Διεθνή

Τζέντα: Σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση ΗΠΑ-Ουκρανίας

Τζέντα: Σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση ΗΠΑ-Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: NBC News, Saudi Arabia tries to shed 'pariah status,' remaking itself as a key middleman in global conflicts

«Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας στη Σαουδική Αραβία ξεκίνησαν πολύ εποικοδομητικά», τόνισε ο Γερμάκ

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας, που διεξάγονται στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ξεκίνησαν με εποικοδομητικό τρόπο, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής αποστολής, Αντρίι Γερμάκ.

«Η συνάντηση ξεκίνησε πολύ εποικοδομητικά. Συνεχίζουμε τη δουλειά», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας προχωρούν σε συνομιλίες, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των διμερών σχέσεων και αξιολόγησης του εάν το Κίεβο είναι πρόθυμο να κάνει παραχωρήσεις υπό την πίεση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει ταχεία επίλυση του πολέμου με τη Ρωσία.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μετά από βαθιά κρίση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Κιέβου, που κορυφώθηκε με την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.

Η σύγκρουση αυτή πάγωσε μια στρατηγική συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά, την οποία ο Τραμπ είχε παρουσιάσει ως κλειδί για τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης και ως αντιστάθμισμα της στρατιωτικής βοήθειας που έχει χορηγήσει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο από το 2022.

Ο Ζελένσκι ελπίζει ότι η συνάντηση θα βοηθήσει να αποκατασταθούν οι «πραγματιστικές» σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει προτείνει μια πρώτη εκεχειρία στους ουρανούς και τις θάλασσες, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι πληροί τον στόχο του Τραμπ για ταχεία λήξη του πολέμου.

Η Ουάσινγκτον, που ήταν ο κύριος σύμμαχος του Κιέβου μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, έχει πλέον αλλάξει στρατηγική, σταματώντας τη στρατιωτική βοήθεια και αναστέλλοντας την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία.

Ανατροπή της αμερικανικής πολιτικής Η διοίκηση Τραμπ έχει ανατρέψει πλήρως την αμερικανική πολιτική για τον πόλεμο, αναστέλλοντας τη στρατιωτική βοήθεια και τις υπηρεσίες πληροφοριών προς την Ουκρανία, ενώ παράλληλα έχει επιδιώξει απευθείας συνομιλίες με το Κρεμλίνο.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι αντιτίθενται στην επιβολή ενός γρήγορου ειρηνευτικού διακανονισμού και υποστηρίζουν ότι το Κίεβο πρέπει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος.

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για ειρήνη και ότι οποιαδήποτε παραχώρηση θα ανοίξει τον δρόμο για νέες ρωσικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

«Το Κίεβο πρέπει να κάνει υποχωρήσεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε στους δημοσιογράφους καθ’ οδόν προς τη Σαουδική Αραβία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κατανοήσουν τη θέση της Ουκρανίας και να αξιολογήσουν ποιες παραχωρήσεις είναι διατεθειμένη να κάνει.

Απέφυγε να διευκρινίσει ποιες παραχωρήσεις θεωρεί απαραίτητες, όμως ανέφερε ότι η Ουκρανία θα δυσκολευτεί να ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχει χάσει από το 2014.

«Οι Ρώσοι δεν μπορούν να κατακτήσουν όλη την Ουκρανία, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο για το Κίεβο να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία είναι ο Ρούμπιο και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, ενώ την ουκρανική αντιπροσωπεία ηγείται ο Αντρίι Γερμάκ, στενός συνεργάτης του Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, όπου είχε συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αλλά δεν αναμένεται να συμμετάσχει απευθείας στις συνομιλίες.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments