Βουλή: Τα τρικάκια και η ανήκουστη επίθεση στην Κωνσταντοπούλου

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΗΣ ΚΚΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε με έντονους διαλόγους και σφοδρές αντιπαραθέσεις, γεμάτες ακραίους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Η πρόταση απορρίφθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ με 157 ψήφους κατά. Συνολικά, ψήφισαν 293 βουλευτές, εκ των οποίων 136 ψήφισαν υπέρ και 7, ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επέλεξαν να απέχουν. Παρά το γεγονός ότι είχαν εγγραφεί πάνω από 200 βουλευτές, τελικά μόνο 126 τοποθετήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 26 μελών της κυβέρνησης και 9 πολιτικών αρχηγών. Αυτή η συνεδρίαση κατέχει πλέον τον τίτλο της μεγαλύτερης σε διάρκεια για πρόταση δυσπιστίας, ξεπερνώντας τις 42 ώρες.
Η αήθης αναφορά του Δ. Κυριαζίδη
Στίγμα για τα κοινοβουλευτικά δρώμενα αποτέλεσε το ντροπιαστικό σχόλιο του βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος κατάφερε κάτι αξιοσημείωτο: Να ενώσει όλα τα κόμματα εναντίον του και να τον καταδικάσουν σύσσωμα. Την ώρα που ήταν στο βήμα της Ολομέλειας η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο αντιπρόεδρος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανακοίνωσε το σχολείο που επισκεπτόταν τη Βουλή και παρακολουθούσε τη συνεδρίαση από τα θεωρεία. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, σχολίασε τους μαθητές λέγοντας ότι είναι η ελπίδα και το μέλλον. Το σχόλιο του κ. Κυριαζίδη, «πήγαινε να κάνεις παιδί», πάγωσε την αίθουσα. Χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί το λάθος του, ο ίδιος επέμεινε να υπερασπίζεται τη φράση του, παρ’ ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον παρέπεμψε στην επιτροπή δεοντολογίας ώστε να αποφασιστεί η διαγραφή του, όπως ορίζει το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας.
Η σύγκρουση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του ζητώντας συγγνώμη από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας για το απαράδεκτο σχόλιο του κ. Κυριαζίδη, τονίζοντας ότι διαχωρίζει την προσωπικότητα της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την πολιτική της δράση. Αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να πείσουμε την κοινωνία ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του θα αξιολογηθούν από το κοινό. «Από την αρχή ανέλαβα με θάρρος την πολιτική ευθύνη που μου αναλογεί», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις διαχρονικές ευθύνες και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, που ήρθαν στο φως μετά την τραγωδία στα Τέμπη. «Κάνετε μεγάλο λάθος αν νομίζετε ότι αυτό που συνέβη δεν ήταν μια συνολική αποτυχία του κρατικού μηχανισμού, για την οποία έχετε και εσείς ευθύνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Πρότεινε στον Νίκο Ανδρουλάκη να συμφωνήσουν σε τέσσερα ζητήματα ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει στην τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης, καθώς και στην αναθεώρηση του άρθρου 86 σχετικά με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Επιπλέον, κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο και στην τροποποίηση του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «άσχετη», «ανίκανη» και «επικίνδυνη», επιτιθέμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό και υποστηρίζοντας ότι του δίνει την εντύπωση ότι παραμένει απομονωμένος σε έναν γυάλινο πύργο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέστρεψε τα βέλη του πρωθυπουργού που μίλησε για συμμαχία των προθύμων λέγοντας πως παρά τις μεγάλες διαφορές των 4 κομμάτων που συνυπέγραψαν την πρόταση «έχουμε χρέος αυτές να πηγαίνουν στην άκρη. Εσείς είστε όμως η ομάδα των προθύμων, είστε πρόθυμοι να συγκαλύψετε τους κυρίους Καραμανλή και Τριαντόπουλου για να παραμείνετε στις καρέκλες».
Τρικάκια στην αίθουσα συνεδριάσεων
Ένα απρόοπτο γεγονός σημειώθηκε όταν ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας. Νεαροί πέταξαν τρικάκια με τυπωμένα τα πρόσωπα του Χρήστου Τριαντόπουλου, του Κώστα Αχ. Καραμανλή και του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδευόμενα από το μήνυμα «φύγετε τώρα». Άμεσα, η φρουρά τους απομάκρυνε και αργότερα τους προσήγαγε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεαροί ανήκουν στη νεολαία της Νέας Αριστεράς. Ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε πριν την έναρξη της ψηφοφορίας: «Ενημερώθηκα από τη φρουρά και δεν το πίστευα ότι τρία άτομα εισήλθαν με επίσημες προσκλήσεις κοινοβουλευτικής ομάδας, μέχρι που είδα το δελτίο τύπου που εξέδωσαν για να δώσουν συγχαρητήρια. Δεν είναι αρμοδιότητα της Βουλής να ασχοληθεί με αυτό, θα το αναλάβει η δικαιοσύνη. Ωστόσο, όσον αφορά τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική ομάδα, μέχρι το τέλος της περιόδου δεν θα παραλάβουν καμία πρόσκληση».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας