Ο Μητσοτάκης και ο γρίφος του κυβερνητικού ανασχηματισμού

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Με τη μεταμεσονύκτια ονομαστική ψηφοφορία σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, ξεκινά ένας νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης γύρω από την υπόθεση των Τεμπών. Παράλληλα, αρχίζουν οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει πιθανές ποινικές ευθύνες του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου σχετικά με το λεγόμενο «μπάζωμα».
Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ολοκληρώσει με την ομιλία του την τριήμερη έντονη κοινοβουλευτική διαδικασία. Για άλλη μια φορά, θέτει το δίλημμα «πολιτική σταθερότητα ή χάος», ενώ έξω από το κτίριο της Βουλής συνεχίζονται, για ακόμα μία ημέρα, μαθητικά και φοιτητικά συλλαλητήρια, καθώς και εκδηλώσεις από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.
Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένει αβέβαιο αν το επιχείρημα της πολιτικής σταθερότητας που προβάλλει ο Πρωθυπουργός θα βρει ανταπόκριση στους ψηφοφόρους, πείθοντάς τους ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη πολιτική επιλογή στη χώρα.
Τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης (GPO) δείχνουν ότι το 85% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ η πλειοψηφία επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, εστιάζουν κυρίως στη διαφορά ασφαλείας που καταγράφει η ΝΔ στην Πρόθεση Ψήφου (23,1%) σε σχέση με τους πολιτικούς της αντιπάλους, αν και αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τη μείωση της δύναμής τους κατά 3,6%.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε την κυβερνητική φθορά στην «παραπλάνηση» του κοινού από διάφορα μυθεύματα και παραποιήσεις της πραγματικότητας, ερμηνεύοντας το πρόσφατο κλίμα ως «κίνητρο» για περισσότερες ενέργειες από την κυβέρνηση.
Στην “καρδιά” του ανασχηματισμού το υπουργείο Μεταφορών
Την ίδια στιγμή, από τις 13 Μαρτίου και μετά – ημέρα ορκωμοσίας του Κωνσταντίνου Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας – αρχίζει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τις αλλαγές που προτίθεται προωθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κυβερνητικό του σχήμα.
Με τις πληροφορίες να δίνουν και να παίρνουν, όλα συνηγορούν ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός, με δομικές αλλαγές ως προς τα υφιστάμενα υπουργεία, αλλά και σημαντικές καραμπόλες στις τάξεις κορυφαίων υπουργών.
Στην κορυφή των επικείμενων αλλαγών αναμένεται να βρεθεί το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να φλερτάρει με την έξοδο και τον διάδοχό του να αναλαμβάνει να υλοποιήσει την πρωθυπουργική δέσμευση για σύγχρονη και ασφαλή γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, μέχρι το 2027.
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει τελικά στη διάσπαση του υπουργείου, χωρίζοντας τους τομείς Υποδομών και Μεταφορών. Ήδη, τα ονόματα των Κυριάκου Πιερρακάκη, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Νότη Μηταράκη ακούγονται έντονα για την ανάληψη αυτού του σημαντικού χαρτοφυλακίου.
Επιπλέον, το όνομα του νυν υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, έχει προταθεί ως πιθανός υποψήφιος για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, εφόσον ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας