Πολιτική

Πώς αποκωδικοποιεί η κυβέρνηση γερμανικές εκλογές και ουκρανικό

Πώς αποκωδικοποιεί η κυβέρνηση γερμανικές εκλογές και ουκρανικό

Πηγή Φωτογραφίας: zdf // Εκλογές στη Γερμανία: Φρίντριχ Μερτς, «ο ριψοκίνδυνος που φλέρταρε με την ακροδεξιά» – Η κόντρα με τη Μέρκελ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει ξεκάθαρα όλο το τελευταίο διάστημα την θέση της Αθήνας ότι η Ευρώπη χρειάζεται πλέον να αποκτήσει μια ισχυρή και ενιαία φωνή απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις

Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών – εφόσον επιβεβαιωθούν σχετικά με τον σύντομο χρόνο σχηματισμού κυβέρνησης – «κλείνουν» μια σημαντική εκκρεμότητα για την Ευρώπη. Ωστόσο, επιβεβαιώνουν επίσης ότι η γηραιά ήπειρος θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, καθώς καλείται να διαχειριστεί μια ανατρεπτική αμερικανική εξωτερική πολιτική που επηρεάζει τις παραδοσιακές διατλαντικές σχέσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αναμενόμενη νίκη του CDU, που συνοδεύεται από την πρόκληση του σχηματισμού κυβέρνησης, ερμηνεύεται στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ως περαιτέρω ενίσχυση της κεντροδεξιάς και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν χαρακτηριστική, καθώς είχε συναντηθεί με τον Μερτς τον Ιανουάριο και τώρα αναφέρθηκε σε «αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, για τη Γερμανία και για την Ευρώπη». Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αισιοδοξία, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη θετική και ελπίζοντας σε μια εμβάθυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Η σημασία των γερμανικών εκλογών ενισχύεται από την ταυτόχρονη εκλογή του Τραμπ, η οποία επιταχύνει τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάδειξη του ακροδεξιού AfD στη δεύτερη θέση, το οποίο έλαβε δημόσια και απόλυτη στήριξη από τον Έλον Μασκ, στενό συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου, αποκτά μια διαφορετική διάσταση.

Η Ευρώπη προχωράει με τις δύο κύριες χώρες-πυλώνες της, τη Γερμανία και τη Γαλλία, να έχουν στην κύρια αντιπολιτευτική τους έκφραση κόμματα της ακροδεξιάς, τα οποία συγκεντρώνουν πρωτοφανή ποσοστά υποστήριξης και διείσδυσης στο κοινωνικό και εκλογικό σώμα, «σπρώχνοντας» συνολικά την πολιτική ατζέντα προς τα άκρα.

Στην Αθήνα, η κυβερνητική ομάδα παρακολουθεί την ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων και στην εσωτερική πολιτική σκηνή, εκφράζοντας ανησυχία και τονίζοντας ότι η καλύτερη απάντηση είναι η εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την αντιμετώπιση φαινομένων που οδηγούν στην ενδυνάμωσή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει σαφώς το τελευταίο διάστημα ότι η Αθήνα πιστεύει πως η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια ισχυρή και ενιαία φωνή για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις. Υπογραμμίζει την ανάγκη για βήματα προς την ενεργειακή αυτονομία, τη διαμόρφωση κοινής άμυνας και ασφάλειας, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προκειμένου η οικονομία να μπορέσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ως μέσο για την επίτευξη αυτών των στόχων, προτείνει την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους κανόνες του δημοσιονομικού πλαισίου, μια πρόταση που πλέον υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «ρήτρα διαφυγής».

Εξελίξεις στην Ουκρανία

Η Αθήνα εκφράζει με σαφήνεια τη θέση της σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η απόφαση για το αποδεκτό ειρηνευτικό πλαίσιο ανήκει στο Κίεβο, υπογραμμίζοντας ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας της χώρας.

Αυτή τη θέση επανέλαβε και κατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη ηγετών που διοργάνωσε το Κίεβο για την επέτειο τριών ετών από τη ρωσική εισβολή. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μέλλον της Ουκρανίας πρέπει να είναι ειρηνικό, ανεξάρτητο και ασφαλές, με προοπτική ένταξης στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσιάζει τις ελληνικές θέσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος. Η Αθήνα επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, εστιάζοντας στα ζητήματα της Ουκρανίας και της Συρίας, που περιλαμβάνονται στην ατζέντα.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments