Policy Briefs

Αυστρία: Συμφωνία για κυβερνητικό συνασπισμό που αφήνει εκτός την Ακροδεξιά

Αυστρία: Συμφωνία για κυβερνητικό συνασπισμό που αφήνει εκτός την Ακροδεξιά

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews, Austria: Nehammer verso le dimissioni, Stocker nominato leader del Partito popolare

Πριν πέντε μήνες το ακροδεξιό κόμμα FPO τερμάτισε πρώτο στις εθνικές εκλογές της χώρας

Σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στην Αυστρία κατέληξαν το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPÖ) και οι φιλελεύθεροι NEOS, που αναμένεται εντός της ημέρας να παρουσιάσουν την κυβερνητική συμφωνία τους.

Ετσι ο κυβερνητικός συνασπισμός που δημιουργείται αφήνει εκτός εξουσίας την αυστριακή ακροδεξιά, αφού απαρτίζεται από κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς της Αυστρίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν πέντε μήνες το ακροδεξιό κόμμα FPO τερμάτισε πρώτο στις εθνικές εκλογές της χώρας.

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, ανάμεσά τους το ενδεχόμενο «πλήρους αναστολής» της οικογενειακής επανένωσης για τους πρόσφυγες, η αύξηση του προϋπολογισμού για την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.

Σχετικά με την κατανομή των υπουργείων, θα αναλάβουν από έξι το ÖVP και το SPÖ και δύο οι NEOS.

Ειδικά για τους NEOS, η συμφωνία θα πρέπει να περάσει το εσωκομματικό εμπόδιο, καθώς η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση θα πρέπει να εγκριθεί τουλάχιστον από τα δύο τρίτα της συνέλευσης των μελών του.

Αναμονή-ρεκόρ Οι πέντε μήνες αναμονής για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού αποτελεί ρεκόρ για τη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας.

Η τρικομματική κυβέρνηση, η πρώτη στη χώρα από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της από την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Pagenews.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments