Εξαίρεση αμυντικών δαπανών από έλλειμμα: Η ευκαιρία της Ελλάδας-Τι περιμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Εξαίρεση αμυντικών δαπανών από έλλειμμα: Η ευκαιρία της Ελλάδας-Τι περιμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η αύξηση των ελληνικών αμυντικών δαπανών σε πραγματικούς όρους είναι 860 εκατ. ευρώ το 2025, 480 εκατ. ευρώ το 2026 και κατά επιπλέον 160 εκατ. ευρώ το 2027. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα είναι επί δεκαετίες εντάξει στις υποχρεώσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ, που είναι και μέλη της συμμαχίας, αναμένεται να εκπληρώσουν την ελάχιστη συνθήκη του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες για πρώτη φορά το 2025. Συνεπώς η μεταχείριση στις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας θα είναι διακριτή σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.
Βασιζόμενη και σε αντίστοιχες προτάσεις άλλων κρατών-μελών της Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η οποία πρόκειται να προχωρήσει επίσης σε μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών, θα πρέπει να τεθεί μια βάση επί της οποίας θα υπολογίζεται η ετήσια αύξηση των δαπανών άμυνας. Ως τέτοια βάση για τις χώρες οι οποίες είχαν έτσι κι αλλιώς μεγάλες αμυντικές δαπάνες προτείνεται να μην υπολογίζεται στο έλλειμμα η αύξηση των δαπανών πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Το σχέδιο που έχει μεγάλη πιθανότητα να υιοθετηθεί, τουλάχιστον για τις χώρες στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ (Πολωνία, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία και φυσικά Ελλάδα), δίνει ένα μεγάλο δημοσιονομικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας, η οποία φέτος θα έχει αμυντικές δαπάνες 6,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ. Με την υιοθέτηση της πρότασης, η Ελλάδα θα έχει για φέτος ένα δημοσιονομικό περιθώριο 2,47 δισ. ευρώ, το 2026 2,95 δισ. ευρώ και 2,6 δισ. ευρώ για το 2027. Αυτό, χωρίς να έρθει και να προστεθεί το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 4 δισ. ευρώ, το οποίο θα παρουσιάσει στους αρχηγούς των κομμάτων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας, την άλλη Τρίτη 18 του μήνα.
Γίνεται κατανοητό ότι για μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία είναι τρίτη στην κατάταξη των μελών του ΝΑΤΟ ως προς το ύψος των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης, η υιοθέτηση της ρήτρας διαφυγής είναι μια χρυσή ευκαιρία να προχωρήσει η χώρα στη θωράκιση της με περισσότερα οπλικά συστήματα, χωρίς να κάνει περικοπές στον προϋπολογισμό προκειμένου να αποφευχθούν οι δημοσιονομικές περιπέτειες.
Εξίσου σημαντικό για τη χώρα μας είναι ότι εκτός από τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι θα εκπονήσει παράλληλα ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε μιας ξεχωριστά από τις 27 χώρες της ΕΕ.
Η Ελλάδα ως το ανατολικό σύνορο της ΕΕ/Ευρώπης, είναι η κατεξοχήν χώρα που δικαιούται αυξημένο μερίδιο από το ευρύτερο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών.
Η ανάδειξη της Ελλάδας ως de facto εξωτερικό σύνορο της Ένωσης συνεπάγεται λοιπόν αυξημένες αμυντικές ανάγκες. Τώρα που η Ευρώπη αναγνώρισε ότι «ήρθε η ώρα να μετακινήσουμε βουνά στην Ευρωπαϊκή Ένωση» όπως είπε και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η χώρα μας φαίνεται ότι θα έχει επιτέλους τη δυνατότητα να θωρακίσει σωστά τα σύνορα της, χωρίς τον φόβο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας