Επιστήμη

«Πώς να λάβω πρωτεΐνη χωρίς να φάω κρέας» – Το λαχανικό «έκπληξη»

«Πώς να λάβω πρωτεΐνη χωρίς να φάω κρέας» – Το λαχανικό «έκπληξη»

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//«Πώς να λάβω πρωτεΐνη χωρίς να φάω κρέας» - Το λαχανικό «έκπληξη»

Η αξία της πρωτεΐνης για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και ο κυρίαρχος ρόλος της στη σωματική άσκηση, είναι αναμφισβήτητα.

Αποτελεί το βασικό συστατικό για την ανάπτυξη, αποκατάσταση και ενίσχυση των μυών, ενώ παράλληλα υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην ανανέωση των ιστών. Επιπλέον, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιούς δέρματος, μαλλιών και νυχιών, ενώ συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους και στην ενίσχυση της ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τι συμβαίνει όμως για τους χορτοφάγους που θέλουν να λαμβάνουν πρωτεΐνη, χωρίς να καταναλώνουν κρέας;

Η πρόσληψη περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών στη διατροφή σας μπορεί να είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ορισμένες από αυτές δε, είναι ακόμη και «πλήρεις πηγές που περιέχουν και τα εννέα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός».

Οι φυτικές πρωτεΐνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου

Έρευνες, όπως μια 30ετής μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δείχνουν ότι η κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Επίσης, οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και υγιεινά λιπαρά, ενώ έχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με το κρέας.

Δημοσίευμα του National Geographic, παραθέτει μερικές πλούσιες σε πρωτεΐνη φυτικές πηγές, που δεν έχουν σχέση με το κρέας.

«Αυτές οι πηγές περιλαμβάνουν φιστίκια, σπόρους κάνναβης, κινόα και τρόφιμα σόγιας, όπως το τόφου, το γάλα σόγιας, το edamame και τα ζυμωμένα φασόλια σόγιας (tempeh)» λέει η Τζιλλ Βαϊσενμπέργκερ, διαιτολόγος με έδρα τη Βιρτζίνια και συγγραφέας.

Άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες περιλαμβάνουν μια σειρά από σπόρους, φασόλια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά, όπως φακές, καρύδια, ηλιόσπορους, μαύρα φασόλια, φασόλια πίντο, φασόλια νεφρών, σπιρουλίνα, σπόρους τσία, ρεβίθια, λιναρόσπορο, αμύγδαλα, αρακά, φιστίκια, βρώμη, σεϊτάν (γλουτένη σιταριού) και δημητριακά όπως η σπέλτα, το κριθάρι και το τεφ.

Κοινά λαχανικά όπως το κίτρινο καλαμπόκι, οι πατάτες, το αβοκάντο, ο πράσινος αρακάς, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα σπαράγγια περιέχουν επίσης αξιόλογες ποσότητες πρωτεΐνης.

Το λαχανικό «έκπληξη»

Επίσης, συχνά εκπλήσσει τους ανθρώπους πόση πρωτεΐνη περιέχει το μπρόκολο. «Σχεδόν δύο γραμμάρια σε ένα μόνο φλιτζάνι», λέει ο Κρίστοφερ Γκάρντνερ, διευθυντής διατροφικών μελετών στο Ερευνητικό Κέντρο Πρόληψης του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Και ενώ τα τρόφιμα αυτά μπορεί να μην περιέχουν μεμονωμένα τόσα αμινοξέα όσα οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης, «όταν τρώμε μια ποικιλία φυτικών τροφών κατά τη διάρκεια της ημέρας, λαμβάνουμε όλα τα αμινοξέα που χρειαζόμαστε», εξηγεί ο Γκάρντνερ.

Αναλύοντας τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της φυτικής πρωτεΐνης, ο Γκάρντνερ εξήγησε ότι τρόφιμα όπως οι φακές, τα πράσινα μπιζέλια, το μπρόκολο, το καλαμπόκι, οι σπόροι chia, το κριθάρι, οι πατάτες, η κινόα και τα φιστίκια είναι άφθονα σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι κρίσιμες για την υγεία του πεπτικού συστήματος, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, τη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments