Κανείς δεν εκπαιδεύει τους μάνατζερ – Τώρα τα ρομπότ θα τους κάνουν μαθήματα… ανθρωπιάς

Πηγή Φωτογραφίας: freepik// Κανείς δεν εκπαιδεύει τους μάνατζερ – Τώρα τα ρομπότ θα τους κάνουν μαθήματα… ανθρωπιάς
Στο πλαίσιο αυτό, ανακαλύπτουν και εξετάζουν ακόμα και εργαλεία εκπαίδευσης των μάνατζερ, καθώς πολλοί από αυτούς δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν σοβαρές αρμοδιότητες του ρόλου τους, όπως πώς να διαχειριστούν τους υφισταμένους τους ή να απαντήσουν σε όσους ζητούν αύξηση μισθού, που είναι πιθανό με τη σωστή διαχείριση να αποτρέψουν σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον.
Μια τέτοια προσθήκη θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί για πολλές επιχειρήσεις, δεδομένης της υψηλής σημασίας, αλλά και της αβεβαιότητας, που ενέχει ο ρόλος ενός μάνατζερ. Σύμφωνα με το Fοrtune, περίπου το 71% των μάνατζερ σε ΗΠΑ και Ευρώπη δήλωσε ότι ο φόρτος εργασίας αυξήθηκε το 2024 και το 60% αισθάνθηκε μεγαλύτερη επιβάρυνση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτά τα αυξημένα επίπεδα στρες μπορεί να επηρεάσουν έντονα και άλλους τομείς, καθώς η συμπεριφορά των μάνατζερ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, τις παραιτήσεις και το ηθικό των υφισταμένων τους. Σύμφωνα με έρευνα της Gallup για το 2024, περίπου το 70% των διαφορών στην αφοσίωση των εργαζομένων από ομάδα σε ομάδα μπορεί να αποδοθεί στον μάνατζερ.
Επίσης, το τίμημα μιας άνευρης διαχείρισης εκτιμάται στα δισεκατομμύρια. Ειδικότερα, έρευνα από το 2019 αποτιμούσε την πενταετή ζημία ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος κοντά στα 223 δισ. δολάρια για τις εταιρείες.
Τα νέα εργαλεία της ΑΙ θα μπορούσαν να δώσουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να βελτιώσουν τα soft skills ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων τους, να αυξήσουν την αφοσίωσή τους και να μειώσουν τις παραιτήσεις συνολικά. Βέβαια, ειδικοί προειδοποιούν ότι τα εργαλεία αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν με υπευθυνότητα και ως μεταβατική λύση.
Η εκπαίδευση για καλύτερες τεχνικές διαχείρισης των εργαζομένων ήταν ανέκαθεν δύσκολο έργο. Οι περισσότεροι μάνατζερ μαθαίνουν έχοντας ήδη αναλάβει τα καθήκοντά τους, ενώ ελάχιστοι είναι οι τυχεροί που έχουν μέντορες εντός του εργασιακού περιβάλλοντος, οι οποίοι αφιερώνουν χρόνο να τους καθοδηγήσουν στις δυσκολίες του ρόλου. Η τυπική εκπαίδευση περιορίζεται στα ανώτερα κλιμάκια και μάλιστα όχι πάντοτε.
«Βλέπουμε πολλούς πελάτες μας να εστιάζουν στους μάνατζερ και σε αυτή την επιθυμία για επανεφεύρεση της εκπαίδευσής τους», δήλωσε στο Fortune η Elise Smith, συνιδρύτρια και CEO της εταιρείας Praxis Labs, που δραστηριοποιείται στην εκμάθηση, συμβουλευτική και αξιολόγηση μέσω ΑΙ.
Πρόκειται βέβαια για τις πρώτες δοκιμές αυτής της τεχνολογίας και παρά τις τεράστιες προοπτικές της για κάλυψη του κενού στην εκπαίδευση, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι χρειάζεται προσοχή στον χειρισμό της. Σε αυτή τη φάση, οι εταιρείες θα πρέπει να προσεγγίζουν το θέμα της εκπαίδευσης των προϊσταμένων ολιστικά με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία τους και όχι αποκλειστικά με την τεχνητή νοημοσύνη.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας