Κόσμος

Ινδονήσια: Τρανς TikToker καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή είπε «ο Ιησούς να κόψει τα μαλλιά του»

Ινδονήσια: Τρανς TikToker καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή είπε «ο Ιησούς να κόψει τα μαλλιά του»

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay // Ινδονήσια: Τρανς TikToker καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή είπε «ο Ιησούς να κόψει τα μαλλιά του»

Η ανάρτηση προκάλεσε αντιδράσεις, με πέντε χριστιανικές οργανώσεις να καταθέτουν μήνυση για βλασφημία

Δικαστήριο στην Ινδονησία καταδίκασε μια τρανς γυναίκα σε 2 χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση και της επέβαλε πρόστιμο, λόγω ανάρτησής της στο TikTok, όπου εμφανίστηκε να κρατάει μια εικόνα του Ιησού Χριστού και να σχολιάζει πως «πρέπει να κουρευτεί».

Η Ratu Thalisa, μια τρανς μουσουλμάνα με περίπου 442.000 ακολούθους στο TikTok, πραγματοποίησε ζωντανή μετάδοση στην πλατφόρμα τον Οκτώβριο του 2024. Σύμφωνα με αναφορές, απάντησε σε σχόλιο χρήστη που της πρότεινε να κόψει τα μαλλιά της για να μοιάζει περισσότερο με άνδρα. Σε απάντηση, φέρεται να σήκωσε μια εικόνα του Ιησού και να είπε: «Δεν πρέπει να μοιάζεις με γυναίκα. Πρέπει να κουρευτείς για να μοιάζεις με τον πατέρα του», αναφερόμενη στον πατέρα του σχολιαστή.

Η ανάρτηση προκάλεσε αντιδράσεις, με πέντε χριστιανικές οργανώσεις να καταθέτουν μήνυση για βλασφημία. Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψή της, ενώ το δικαστήριο της επαρχίας Βόρειας Σουμάτρας την έκρινε ένοχη για διασπορά ρητορικής μίσους κατά του χριστιανισμού.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι τα σχόλια της Ratu Thalisa μπορούσαν να διαταράξουν τη δημόσια τάξη και τη θρησκευτική αρμονία στη χώρα, όπου ο θρησκευτικός συντηρητισμός έχει ισχυρή επιρροή. Η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τη Διεθνή Αμνηστία να τη χαρακτηρίζει «σοκαριστική επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης».

«Η Ινδονησία οφείλει να απαγορεύει την υποκίνηση θρησκευτικού μίσους που οδηγεί σε διακρίσεις, εχθρότητα ή βία. Ωστόσο, τα σχόλια της Ratu Thalisa δεν φτάνουν σε αυτό το επίπεδο», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, από το 2019 έως το 2024, τουλάχιστον 560 άτομα στην Ινδονησία κατηγορήθηκαν για παραβίαση του νόμου περί Ηλεκτρονικών Πληροφοριών και Συναλλαγών (EIT), εκ των οποίων οι 421 καταδικάστηκαν. Ο νόμος, που υποτίθεται πως στοχεύει στην προστασία της ασφάλειας των χρηστών στο διαδίκτυο, χρησιμοποιείται συχνά για την ποινικοποίηση απόψεων.

Η Ινδονησία, με πληθυσμό περίπου 280 εκατομμυρίων, είναι η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, ωστόσο φιλοξενεί σημαντικές θρησκευτικές μειονότητες, όπως χριστιανούς, βουδιστές και ινδουιστές. Η υπόθεση της Ratu Thalisa αναδεικνύει τις εντάσεις μεταξύ της θρησκευτικής ελευθερίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της αυστηρής εφαρμογής των νόμων περί βλασφημίας στην Ινδονησία, οι οποίοι συχνά επικρίνονται από διεθνείς οργανώσεις.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments