Ο πονοκέφαλος του πολυεστέρα: Στα σκουπίδια 100 εκατ. τόνοι υφασμάτων κάθε χρόνο

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay // Ο πονοκέφαλος του πολυεστέρα: Στα σκουπίδια 100 εκατ. τόνοι υφασμάτων κάθε χρόνο
Σύμφωνα με τον οργανισμό προτύπων Textile Exchange, ο πολυεστέρας είναι το πιο δημοφιλές ύφασμα της βιομηχανίας ένδυσης. Περίπου το 49% των ενδυμάτων περιέχει το συνθετικό αυτό ύφασμα.
Ο πολυεστέρας όμως δεν αποσυντίθεται, και ενώ βρίσκεται σε σχεδόν το 60% των ρούχων, μόνο το 1% των υφασμάτινων αποβλήτων ανακυκλώνεται σε νέα ρούχα παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι, περίπου 92 εκατομμύρια τόνοι υφάσματος σπαταλώνται κάθε χρόνο. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 134 εκατομμύρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με έκθεση του 2024 από το Πρόγραμμα Δράσης για τα Απόβλητα και τους Πόρους.
Η γαλλική εταιρεία ενεργειακής μηχανικής Technip Energies και ο αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας IBM συνεργάστηκαν και βρήκαν μια λύση γι’ αυτό το πρόβλημα: Να τον διασπάσουν σε μοριακό επίπεδο και να τον ανακυκλώνουν απεριόριστα. Από κοινού δημιούργησαν την Reju, μια επιχείρηση ανακύκλωσης από ύφασμα σε ύφασμα, που επικεντρώνεται στον πολυεστέρα.
«Αυτό που είναι μοναδικό στην Reju είναι η ικανότητά μας να παίρνουμε αυτό που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας σήμερα, δηλαδή τα απόβλητα μετά την κατανάλωση, τα απόβλητα από υφάσματα, και να βγάζουμε τον πολυεστέρα από τα απόβλητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Reju, Patrik Frisk στο CNBC. «Η ικανότητά μας είναι να αφαιρούμε τον πολυεστέρα και στη συνέχεια να τον αποπολυμερίζουμε», πρόσθεσε.

Η προσέγγιση βασίζεται στην τεχνολογία VolCat της IBM. Η τεχνική χρησιμοποιεί ένα μείγμα αιθυλενογλυκόλης και θερμότητας για να διαλύσει το PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο) σε μόρια. Τα μόρια μπορούν στη συνέχεια να τοποθετηθούν ξανά μαζί, με στόχο τη δημιουργία νέου πολυεστέρα.
Η Reju εγκαινίασε την πρώτη μονάδα επίδειξης, το Regeneration Hub Zero, στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο του 2024. Χρηματοδοτούμενο από την Technip Energies με αρχική επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ, το hub έχει τη δυνατότητα παραγωγής 1.000 τόνων ετησίως του ιδιόκτητου προϊόντος της μάρκας, του πολυεστέρα Reju.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας