγγελματίες σε πληρωμές τοις μετρητοίς και χωρίς απόδειξη.

Για παράδειγμα, το κόστος για μια επισκευή βλάβης από έναν υδραυλικό ανέρχεται σε 100 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (24%).Αν κοπεί απόδειξη το τελικό ποσό ανεβαίνει στα 124 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, η μείωση φόρου που θα κερδίσει ο φορολογούμενος και θα τη δει με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του επόμενου έτους θα είναι μόλις 8,20 ευρώ.

Δηλαδή, θα έχει πληρώσει επιπλέον 24 ευρώ σε ΦΠΑ για να αναγκάσει τον υδραυλικό να του εκδώσει απόδειξη για να γλιτώσει μόλις 8,20 ευρώ σε φόρο εισοδήματος και αυτό αρκετούς μήνες μετά την έκδοση της απόδειξης, όταν θα γίνει η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.

Σενάρια

Για το συγκεκριμένο μέτρο, όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι. Από την αύξηση ακόμη και διπλασιασμό του κινήτρου με ενίσχυση της έκπτωσης μέχρι και την κατάργηση της ρύθμισης.

Με την Τράπεζα της Ελλάδας να συνιστά στην κυβέρνηση να δώσει φορολογικά κίνητρα στους καταναλωτές, ώστε να αποτρέπεται η απόκρυψη συναλλαγών σε τομείς με υψηλή φοροδιαφυγή μια από τις προτάσεις που εξετάζονται προβλέπει αύξηση της φορο-έκπτωσης, που θα φτάνει ενδεχομένως έως και στα 4.400 ευρώ αντί 2.200 ευρώ που φτάνει σήμερα.

Σήμερα η έκπτωση φόρου, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, κλιμακώνεται ως εξής:

  • Έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.
  • Έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.
  • Έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ.
  • Έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ.
  • Έως 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ.
Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments