Διεθνή

Η Συρία βιώνει μια από τις πιο αιματηρές περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της- Τι συμβαίνει

Η Συρία βιώνει μια από τις πιο αιματηρές περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της- Τι συμβαίνει

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters / Mahmoud Hassano

Η σύγκρουση παραμένει ένα γεωπολιτικό πεδίο μάχης, με το Ιράν, τη Ρωσία και τη Δύση να παρακολουθούν τις εξελίξεις, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν θα εμπλακούν ξανά ενεργά.

Το ξέσπασμα βίας σχετίζεται με την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά από τρεις μήνες κυριαρχίας της ισλαμιστικής αντάρτικης οργάνωσης Hayat Tahrir al Sham. Αν και οι νέες αρχές υποσχέθηκαν ειρήνη, η πραγματικότητα δείχνει ένα σκληρό κύμα αντεκδίκησης, με στόχο κυρίως την Αλαουιτική μειονότητα – μια σιιτική αίρεση από την οποία καταγόταν ο Άσαντ.

Η νέα κυβέρνηση κυριαρχείται από ισλαμιστές αντάρτες και προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία της μέσα από στρατιωτικές εκστρατείες και εκκαθαρίσεις σύμφωνα με τη lifo.gr

Αν και ο ίδιος ο Άσαντ διέφυγε στη Ρωσία, χιλιάδες υποστηρικτές του παραμένουν στη Συρία και διεξάγουν αντάρτικο πόλεμο σε ορεινές περιοχές.

Η σύγκρουση παραμένει ένα γεωπολιτικό πεδίο μάχης, με το Ιράν, τη Ρωσία και τη Δύση να παρακολουθούν τις εξελίξεις, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν θα εμπλακούν ξανά ενεργά.

Τι προκάλεσε τη νέα έκρηξη βίας;

  • Ενέδρα σε κυβερνητικές δυνάμεις: Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν υποστηρικτές του Άσαντ έστησαν ενέδρα στις δυνάμεις ασφαλείας στη Λατάκια, παραλιακή επαρχία της Συρίας, όπου ζουν πολλοί Αλαουίτες.
  • Μαζικές αντεπιθέσεις: Σε απάντηση, οι νέες συριακές αρχές κάλεσαν χιλιάδες ενόπλους να καταστείλουν την εξέγερση, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτες δολοφονίες εκδίκησης.
  • Πογκρόμ κατά των Αλαουιτών: Μαχητές της νέας κυβέρνησης εκτέλεσαν μαζικά αμάχους, ισχυριζόμενοι ότι υποστήριζαν τον Άσαντ. Βίντεο που διέρρευσαν δείχνουν ωμότητες, εκτελέσεις εξ επαφής και βασανιστήρια, χωρίς να είναι δυνατή η ανεξάρτητη επιβεβαίωση τους.

Ο «ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή» υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, έχει εκφράσει αισιοδοξία για το πώς θα πείσει τη Σαουδική Αραβία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, με προτάσεις ότι η Συρία και ο Λίβανος θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα – και οι δύο έχουν πρόσφατα μετατοπιστεί πιο κοντά στη Δύση υπό τις νέες αντίστοιχες κυβερνήσεις τους.

Όπως σημειώνει το the cradle, απειλώντας την περασμένη εβδομάδα στην έναρξη λειτουργίας του Κέντρου για μια νέα Μέση Ανατολή της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής στην Ουάσινγκτον, ο Γουίτκοφ δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα η Συρία και ο Λίβανος να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το κράτος κατοχής μετά τις στρατηγικές οπισθοδρομήσεις που αντιμετώπισε ο Άξονας της Αντίστασης της Δυτικής Ασίας, αναφερόμενος στη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, καθώς και την πτώση της κυβέρνησης του πρώην προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό.

Μια νέα ώθηση για εξομάλυνση

Η ανανεωμένη συζήτηση για την εξομάλυνση μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ασίας και του κράτους κατοχής επανήλθε στην επιφάνεια εν μέσω επισφαλών συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο. Δεν ήταν μόνο η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ως υπεύθυνος της λεγόμενης «Συμφωνίας του Αιώνα» , που αναζωπύρωσε το θέμα αυτό, αλλά και οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις μετά την επιχείρηση Al-Aqsa Flood» και οι συνακόλουθες αλλαγές στη γεωπολιτική ισορροπία δυνάμεων, ιδίως στη Συρία και τον Λίβανο.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments