Η Ursula von der Leyen άνοιξε τη Δευτέρα την πόρτα για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το 2030 — κατά την τρέχουσα θητεία της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η υποδοχή της Ουκρανίας στην ΕΕ μόλις τελειώσει ο πόλεμος της με τη Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή της Μόσχας από μελλοντική επιθετικότητα – κάτι που είναι πιο σημαντικό από ποτέ δεδομένης της απροθυμίας των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτρέψουν στο Κίεβο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή να παράσχουν στρατιώτες για μια μεταπολεμική ειρηνευτική δύναμη.
Η ένταξη στην ΕΕ συνοδεύεται από πολλά νομικά και δημοκρατικά εμπόδια, τα οποία η κυβέρνηση της Ουκρανίας αγωνίζεται να ξεπεράσει. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου σε μια σύνοδο κορυφής που φιλοξένησε το Κίεβο, η φον ντερ Λάιεν επαίνεσε την πρόοδο της Ουκρανίας προς την επίτευξη των κανόνων της ΕΕ.
«Εκτιμώ πραγματικά την πολιτική βούληση που υπάρχει. Θα έλεγα ακόμη και την αξιοκρατική διαδικασία της Ουκρανίας, εάν συνεχίσουν με αυτή την ταχύτητα και με αυτή την ποιότητα, ίσως θα μπορούσαν να είναι νωρίτερα από το 2030», δήλωσε ο ηγέτης της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ.
Η σύνοδος κορυφής συγκλήθηκε υπό το φως των ανησυχιών για την ασφάλεια μετά την απότομη αλλαγή εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ . Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε συνομιλίες για το μέλλον της Ουκρανίας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν – αποκλείοντας την Ευρώπη από τις διαπραγματεύσεις – και κατηγόρησε την Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου που ξεκίνησε η Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι περισσότεροι από τους ηγέτες – 13 από αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της φον ντερ Λάιεν, παρευρέθηκαν αυτοπροσώπως ενώ άλλοι 24 εντάχθηκαν διαδικτυακά – δήλωσαν ανανεωμένη υποστήριξη στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν πρόσθετα πακέτα βοήθειας και επαναλαμβάνοντας ότι το Κίεβο δεν μπορεί να μείνει εκτός συνομιλιών για το μέλλον της.
Ο Von der Leyen ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα διαθέσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία τον Μάρτιο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε πακέτο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και ο απερχόμενος Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε επίσης περαιτέρω βοήθεια.
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί τι να κάνει τώρα, πέρα από την απλή υποστήριξη εν καιρώ πολέμου. «Για πάρα πολύ καιρό ήμασταν σε λειτουργία αυτόματου πιλότου λόγω των ΗΠΑ», είπε.
«Τώρα οι ΗΠΑ απενεργοποίησαν τον αυτόματο πιλότο για άγνωστο όρο. Τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε τι πρέπει να κάνουμε. Φυσικά η στρατιωτική υποστήριξη είναι σημαντική, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετή», είπε.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy μίλησε για την ανάγκη για μια διαρκή ειρήνη, προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί απλώς να επιθυμεί την ύπαρξη της. «Αυτή η χρονιά πρέπει να είναι η χρονιά που αρχίζει η πραγματική, διαρκής ειρήνη. Ο Πούτιν δεν θα μας παραχωρήσει αυτή την ειρήνη και δεν θα την παραδώσει με αντάλλαγμα για κάτι», είπε, προσθέτοντας ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να κηρυχθεί απλά σε μια ώρα».
«Αν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει με αυτόν τον τρόπο — χωρίς καμία βάση, δεν θα λειτουργήσει», είπε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι η μόνη πραγματική εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Τα σχόλιά του έγιναν καθώς ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Βαλτς είπε στο Fox News ότι «δεν βλέπει την Ουκρανία να μπαίνει στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να υποχρεώνονται ουσιαστικά άμεσα τα αμερικανικά στρατεύματα».
Η αβεβαιότητα σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ στην Ουκρανία και την ασφάλεια της Ευρώπης επικρατούσε σε όλη τη σύνοδο κορυφής, με αρκετούς συμμετέχοντες να ανησυχούν ανοιχτά ότι ο πρώην μεγαλύτερος σύμμαχος της Ευρώπης στρέφεται προς το Κρεμλίνο.
Ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ υπενθύμισε τη Συμφωνία του Μονάχου του 1938, που υπογράφηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας και υποχρέωσε την Τσεχοσλοβακία να παραδώσει τις παραμεθόριες περιοχές της στη Γερμανία. Στη συνέχεια, η Γερμανία έσπασε τη συμφωνία και εισέβαλε στην Πολωνία, πυροδοτώντας τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο απώτερος στόχος είναι να εξαφανιστεί η Ουκρανία. Όλοι θέλουμε μια διαρκή ειρήνη, όχι ειρήνη με οποιοδήποτε κόστος», είπε μέσω βίντεο. «Η ειρήνη χτίζεται πάνω στην ταπείνωση του θύματος – την ανταμοιβή για την επιθετικότητα. Ξέρουμε πώς είναι η προδοσία. Είχαμε μια τέτοια εμπειρία το 1938. Πρέπει να υπάρχει σαφής αναγνώριση του ποιος είναι ο επιτιθέμενος και ποιος είναι το θύμα».
Πηγή: pagenews.gr
-
➤ Ο Τραμπ επικρίνει αβάσιμα τους Στάρμερ και Μακρόν επειδή απέτυχαν να βοηθήσουν την Ουκρανία
-
➤ Η Κάλας προειδοποιεί: Τα μηνύματα των ΗΠΑ υιοθετούν το ρωσικό αφήγημα
-
➤ Ο Ορμπαν προωθεί νέα νομοθεσία α λα Τραμπ για καταστολή των μέσων ενημέρωσης
-
➤ Ευρωπαίοι ηγέτες από το Κίεβο: Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης στην Ουκρανία
-
➤ Γερμανικές Εκλογές 2025: Μετά τις κάλπες… η «μάχη» των διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση συνασπισμού
-
➤ Προς τρικομματικό συνασπισμό η Αυστρία