ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στα 3.550 MW ανεβάζει η Υπουργική Απόφαση τα έργα fast track Αποθήκευσης – Ποιοί μπορούν να τα διεκδικήσουν

Στα 3.550 MW ανεβάζει η Υπουργική Απόφαση τα έργα fast track Αποθήκευσης – Ποιοί μπορούν να τα διεκδικήσουν
Ποια έργα βγάζει ο ΑΔΜΗΕ και ποια ο ΔΕΔΔΗΕ - Τα κριτήρια

Ανέβηκε ο πήχης για την εγκατάσταση μεμονωμένων μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προέβλεπε τη δημοσίευση πρόσκληση για τη fast track χορήγηση όρων σύνδεσης σε σταθμούς αποθήκευσης με συσσωρευτές, συνολικής ισχύος 1,5 με 2 MW, τελικά η Υπουργική Απόφαση που ετοίμασε το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης για τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, αφορά ένα χαρτοφυλάκιο έργων 3.550 ΜW (μεγαβάτ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση το μέγιστο όριο ισχύος των έργων για όρους σύνδεσης που θα μπορούν να χορηγηθούν από τον ΑΔΜΗΕ, μέσω της πρόσκλησης, θα είναι συνολικής ισχύος 2.650 MW και από τον ΔΕΔΔΗΕ 900 MW.

Έργα στον ΑΔΜΗΕ

Πιο συγκεκριμένα από τα 2.650 MW που θα «κουμπώσουν» στο σύστημα του ΑΔΜΗΕ:

  • τα 600 MW αφορούν σε μεμονωμένα έργα μπαταριών τα οποία θα πρέπει να έχουν συνάψει οκταετή PPAs με ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές (για τα 500 MW) ή με επιχειρήσεις (για τα 100 MW). Η μέγιστη ισχύς έγχυσης των έργων πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 10 MW και να μην υπερβαίνει τη μέγιστη ετήσια ισχύ κατανάλωσης της επιχείρησης ή της ενεργοβόρου βιομηχανίας.
  • τα 250 MW θα εγκατασταθούν σε πυρήνα Ζώνης Απολιγνιτοποίησης.
  • τα 1.800 MW θα αφορά σταθμούς που είναι υποψήφιοι για ένταξη στις προηγούμενες κατηγορίες.

Τα αιτήματα για όρους σύνδεσης των έργων στον ΑΔΜΗΕ θα κατατάσσονται σε σειρά προτεραιότητας, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη διαδικασία. Για παράδειγμα το 30% της διατιθέμενης ισχύος των έργων με PPAs τα αιτήματα θα κατατάσσονται με βάση την ακτινική απόσταση μεταξύ μονάδας και της ενεργοβόρου βιομηχανίας ή της επιχείρησης.

Για το 30% της διατιθέμενης ισχύος των Ομάδων Έργων που αφορούν τις περιοχές απολιγνιτοποίησης θα κατατάσσονται σε σειρά προτεραιότητας προς αξιολόγηση με βάση τη σειρά υποβολής πλήρους αιτήματος στην ΑΔΜΗΕ, όπως αυτή καθορίζεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου του αιτήματος κλπ. Επίσης, θα υπάρχει διαχωρισμός ανά Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ισχύ να κατευθύνεται σε εκείνες της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης, προβλέπονται και διάφορα άλλα κριτήρια π.χ. αιτήματα που αφορούν σύνδεση σε λειτουργούντα ή υπό κατασκευή έργα ή με έγκριση καταλληλότητας Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), θα λαμβάνουν προτεραιότητα έναντι άλλων αιτημάτων και θα κατατάσσονται με βάση την ακτινική απόσταση μεταξύ των κεντροβαρικών συντεταγμένων του πολυγώνου εγκατάστασης του σταθμού και του ΚΥΤ, από τη μικρότερη προς τη μεγαλύτερη κλπ. Έργα στον ΔΕΔΔΗΕ Στον ΔΕΔΔΗΕ το μέγιστο όριο ισχύος όρων σύνδεσης που μπορούν να χορηγηθούν από τον Διαχειριστή του δικτύου διανομής είναι 900 MW και αφορά:

  • μονάδες συνολικής ισχύος 400 MW με μέγιστη ισχύ κάθε έργου μεγαλύτερη ή ίση των 5 MW ΑΑΑ
  • σταθμούς συνολικής ισχύος 200 MW , με μέγιστη ισχύ έγχυσης κάθε έργου μεγαλύτερη ή ίση από 1 MW έως 5 MW.ΒΒΒ
  • έργα συνολικής ισχύος 200 MW με μέγιστη ισχύ έγχυσης εκάστου έργου μικρότερη από 1 MW και
  • συνολικής ισχύος 100 MW για έργα οι κάτοχοι των οποίων έχουν οκταετή PPA με επιχειρήσεις με μέγιστη ισχύς έγχυσης του σταθμού μικρότερη των 10 MW που δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μέγιστη ετήσια ισχύ κατανάλωσης της επιχείρησης ή της ενεργοβόρου βιομηχανίας κατά το τελευταίο ημερολογιακό έτος που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία κατανάλωσης.

Και στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ τα αιτήματα θα κατατάσσονται με σειρά προτεραιότητας βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων π.χ. το 30% της διατιθέμενης ισχύος των Ομάδων Έργων στο δίκτυο διανομής θα κατατάσσονται βάσει της ακτινικής απόστασης μεταξύ των κεντροβαρικών συντεταγμένων του πολυγώνου εγκατάστασης του σταθμού και του κοντινότερου υποσταθμού ή για το 70% βάσει της ημερομηνίας υποβολής του αιτήματος για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, όπως θα προκύπτει από τον αριθμό πρωτοκόλλου του Διαχειριστή, από τα παλαιότερα προς τα νεότερα κλπ.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν

Δικαιούχοι υποβολής αιτήματος για ένταξη στις προβλέψεις της πρόσκλησης για διαμόρφωση σειράς προτεραιότητας αξιολόγησης για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κάτοχοι μεμονωμένων σταθμών που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) διαθέτουν για τους μεμονωμένους, εφόσον απαιτείται, εν ισχύ άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τεχνολογίας συσσωρευτών και έχουν υποβάλει πλήρες αίτημα για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης στον αρμόδιο Διαχειριστή μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 4951/2022,

β) έχουν εκδώσει την προβλεπόμενη από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περιβαλλοντική άδεια εφόσον αυτή απαιτείται. Στην περίπτωση που δεν απαιτείται προσκομίζεται στο στάδιο της σύμβασης σύνδεσης σχετική βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας ή περιβαλλοντική άδεια για την περίπτωση τυχόν σωρευτικής επίδρασης.

γ) έχουν εξασφαλίσει, κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στην πρόσκληση προέγκριση δανείου ή διαθέτουν ίδια κεφάλαια για την υλοποίηση του έργου.

δ) ο υπό ανάπτυξη σταθμός διαθέτει μέγιστη ισχύ έγχυσης μεγαλύτερη ή ίση του μισού μεγαβάτ

ε) ο σταθμός είναι τεχνολογίας συσσωρευτών,

στ) δεν έχει χορηγηθεί Οριστική Προσφορά Σύνδεσης στον σταθμό,

ζ) ο υποψήφιος σταθμός δεν έχει επιλεγεί για χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών

η) ο κάτοχος του σταθμού δεν έχει λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή, περί προσθήκης μεμονωμένων συστημάτων αποθήκευσης σε υφιστάμενους και νέους σταθμούς Α.Π.Ε. που συνδέονται σε κοινό σημείο σύνδεσης με αυτούς, ή δεν εμπίπτει στις προβλέψεις του πρόσφατου νόμου 5151/2024 περί μετατροπής συμβατικών μονάδων σε συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ή του ν. 4001/2011, περί μετατροπής αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα σε άδειες αποθήκευσης,

θ) διαθέτουν αποδεικτικό εξασφάλισης χρήσης του οικοπέδου στο οποίο θα εγκατασταθεί ο σταθμός. Εάν εγκαθίσταται σε δημόσιες εκτάσεις και για την απόδειξη της εξασφάλισης του γηπέδου απαιτούνται τα απαραίτητα.

ιγ) καταβάλλεται εγγυητική επιστολή ύψους 200.000 €/MW για έργα που αιτούνται όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και 50.000 €/MW από εκείνους που αιτούνται όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η Εγγυητική Επιστολή απομειώνεται κατά 50 % μετά τα πρώτα τρία έτη λειτουργίας του σταθμού. Εάν δεν υλοποιηθεί το έργο η εγγυητική επιστολή καλής λειτουργίας καταπίπτει υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. (ΕΛΑΠΕ) και ο αρμόδιος Διαχειριστής απενεργοποιεί τη σύνδεση της εγκατάστασης του σταθμού με το Δίκτυο ή το Σύστημα, με αποκλειστική υπαιτιότητα του παραγωγού και μέχρις ότου επιβεβαιωθεί η πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments