EDITOR'S PICK

Γιατί το ελαιόλαδο αντικατέστησε το κρασί και τα σοκολατάκια

Γιατί το ελαιόλαδο αντικατέστησε το κρασί και τα σοκολατάκια

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay // Γιατί το ελαιόλαδο αντικατέστησε το κρασί και τα σοκολατάκια

Νέα τάση καθιερώνεται στα βρετανικά δείπνα, με πρωταγωνιστή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Τι έδειξε έρευνα καταναλωτών

Νέα τάση καθιερώνεται στα βρετανικά δείπνα, με πρωταγωνιστή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – Τι έδειξε έρευνα καταναλωτών

Μια νέα παράδοση φαίνεται να καθιερώνεται στη Βρετανία με πρωταγωνιστή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η νέα τάση θέλει τους Βρετανούς να προτιμούν πλέον να προσφέρουν στους οικοδεσπότες, στους οποίους είναι καλεσμένοι σε ένα δείπνο, αντί για κρασί και σοκολατάκια, ένα μπουκάλι με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Οι Βρετανοί φημίζονται για την αγάπη τους στην εθιμοτυπία, καθιερώνοντας κανόνες και έθιμα που διαμορφώνουν την καθημερινή ζωή. Αυτή την περίοδο η νέα τάση να φέρνεις ως δώρο σε ένα δείπνο ένα μπουκάλι ελαιόλαδο κέρδισε δυναμική μετά από μια έκθεση της Waitrose, μιας βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, η οποία το τοποθέτησε μεταξύ των εκλεκτών τροφίμων που μπορούν να φέρονται σε δείπνα αντί για το συνηθισμένο κρασί.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κατηγορία με τα πολυτελή τρόφιμα

Ειδικότερα, η έκθεση 2024/25 «Waitrose Food & Drink» ανέφερε μια έρευνα καταναλωτών του περιοδικού British House and Garden, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκε ότι οι επισκέπτες είναι πιο πιθανό στις μέρες μας να φτάσουν στα πάρτι με ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κάτω από το μπράτσο τους αντί για κρασί.

Εκτός από το ελαιόλαδο, η έκθεση Waitrose ανέδειξε τις επιτραπέζιες ελιές, τους ξηρούς καρπούς, το μέλι, το βιοτεχνικό ξύδι και το σπάνιο αλάτι ως προϊόντα διατροφής που μπορούν να αντικαταστήσουν ένα μπουκάλι κρασί ή ένα κουτί σοκολάτες ως δώρα σε δείπνα.

«Το να χαρίζεις ένα μπουκάλι ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετική εναλλακτική του κρασιού και αποτελεί το τέλειο δώρο για ένα δείπνο», είπε στο Olive Oil Time η Sarah Vachon, ιδρύτρια της Citizens of Soil, μιας βρετανικής εταιρείας που πουλά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια.

Το παράδοξο του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Olive Oil Time, στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι οι τιμές ρεκόρ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 42% στη χώρα μέσα σε ένα χρόνο φτάνοντας περίπου τις 7,40 λίρες (8,88 ευρώ) ανά λίτρο, έχουν θέσει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κατηγορία των πολυτελών τροφίμων.

«Και τώρα που το προϊόν είναι τόσο ακριβό, οι καταναλωτές απαιτούν περισσότερα από αυτό», έγραψε το House and Garden. «Όπως και στο κρασί, οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν τι συστατικά έχουν μπει σε αυτό, πού καλλιεργήθηκαν οι ελιές και ποιος βρίσκεται πίσω από τη μάρκα», σημειώνεται.

Η Vachon απέδωσε την αυξανόμενη δημοτικότητα της νέας εθιμοτυπίας για την προσφορά δώρων, στο κύρος και την περιεκτικότητα που φέρει ένα μπουκάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Εκτός από τις υγιεινές ιδιότητες, το να φέρνετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε πάρτι έχει επίσης κρυφά οφέλη: σε σύγκριση με ένα μπουκάλι κρασί, το οποίο μπορεί να τελειώσει μέχρι το τέλος της νύχτας, το ελαιόλαδο μπορεί να διαρκέσει για μερικούς μήνες και να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες παρασκευές.

«Με τις αλλαγές στις δίαιτες και τον τρόπο ζωής, το αλκοόλ δεν ταιριάζει πάντα σε όλους», δήλωσε η Vachon, τονίζοντας ότι «το ελαιόλαδο, είναι απολαυστικό αλλά και υγιεινό, διαρκεί περισσότερο από ένα βράδυ και ενισχύει το γεύμα με παρόμοιο τρόπο – και όλα αυτά ενώ φέρει τη δική του μοναδική ιστορία προέλευσης».

Οι προβληματισμοί

Ωστόσο, ο πιο δημοφιλής οδηγός εθιμοτυπίας της Βρετανίας, ο Debrett’s, αμφισβήτησε τη νέα τάση να φέρνει κανείς ελαιόλαδο σε δείπνα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να προσβάλει τους οικοδεσπότες.

«Το ελαιόλαδο καλής ποιότητας γίνεται επιθυμητό, οπότε μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορεί να το θεωρούν καλή ιδέα για δώρο, αλλά με προβληματίζει γιατί μπορεί να υπονοεί ότι ο οικοδεσπότης σας δεν έχει επαρκώς εξοπλισμένη κουζίνα», δήλωσε στους Times η Liz Wyse, συντάκτρια της 250 ετών εταιρείας.

«Θα μπορούσα να φανταστώ μια κατάσταση όπου ίσως έχετε πάει διακοπές και έχετε αγοράσει ένα υπέροχο μπουκάλι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από κάποιο ιταλικό αγρόκτημα που έχετε επισκεφθεί», είπε. «Αυτή θα ήταν μια διαφορετική κατάσταση και ένα αποδεκτό δώρο».

Η ιστορικός τροφίμων Pen Vogler δήλωσε ότι πριν από 2.000 χρόνια, οι Ρωμαίοι Βρετανοί λάτρευαν το ελαιόλαδο. Αφού οι Ρωμαίοι εγκατέλειψαν τη Βρετανία τον 4ο αιώνα, το ελαιόλαδο παρέμεινε σε χρήση στο νησί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών εφαρμογών όπως η θεραπεία πονοκεφάλων, η κατανάλωση σε ημέρες νηστείας όταν το χοιρινό λίπος και το βούτυρο ήταν απαγορευμένα και χρησιμοποιήθηκε ως «λάδι σαλάτας».

Σύμφωνα με την Vogler, ορισμένοι επιφανείς συγγραφείς και λογοτέχνες προώθησαν επίσης τη χρήση του ελαιολάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Στη δεκαετία του 1840, η συγγραφέας σπιτικών μαγειρικών Eliza Acton συμβούλευσε τους αναγνώστες της να τηγανίζουν τα ψάρια σε ελαιόλαδο, γεγονός που οδήγησε στο σημερινό εμβληματικό βρετανικό πιάτο fish and chips.

Στη δεκαετία του 1950, η συγγραφέας Elizabeth David, η οποία αναζωογόνησε την οικιακή μαγειρική στη Βρετανία με τα βιβλία της για τις ευρωπαϊκές κουζίνες και τα βρετανικά πιάτα, ώθησε τους Βρετανούς να χρησιμοποιούν περισσότερο ελαιόλαδο λέγοντας ότι «η προμήθεια καλού ελαιολάδου είναι απαραίτητη».

«Μέχρι το 2004, το ελαιόλαδο ξεπέρασε σε πωλήσεις όλα τα άλλα μαγειρικά έλαια στη Βρετανία», σημείωσε η Vogler. «Κάθε φιλόδοξη κουζίνα εστιατορίου κατακλύστηκε επίσης από αυτό».

«Ό,τι κι αν λένε οι ειδικοί της εθιμοτυπίας, ένα μπουκάλι με το πολύτιμο υγρό είναι ένα υπέροχο δώρο», πρόσθεσε. «Είναι ακόμη πιο μαγικό όταν προέρχεται από την περιουσία κάποιου γνωστού σας».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

06.03.2025 | 12:06

Η BP ακυρώνει το πρώτο βρετανικό έργο πράσινου υδρογόνου – Ριζικές αλλαγές στην στρατηγική της

06.03.2025 | 11:55

Σύνδεση Τουρκίας με το Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν με νέο αγωγό

06.03.2025 | 11:51

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Καλογήρου: Βρέθηκε το βυσσινί αυτοκίνητο που φέρεται να τον άρπαξε

06.03.2025 | 11:48

Η «ακτινογραφία» των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα – Αυξήθηκαν κατά 37,2% το 2024

06.03.2025 | 11:42

Τουρισμός: Μειωμένες 23% οι κρατήσεις στη Σαντορίνη

06.03.2025 | 11:41

Γιατί ο Μακρόν αποφάσισε να προσφέρει «πυρηνική ασπίδα» απέναντι στη Ρωσία

06.03.2025 | 11:36

Ideal Holdings: Τι θα φέρει το deal των 300 εκατ. με την Oak Hill Advisors

06.03.2025 | 11:29

Με «γαλλικό άρωμα» ο νέος ΟΣΕ - Η συμφωνία με το Παρίσι

06.03.2025 | 01:37

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Ένταση στο δικαστήριο με την Έλενα Χριστοπούλου – Τα λεφτά που διεκδικεί

06.03.2025 | 01:29

Αξέχαστες στιγμές για τον Χρήστο Μάστορα και την Γαρυφαλλιά Καληφώνη στην έρημο του Άμπου Ντάμπι

05.03.2025 | 19:16

Διαθήκη Αλέξη Κούγια: Ποιοι είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι της περιουσίας του

05.03.2025 | 16:48

«Από τότε που χώρισα, τα έμαθα όλα…»: Η αποκάλυψη της Χρηστίδου που σίγουρα δεν περίμενε ο Μαραντίνης

05.03.2025 | 14:06

Μιμή Ντενίση: Δεν είχα άντρα καναλάρχη ή εφοπλιστή που με επέβαλε, έγινε μόνο του αυτό που είμαι

05.03.2025 | 13:43

Εύη Βατίδου: Το «καλό ταξίδι» στον Αλέξη Κούγια με μια φωτογραφία από τον γάμο του

05.03.2025 | 12:57

Εύη Βατίδου: «Ένα κόκκινο τριαντάφυλλο κρατούσα τότε και με ένα ίδιο ..» - Το «καλό ταξίδι» στον Αλέξη Κούγια

05.03.2025 | 01:20

Ξέσπασε ο Νίκος Πλακιάς κατά του Ανδρέα Αλικανιώτη – «Δεν έσωσε κανέναν, έβγαζε φωτογραφίες»

06.03.2025 | 11:26

Ο Ζελένσκι συζήτησε για τον «ηγετικό ρόλο του Τραμπ» με τον Σολτς

06.03.2025 | 11:03

Μακρόν: Η ρωσική απειλή είναι παρούσα

06.03.2025 | 10:39

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν βοήθεια ύψους 95 εκατ. δολαρίων για τον στρατό του Λιβάνου

06.03.2025 | 10:27

Τα ΗΑΕ προσφέρουν οικονομική σανίδα σωτηρίας στον Ζελένσκι

06.03.2025 | 10:08

Το Ιράν τρομάζει από τα ανοίγματα της Τουρκίας και τον αυξανόμενο ρόλο της σε Συρία και Ιράκ

06.03.2025 | 00:17

Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο Ισραήλ: Η αποστολή μας στη Γάζα δεν έχει τελειώσει

05.03.2025 | 17:55

Ο Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δοκιμασία του ΔΝΤ

05.03.2025 | 17:36

Ρωσία: Κατηγορεί την Ουκρανία για επίθεση στον TurkStream και ζητά τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας

MUST READ

EDITOR'S PICK

Αποκάλυψη «βόμβα» για τον θάνατο του Τζιν Χάκμαν

Περισσότερες πληροφορίες έγιναν γνωστές για τον θάνατο του Τζιν Χάκμαν και της συζύγου του, μία υπόθεση που έχει γεννήσει αρκετά ερωτήματα

05.03.2025 | 20:09

EDITOR'S PICK

Οι πρώην σιδηροδρομικοί σταθμοί της Ευρώπης έχουν γίνει πολυτελή ξενοδοχεία

Οι εκδρομές σε πολυτελή τρένα με κρεβάτι συχνά συνοδεύονται από τιμές που ξεπερνούν τα όρια του οφθαλμού εξάλλου, οπότε μια διανυκτέρευση σε έναν πρώην σιδηροδρομικό σταθμό, ειδικά σε έναν γεμάτο με αναμνήσεις του παρελθόντος του, φάνηκε ως το πιθανότερο επόμενο καλύτερο πράγμα

05.03.2025 | 13:45

EDITOR'S PICK

Το Brexit έκλεψε την παράσταση από την Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου — και το χάρισε στο Παρίσι

Μια κομψή, ντυμένη με δέρμα πομπή από λάτρεις της μόδας με ψηλοτάκουνα, γυαλιά ηλίου περιπλανήθηκε γύρω από το πολυτελές ξενοδοχείο The Londoner της Leicester Square, περιμένοντας την είσοδο στην επίδειξη πασαρέλας της Βρετανίδας σχεδιάστριας Helen Anthony.

05.03.2025 | 13:27

EDITOR'S PICK

Όσκαρ 2025: Το ιδιαίτερο ντύσιμο του Adam Sandler δεν πέρασε απαρατήρητο από τον παρουσιαστή

Η στιχομυθία μεταξύ του ηθοποιού και του Conan O'Brien.

05.03.2025 | 13:25

EDITOR'S PICK

Barbie: Οι συλλεκτικές κούκλες από το «Ted Lasso» που δεν μπορείς να αποκτήσεις

Νέες κούκλες Barbie εμπνευσμένες από δυναμικές φιλίες ενόψει της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας

05.03.2025 | 10:24

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Μητσοτάκης για Τέμπη: Οι πολίτες ζήτησαν τα αυτονόητα

03.03.2025 | 00:10

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ειρηνική κινητοποίηση έδειξε τις αντοχές της Δημοκρατίας.

Πολιτική

"Μετωπική" κυβέρνησης- αντιπολίτευσης μετά το πόρισμα για τα Τέμπη

28.02.2025 | 11:01

"Απαντά κατηγορηματικά με ένα "όχι" στη συγκάλυψη", λέει ο Μαρινάκης - Πρόταση δυσπιστίας καταθέτει το ΠΑΣΟΚ

Πολιτική

Ώρα ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μομφής

01.03.2025 | 13:07

Στο ΠΑΣΟΚ αισθάνονται δικαιωμένοι για την χρονική στιγμή που κατατέθηκε η πρόταση μομφής, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε σημαντικές θεσμικές αλλαγές που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας των θεσμών.

Πολιτική

Κυβέρνηση για Σύνοδο Λονδίνου: Η θέση της Ευρώπης θα πρέπει να είναι μία και ενιαία

02.03.2025 | 19:59

Επισημαίνουν ότι «στη συνάντηση έχουν κληθεί πρωτίστως χώρες, και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή προς την Ουκρανία και που κατά την κρίση της βρετανικής κυβέρνησης είναι σε άμεση διαθεσιμότητα περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία».

Πολιτική

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Ρούμπιο: 45λεπτη συζήτηση για διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις

01.03.2025 | 01:46

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης εισέπραξε ένα πολύ θετικό κλίμα, καθώς, άλλωστε, οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται σε άριστο επίπεδο

Πολιτική

Μαίνεται ο πόλεμος Λατινοπούλου - Βελόπουλου στα δεξιά της ΝΔ

27.02.2025 | 15:59

Δημοσκοπικές αντιπαραθέσεις, αντισυστημικές δηλώσεις, νομικές ενέργειες και συγκρούσεις με επίκεντρο τα Τέμπη.

Μια φουσκωτή κούκλα Κιμ Καρντάσιαν τρομοκρατεί τη Νέα Υόρκη

Η νέα διαφημιστική καμπάνια του brand της Κιμ Καρντάσιαν, SKIMS, όχι απλά δεν άρεσε στους νεοϋορκέζους, αλλά την χλεύασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια φουσκωτή κούκλα Κιμ Καρντάσιαν τρομοκρατεί τη Νέα Υόρκη

Νέες δηλώσεις που… καίνε την Μπλέικ Λάιβλι

Με την διαμάχη ανάμεσα σε Μπλέικ Λάιβλι και Τζάστιν Μπαλντόνι να απασχολεί το Χόλιγουντ, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως...

Νέες δηλώσεις που… καίνε την Μπλέικ Λάιβλι

Ποινική έρευνα στη Φλόριντα για τους αδελφούς Τέιτ

Στις ΗΠΑ, γυναίκα ισχυρίζεται ότι οι αδελφοί Τέιτ την εξανάγκασαν σε σεξουαλική εργασία και στη συνέχεια τη δυσφήμισαν αφού έδωσε στοιχεία στις ρουμανικές αρχές

Ποινική έρευνα στη Φλόριντα για τους αδελφούς Τέιτ

Αποκάλυψη «βόμβα» για τον θάνατο του Τζιν Χάκμαν

Περισσότερες πληροφορίες έγιναν γνωστές για τον θάνατο του Τζιν Χάκμαν και της συζύγου του, μία υπόθεση που έχει γεννήσει αρκετά ερωτήματα

Αποκάλυψη «βόμβα» για τον θάνατο του Τζιν Χάκμαν

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής ψήφισαν 277 βουλευτές, κατά 12 βουλευτές και «παρών» 4 βουλευτές

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο

Παπαθανάσης: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν το παιχνίδι της εργαλειοποίησης των Τεμπών

Επιθυμία όλων μας είναι να χυθεί άπλετο φως στο τραγικό αυτό δυστύχημα

Παπαθανάσης: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν το παιχνίδι της εργαλειοποίησης των Τεμπών

Οι σπαρταριστοί διάλογοι Βορίδη-Κωνσταντοπούλου: «Η μόνη αφασία είναι η δική σας διαπιστωμένη, πανταχόθεν»

Ο Μάκης Βορίδης ήταν αυτός που έκλεισε τις ομιλίες στη συνεδρίαση της Βουλής για την προανακριτική του Χρήστου Τριαντόπουλου.

Οι σπαρταριστοί διάλογοι Βορίδη-Κωνσταντοπούλου: «Η μόνη αφασία είναι η δική σας διαπιστωμένη, πανταχόθεν»

Η τακτική της κυβέρνησης απέναντι στο αντιπολιτευτικό μέτωπο

Από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επόμενες ημέρες θα ξετυλίξει το σύνολο των κυβερνητικών πολιτικών και δράσεων

Η τακτική της κυβέρνησης απέναντι στο αντιπολιτευτικό μέτωπο