Διεθνή

Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν Τραμπ και Μακρόν – Πιθανή μία συμφωνία εκεχειρίας για την Ουκρανία

Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν Τραμπ και Μακρόν – Πιθανή μία συμφωνία εκεχειρίας για την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: 6abc // Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν Τραμπ και Μακρόν - Πιθανή μία συμφωνία εκεχειρίας για την Ουκρανία

Τραμπ και Μακρόν συμφώνησαν σχετικά με την ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων όταν τελικά επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκρινε χθες Δευτέρα ότι θα μπορούσε να συναφθεί συμφωνία “ανακωχής” στην Ουκρανία εντός των “προσεχών εβδομάδων”, ακριβώς τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή όταν εισέβαλαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Το σχήμα θα έπρεπε να είναι το ακόλουθο: διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία κι ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ουκρανία”, εισηγήθηκε ακόμη ο κ. Μακρόν στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, εξαίροντας επίσης την αναγγελία του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα περί πιθανής προσεχούς συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον.

“Χρειάζεται καταρχήν ανακωχή. Θεωρώ πως θα μπορούσε να συμφωνηθεί τις προσεχείς εβδομάδες”, είπε ο κ. Μακρόν, ο οποίος εκφράστηκε στα αγγλικά και ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει συζητήσει για τον πόλεμο με σχεδόν όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες.

“Εάν δεν τηρηθεί, αυτή θα είναι η καλύτερη απόδειξη πως η Ρωσία δεν είναι σοβαρή”, υποστήριξε ο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, που ήταν αφιερωμένη κατά κύριο λόγο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος παρότρυνε εξάλλου τις ΗΠΑ να φανούν αλληλέγγυες προς την Ευρώπη σε περίπτωση τερματισμού των μαχών στην Ουκρανία. Διαβεβαίωσε πως στις επαφές που διεξήγαγε με 30 Ευρωπαίους ηγέτες και συμμάχους, πολλοί από τους συνομιλητές του δήλωσαν ανοικτοί σε ειρηνευτική συμφωνία.

“Αν δεχόμασταν επίθεση, ας φανταστούμε για μια στιγμή πως η Ρωσία θα παραβιάσει αυτή τη συμφωνία. Τι θα γίνει; Έχουμε ανάγκη αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης από τις ΗΠΑ”, επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Παρά τις πελώριες διαστάσεις απόψεων, που παραμένουν, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε “πεπεισμένος πως υπάρχει τρόπος” με τον Ντόναλντ Τραμπ για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν

Κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών, ο Τραμπ και ο Μακρόν επέδειξαν μια φιλική σχέση που βασίζεται σε χρόνια καλών διμερών σχέσεων. Ωστόσο, ο Μακρόν κατέστησε σαφές ότι διαφωνεί με τον Τραμπ σε ορισμένα βασικά ζητήματα.

Ο Τραμπ αρνήθηκε να αναφερθεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως δικτάτορα, αφού αποκάλεσε δικτάτορα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα. Ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι σαφές ότι η Ρωσία “είναι ο επιτιθέμενος” στη σύγκρουση, θέμα για το οποίο ο Τραμπ αμφιταλαντεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. “Ο πρόεδρος Πούτιν παραβίασε την ειρήνη”, δήλωσε ο Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τραμπ. Ο Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και δήλωσε ότι προσπαθεί να διευθετήσει μια τέτοια κατάπαυση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Είπε ότι θα μπορούσε να πάει στη Μόσχα για να συναντήσει τον Πούτιν μόλις επιτευχθεί μια συμφωνία.

Ο Μακρόν, από την άλλη πλευρά, προέτρεψε σε μια πιο μελετημένη προσέγγιση, ξεκινώντας με μια εκεχειρία και στη συνέχεια με μια ειρηνευτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας. “Θέλουμε ειρήνη, θέλει ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη γρήγορα, αλλά δεν θέλουμε μια συμφωνία που είναι αδύναμη”, δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους. Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, είπε, πρέπει να “αξιολογηθεί, να ελεγχθεί και να επαληθευτεί”.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, ωστόσο, σχετικά με την ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων όταν τελικά επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία: “Δεν θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Δεν θα είναι μέρος οποιασδήποτε σύγκρουσης. Θα είναι εκεί για να διασφαλίσουν ότι η ειρήνη γίνεται σεβαστή”, δήλωσε ο Μακρόν νωρίτερα στο Οβάλ Γραφείο με τον Τραμπ.Ο Τραμπ δήλωσε ότι αποδέχεται την ιδέα, όπως και ο Πούτιν. “Ναι, θα το αποδεχτεί”, δήλωσε ο Τραμπ σχετικά με την πιθανή θέση του Πούτιν σε μια ειρηνευτική δύναμη. “Του έκανα συγκεκριμένα αυτή την ερώτηση. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό.

Κοντά σε συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά

Εν τω μεταξύ ο Τραμπ ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας με την Ουκρανία για τα ουκρανικά ορυκτά, προκειμένου να ξεπληρώσει την Ουάσινγκτον για την πολεμική βοήθεια. Ο Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει τον Ζελένσκι να έρθει στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη για να επισφραγίσει τη συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι απέρριψε την περασμένη εβδομάδα αμερικανικά αιτήματα για 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε ορυκτό πλούτο, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παράσχει ούτε κατά διάνοια αυτό το ποσό μέχρι στιγμής και δεν προσέφεραν συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας στη συμφωνία.

Ο Τραμπ, ερωτηθείς αν είναι πιθανό η Ουκρανία να χρειαστεί να παραχωρήσει κάποια εδάφη στη Ρωσία, είπε: “Θα το δούμε”. Ο Μακρόν δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει κυριαρχία για την Ουκρανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τον Τραμπ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εν μέσω ανησυχίας στην Ευρώπη για τη σκλήρυνση της στάσης του Αμερικανού προέδρου απέναντι στην Ουκρανία και τα ανοίγματα προς τη Μόσχα σχετικά με τη σύγκρουση.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments