Οικονομία

Η DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα σε «BBB» με σταθερές προοπτικές–Χατζηδάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και μήνυμα

Η DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα σε «BBB» με σταθερές προοπτικές–Χατζηδάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και μήνυμα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα σε «BBB» με σταθερές προοπτικές–Χατζηδάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και μήνυμα

Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η αξιολόγηση του οίκου Moody's

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου στη βαθμίδα BBB με σταθερή τάση από BBB low με σταθερή τάση προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση της Ελλάδας εντός της επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από αυτή του γερμανικού οίκου Scope, τον περασμένο Δεκέμβριο (BBB με σταθερές προοπτικές).

«Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη της Morningstar DBRS ότι οι παλαιότεροι κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει, μαζί με τη συνέχιση της υπεραπόδοσης στους δημοσιονομικούς στόχους» αναφέρει ο οίκος στην αξιολόγησή του.

O οίκος αναφέρει ακόμη ότι:

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει τα θεμελιώδη μεγέθη τους, είναι πιο ανθεκτικές και είναι σε καλή θέση για την παροχή πιστώσεων στην οικονομία, ακόμη και μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU).

Αυτό αντικατοπτρίζει τους χαμηλότερους κινδύνους από το παρελθόν, με σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος βρίσκεται πλέον κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) θα μειωθούν ταχύτερα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Επιπλέον, με τη στήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μείωσε τις συμμετοχές του σε συστημικές τράπεζες χαλαρώνοντας τη σύνδεση μεταξύ του κράτους και των τραπεζών».

Η Morningstar DBRS σημειώνει, επίσης, ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2023, στο 154% το 2024.

Τα δημοσιονομικά έσοδα συνεχίζουν να υπερκαλύπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους με αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν υψηλά στο μέλλον. Αυτό θα διευκολύνει πιθανότατα την περαιτέρω σημαντική μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος προβλέπεται να μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 140% έως το 2027 από την κυβέρνηση».

Πηγή: pagenews.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments