ΕΥ ΖΗΝ

Ρεβίθια: Τα όσπρια με την υψηλή θρεπτική αξία – Τι μάς προσφέρουν

Ρεβίθια: Τα όσπρια με την υψηλή θρεπτική αξία – Τι μάς προσφέρουν

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Ρεβίθια: Τα όσπρια με την υψηλή θρεπτική αξία - Τι μάς προσφέρουν

Τα ρεβίθια έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της χορτοφαγικής και vegan διατροφής.

Το μόνο στοιχείο που είναι ίσως πιο εντυπωσιακό από τη θρεπτική αξία των ρεβιθιών, είναι ο αριθμός των συνταγών που μπορείτε να τα μαγειρέψετε.

Τα ρεβίθια έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της χορτοφαγικής και vegan διατροφής.

Είναι όμως πολύ σημαντικά και για όσους προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος.

Τα ρεβίθια είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά όσους θέλουν να τα εντάξουν στη διατροφή τους σύμφωνα με το well+good.

«Ως όσπρια, τα ρεβίθια είναι απίστευτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά», λέει η διατροφολόγος Stephanie Wells.

Λόγω της σχετικά ουδέτερης γεύσης τους, μπορούν να μετατραπούν σε ένα τραγανό, αλμυρό σνακ, μια πλούσια σάλτσα ή ένα κρεμώδες ντιπ.

Τι είναι τα ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι όσπρια με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή. Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φώσφορο, μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξύ.

Περιέχουν επίσης βιοδραστικές ενώσεις και φυτοχημικά (όπως φυτικό οξύ, στερόλες, τανίνες, καροτενοειδή και πολυφαινόλες), τα οποία προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα φυτοχημικά (ή αλλιώς αντιοξειδωτικά), βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών και προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών που μπορούν να συμβάλουν στη γήρανση και σε ορισμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Η περιεκτικότητα των ρεβιθιών σε φυτικές ίνες είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες του απαραίτητου για για την καρδιά και το έντερο θρεπτικού συστατικού. Μόνο ένα φλιτζάνι ρεβίθια προσφέρει περίπου 9 έως 13 γραμμάρια φυτικών ινών, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των ημερήσιων αναγκών των ενηλίκων (22 έως 34 γραμμάρια) σύμφωνα με το well+good.

Συνολικά, το διατροφικό προφίλ των ρεβιθιών τα καθιστά «μια εξαιρετική επιλογή για τους ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου τους, να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνες αν τρώνε λιγότερο κρέας ή να κάνουν τα γεύματά τους πιο ισορροπημένα από διατροφική άποψη», λέει η Wells.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποξηραμένα ρεβίθια μπορεί να έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κονσερβοποιημένα. Κάποια δεδομένα δείχνουν μείωση του φαινολικού προφίλ των κονσερβοποιημένων ρεβιθιών, ενώ άλλες έρευνες έχουν καταλήξει σε υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο στα αποξηραμένα ρεβίθια που μαγειρεύονται σε σχέση με τα κονσερβοποιημένα. Και τα δύο ωστόσο, είναι υγιεινές επιλογές .

Διατροφική αξία

Ακολουθούν οι βασικές διατροφικές πληροφορίες για ένα φλιτζάνι κονσερβοποιημένα και στραγγισμένα από τα υγρά ρεβίθια, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA):

  • Θερμίδες: 210
  • Πρωτεΐνη: 10,7 γραμμάρια
  • Λίπος: 3,8 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 34,8 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 9,6 γραμμάρια
  • Σίδηρος: 1,5 χιλιοστόγραμμα
  • Μαγνήσιο: 36,5 χιλιοστόγραμμα
  • Κάλιο: 166 χιλιοστόγραμμα

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments