ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Πέναλτι ως και 1500 ευρώ για όσους δεν συμμορφώνονται με τις περικοπές-Οι εισηγήσεις για την σύσκεψη του ΥΠΕΝ

Πέναλτι ως και 1500 ευρώ για όσους δεν συμμορφώνονται με τις περικοπές-Οι εισηγήσεις για την σύσκεψη του ΥΠΕΝ

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay // Πέναλτι ως και 1500 ευρώ για όσους δεν συμμορφώνονται με τις περικοπές-Οι εισηγήσεις για την σύσκεψη του ΥΠΕΝ

Στο επίκεντρο της συνάντησης στο ΥΠΕΝ θα βρεθεί ακόμη και η ενεργοποίηση του Μηχανισμού Αντιστάθμισης Περικοπών ΑΠΕ

Στο μικροσκόπιο ειδικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας (πιθανώς και σήμερα Τρίτη) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θα τεθούν τα αναγκαία μέτρα για τις περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής. Σε αυτήν έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν εκπρόσωποi της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ΡΑΑΕΥ, των δύο Διαχειριστών του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του δικτύου διανομής ρεύματος, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα, καθώς και των ΦΟΣΕ ΑΠΕ (Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης μονάδων ΑΠΕ).

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται η θέσπιση νέων χρεώσεων σε όσους παραγωγούς δεν συμμορφώνονται στις εντολές που θα τους δίδονται (μέσω των ΦΟΣΕ – Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ) για περικοπές από τους Διαχειριστές. Αν και η αρχική εισήγηση είναι το πέναλτι να κινείται στα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, είναι να προβλεφθεί σημαντική αύξηση της ποινής προκειμένου να συμμορφωθούν οι απείθαρχοι, σε ύψος ακόμη και τριπλάσιο, ήτοι να φτάσει ακόμη και τα 1.500 ευρώ.

Πρόκειται για τα έργα της ομάδας που ελέγχονται μόνο από τους παραγωγούς (ομάδα Β) μέσω διακοπτών ή τοπικών χειρισμών, οι οποίοι θα ενημερώνονται τηλεφωνικά ή με SMS για να περιορίσουν το σύνολο της ισχύος των σταθμών τους για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

O ΔΕΔΔΗΕ και τα έργα χωρίς router

Επίσης, θα συζητηθεί ο τρόπος εφαρμογής των περικοπών από τον ΔΕΔΔΗΕ κατά το διάστημα που μεσολαβεί έως την εγκατάσταση των ειδικών router στις μονάδες ΑΠΕ (σε όλα τα έργα άνω των 400 κιλοβάτ στο δίκτυο διανομής), τα οποία θα επικοινωνούν με το κέντρο ελέγχου του ΔΕΔΔΗΕ που θα δίνει τις εντολές περικοπών. Ουσιαστικά, η μοναδική λύση που διαφαίνεται έως ότου καταστεί εφικτός ο απ’ ευθείας έλεγχος των έργων που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ είναι να αποστέλλονται οι εντολές περιορισμού των συγκεκριμένων έργων στους ΦοΣΕ προς διαβίβαση στους σταθμούς που εκπροσωπούν, με ότι προβλήματα μπορεί να προκύπτουν από αυτή τη μεσοβέζικη λύση.

Μηχανισμός Αντιστάθμισης Περικοπών ΑΠΕ

Στο επίκεντρο της συνάντησης στο ΥΠΕΝ θα βρεθεί ακόμη και η ενεργοποίηση του Μηχανισμού Αντιστάθμισης Περικοπών ΑΠΕ προκειμένου να αποζημιώνονται τα έργα τα οποία επιβαρύνονται με τεράστιες περικοπές ηλεκτροπαραγωγής εξαιτίας της αδυναμίας περικοπών στους σταθμούς που βρίσκονται συνδεδεμένοι στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και δεν έχουν ακόμη εγκαταστήσει εξοπλισμό «set-point» ώστε να μπορούν να ελέγχονται. Άλλωστε αποτελεί πάγια απαίτηση της αγοράς εδώ και καιρό η ολοκλήρωση του πολυαναμενόμενου ρυθμιστικού πλαισίου και η θεσμοθέτηση ενός συγκεκριμένου μηχανισμού αποζημιώσεων των παραγωγών σε όλες τις περιπτώσεις που βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας 2019/943 το δικαιούνται.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, τα μέτρα δεν αναμένεται να θεσμοθετηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα. Άρα δεν πρόκειται να προλάβουν να ισχύσουν την επόμενη περίοδο που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ανάγκες για περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής λόγω υπερπαραγωγής των ΑΠΕ και περιορισμού της ζήτησης – δηλαδή κατά τις ημέρες του Πάσχα.

Yπερδιπλάσιες φέτος οι περικοπές

Ωστόσο, σύμφωνα με ίδιες αρμόδιες πηγές, την προετοιμασία για την πασχαλινή περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση και πληθώρα ηλιακής ενέργειας, θα απασχολήσει άλλη σύσκεψη το προσεχές διάστημα, ενεργοποιώντας παράλληλα και την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων για την αποφυγή blackout. Να σημειωθεί ότι το Πάσχα του 2024 είχε περικοπεί η περισσότερη καθαρή ενέργεια συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιόδους του περυσινού έτους.

Γενικότερα, εφέτος, σύμφωνα με στοιχεία του καθηγητή στο ΑΠΘ κ. Παντελή Μπίσκα, οι προβλεπόμενες περικοπές ΑΠΕ θα είναι της τάξης των 1,5 με 2 TWh (τεραβατώρα), ήτοι περίπου 6% με 7,5% της συνολικής ενέργειας που υπολογίζεται ότι θα παραχθεί από ΑΠΕ όλο το 2025. Δηλαδή θα είναι υπερδιπλάσιες, συγκριτικά με το 2024, οπότε περικόπηκαν 0,86 TWh που αντιστοιχούσαν στο 3,3% της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments