Δεν νοείται η περίοδο της Σαρακοστής χωρίς τα “απαραίτητα”. Και αυτά τα απαραίτητα είναι συγκεκριμένα και προδιαγεγραμμένα κάθε χρόνο, κάθε στιγμή, σε κάθε πικ νικ και φυσικά τραπέζι. Τα λευκά και ροζέ κρασιά όπως επίσης το ούζο και τα αποστάγματα είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές στις οινικές ατζέντες των ημερών που “σκανδαλίζουν” ουρανίσκο, δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος για δυνατές προπόσεις είτε στο βουνό είτε δίπλα στο κύμα.

Couple on a picnik
Οι γεύσεις στην εν λόγω περίοδο, μεταβάλλονται και αλλάζουν με τις κουζίνες να γεμίζουν από διαφορετικές μυρωδιές και αρώματα όπως αυτές των χορταρικών, των βοτάνων και λαχανικών αλλά και των οσπρίων, των “φρούτων” της θάλασσας και των ψαρικών. Σε όλα αυτά μην ξεχνάμε τις ιδιαίτερες και μίνιμαλ εκδοχές στα ζυμαρικά, τις παραδοσιακές πίτες και τα χειροποίητα παξιμάδια που ανεβάζουν το “level” ιδιαίτερα στις σαλάτες αλλά όχι μόνο.
Οι ποικιλίες, τώρα, που “βγαίνουν μπροστά” δεν μπορεί παρά να είναι οι λευκές όπως η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, η Κεφαλοννήτικη Ρομπόλα, ο Ροδίτης, η πολλά υποσχόμενη Κυδωνίτσα, το Αθήρι, η Κρητική Βηλάνα, το Σαββατιανό και το Sauvignon Blanc από τις διεθνείς. Για τα ροζέ της περίστασης “must” ερυθρά σταφύλια αναδεικνύονται το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο, η Λημνιώνα, το μαύρο Φωκιανό ταυτόχρονα όμως το ερυθρωπό Μοσχοφίλερο με τις εντυπωσιακές του εντάσεις και οξύτητες μας έχει συνηθίσει και αυτό σε δυνατές προτάσεις rose κρασιών.
Το σχόλιο σας