Γεωπολιτικά

Σε «ύψιστο συναγερμό» το Ιράν για επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ

Σε «ύψιστο συναγερμό» το Ιράν για επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: azernews // Σε «ύψιστο συναγερμό» το Ιράν για επίθεση από Ισραήλ και ΗΠΑ

Η Τεχεράνη αναμένει νέο χτύπημα από τους Ισραηλινούς με πιθανή συμμετοχή της Ουάσινγκτον για αυτό έχει αυξήσει τα αμυντικά της μέτρα γύρω από πυρηνικές και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Το Ιράν έχει θέσει τα αμυντικά του συστήματα γύρω από τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού υπό τον φόβο επίθεσης από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Telegraph, η Τεχεράνη έχει επίσης ενισχύσει τις άμυνες γύρω από βασικές πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη πρόσθετων εκτοξευτών συστημάτων αεράμυνας.

Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα μέτρα είναι προς απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες για πιθανή κοινή στρατιωτική δράση του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει τον Ντόναλντ Τραμπ –όπως είχαν κάνει και με τον Τζο Μπάιντεν- ότι το Ισραήλ πιθανώς θα επιτεθεί εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων μέχρι το καλοκαίρι. 

Το Ιράν έχει θέσει τα αμυντικά του συστήματα γύρω από τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού υπό τον φόβο επίθεσης από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Telegraph, η Τεχεράνη έχει επίσης ενισχύσει τις άμυνες γύρω από βασικές πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη πρόσθετων εκτοξευτών συστημάτων αεράμυνας.

Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα μέτρα είναι προς απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες για πιθανή κοινή στρατιωτική δράση του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει τον Ντόναλντ Τραμπ –όπως είχαν κάνει και με τον Τζο Μπάιντεν- ότι το Ισραήλ πιθανώς θα επιτεθεί εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων μέχρι το καλοκαίρι.

 «Απλώς περιμένουν [οι ιρανικές αρχές] την επίθεση κάθε βράδυ και τα πάντα βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό -ακόμη και σε τοποθεσίες για τις οποίες κανείς δεν γνωρίζει», δήλωσε μια πηγή στην Telegraph. «Οι εργασίες για την οχύρωση των πυρηνικών εγκαταστάσεων συνεχίζονται εδώ και χρόνια, αλλά έχουν ενταθεί τον τελευταίο χρόνο, ιδίως από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε την πρώτη επίθεση», πρόσθεσε.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων του Ντόναλντ Τραμπ και των αναφορών για πιθανά σχέδια της κυβέρνησής του να πλήξει το Ιράν, έχουν εντείνει περαιτέρω τα μέτρα της Τεχεράνης». 

Η ιρανική αεράμυνα έχει αποδυναμωθεί μετά τις δύο επιθέσεις του Ισραήλ, πριν λίγους μήνες.

«Εχουν αναπτυχθεί αρκετοί πρόσθετοι εκτοξευτές [συστημάτων αεράμυνας], αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικοί σε περίπτωση ενός πλήγματος μεγάλης κλίμακας», είπε.

Το ισλαμικό καθεστώς έχει αναπτύξει εγχώρια ένα σύστημα αεράμυνας και διαθέτει ρωσικούς S-300 για την προστασία των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

Ωστόσο, αυτά δεν θεωρούνται αρκετά ισχυρά για να προστατεύσουν από τα όπλα αιχμής του Ισραήλ, γεγονός που ώθησε το Ιράν να πιέσει τη Ρωσία να επισπεύσει την παράδοση πυραυλικών συστημάτων S-400. Ο στρατηγός Αμίρ Χατζιζαντέχ, διοικητής των αεροδιαστημικών δυνάμεων των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Ιράν αναπτύσσει επίσης ένα αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων για την άμυνα έναντι μιας ισραηλινής επίθεσης.

«Οσον αφορά τα αντιβαλλιστικά συστήματα, στα πρόσφατα γεγονότα, υποστήκαμε ζημιές σε αυτόν τον τομέα, γεγονός που δείχνει μια ανεπάρκεια στον τομέα της βαλλιστικής άμυνας της χώρας», είπε. Σύμφωνα με τον στρατηγό, αυτό το αμυντικό σύστημα θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο για να εξοπλίσει την Τεχεράνη και αρκετές μεγάλες πόλεις με ένα σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας.

«Επί του παρόντος, είμαστε σε θέση να παράγουμε πυραύλους με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων και δεν έχουμε κανένα τεχνικό περιορισμό στο θέμα αυτό. Εάν υπάρχει απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούμε να πλήξουμε κοντινούς στόχους με πυραύλους χαμηλού κόστους», δήλωσε. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι με την υποστήριξη του Τραμπ, η κυβέρνησή του θα «τελειώσει τη δουλειά» με το Ιράν. Οι αναλυτές πάντως, λένε ότι είναι απίθανο το Ισραήλ να μπορέσει να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χωρίς να λάβει βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει την προτίμησή του για την επίτευξη συμφωνίας με την Τεχεράνη, αλλά έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. Ο ιρανός αξιωματούχος που μίλησε στην Telegraph, δήλωσε ότι υπάρχουν πλέον φόβοι στην Τεχεράνη ότι «οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Την Κυριακή, ο Μάικλ Γουόλτς, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, δήλωσε: «Ολες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι». «Το Ιράν είναι ένας παράλογος παράγοντας που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να έχει το δάχτυλό του στο κουμπί», πρόσθεσε.

Ο Γουόλτς τόνισε ότι ο Τραμπ είναι πρόθυμος «να μιλήσει με το Ιράν» μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψει «ολόκληρο το [πυρηνικό] πρόγραμμα και δεν θα παίξει παιχνίδια, όπως έχουμε δει το Ιράν να κάνει στο παρελθόν». Ο Τζέισον Μπρόντσκι, διευθυντής της ομάδας «Ενωμένοι εναντίον του πυρηνικού Ιράν», δήλωσε στην Telegraph ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Είπε χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ μπορούν να την υποστηρίξουν πολιτικά, οι ΗΠΑ μπορούν να την υποστηρίξουν όσον αφορά τις δυνατότητες αναγνώρισης πληροφοριών και εναέριου ανεφοδιασμού, επίσης οι ΗΠΑ μπορούν να υποστηρίξουν στη μεταφορά προηγμένων πυρομαχικών και οχημάτων παράδοσης για να μπορέσουν να καταστρέψουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». Μία από τις προκλήσεις για το Ισραήλ, είναι ότι τα πολεμικά του αεροσκάφη πρέπει να διανύσουν πάνω από 1.500 χιλιόμετρα για να βρεθούν σε απόσταση βολής. Αυτό απαιτεί ανεφοδιασμό στον αέρα πάνω από δυνητικά εχθρικά εδάφη, ενώ θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη ρωσικής κατασκευής αεράμυνα του Ιράν.

Ο Μπρόντσκι πρόσθεσε ότι υπάρχει «πάντα η επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών να συμμετάσχουν σε επίθεση του Ισραήλ». Το Ιράν αναζητά τώρα τρόπους για να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία του 2015, από την οποία ο Τραμπ αποχώρησε το 2018, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για πλήρη αφοπλισμό.

Ο Μπρόντσκι δήλωσε: «Όσο και οι δύο πλευρές μιλούν με τέτοιες απαιτήσεις, είναι απίθανο να υπάρξει μια βιώσιμη διπλωματική διευθέτηση του ζητήματος και αυτό απαιτεί από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν μια πολύ ισχυρή αρχιτεκτονική πίεσης, την οποία είδαμε να αρχίζει να κάνει η κυβέρνηση Τραμπ». 

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments