Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα επιβάλει δασμούς 200% σε όλα τα κρασιά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα που προέρχονται από χώρες της ΕΕ, εάν το μπλοκ δεν καταργήσει τους δασμούς στο ουίσκι.
Μιλώντας λίγο μετά τη δημοσίευση του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ είπε στο Bloomberg TV ότι ο πρόεδρος απαντά «με δύναμη και σθένος» στα αντίποινα εμπορικών εταίρων όπως η ΕΕ.
Ο Λούτνικ είπε ότι οι ΗΠΑ θα «διδάξουν στον υπόλοιπο κόσμο τον σεβασμό» όσον αφορά στο εμπόριο, λέγοντας ότι ενώ μπορείτε να δείτε διεθνή προϊόντα όπως αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, δεν μπορείτε να δείτε αμερικανικά αυτοκίνητα αλλού λόγω των αθέμιτων όρων στις συναλλαγές
Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ την Τρίτη, όπως είχε προγραμματιστεί. Περισσότεροι δασμοί αναμένεται να επιβληθούν στις 2 Απριλίου στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ για αμοιβαία μέτρα σε όλο τον κόσμο.
Η ΕΕ αντέδρασε με δικούς της δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Αυτοί θα στοχεύουν σε ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων του χάλυβα, του αλουμινίου, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, των οικιακών συσκευών και των γεωργικών προϊόντων.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τον ιρλανδό πρωθυπουργό Μίχολ Μάρτιν πως θα αντιδράσει στην επιβολή δασμών που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντίποινα για τους δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Σε ερώτημα για το εάν σκοπεύει να αντιδράσει στην απόφαση των Βρυξελλών, ο Τραμπ απάντησε: «φυσικά, θα απαντήσουμε». Για ακόμη μια φορά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταφέρθηκε εναντίον της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «δημιουργήθηκε προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ. Εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Τα προϊόντα από τις ΗΠΑ που βάζει στο στόχαστρο η ΕΕ
Από την άλλη, η ΕΕ, δημοσιοποίησε έναν κατάλογο προϊόντων που θα μπορούσαν να υποβληθούν σε δασμούς μετά την επιβολή από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δασμών 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Στον κατάλογο των 99 σελίδων περιλαμβάνονται κρέας, πουλερικά, φρούτα και λαχανικά όπως και τα αλκοολούχα ποτά. Ακόμη, περιλαμβάνονται τσίχλες, , προϊόντα ατμίσματος και επιθέματα νικοτίνης.
25% σε αμερικανικά προϊόντα από τον Καναδά
Στη δική του αντίδραση, ο Καναδάς ανακοίνωσε δασμούς αντιποίνων ύψους 29,8 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων στις ΗΠΑ, με ισχύ από το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα), ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Ντομινίκ Λεμπλάν.
Ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Ντομινίκ Λεμπλάν είπε ότι οι δασμοί ύψους 25%, θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης 13ης Μαρτίου και αφορούν προϊόντα συνολικής αξίας 29,8 δισεκ. δολαρίων Καναδά (περίπου 18 δισεκ. ευρώ).
Οι ανταποδοτικοί δασμοί αφορούν προϊόντα χάλυβα αξίας 12,6 δισεκ. δολαρίων και αλουμινίου αξίας 3 δισεκ., καθώς επίσης και άλλα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αθλητικό εξοπλισμό και αντικείμενα από χυτοσίδηρο.
-
➤ Τραμπ: Απειλεί την ΕΕ με «χαράτσι» 200% στο κρασί εάν δεν καταργήσει τους δασμούς για το ουίσκι
-
➤ Κρεμλίνο: Απαράδεκτη η ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στην Ουκρανία, σημαίνει άμεση εμπλοκή σε σύγκρουση με τη Ρωσία
-
➤ Ποιους όρους θέτει η Ρωσία για να αποδεχθεί την εκεχειρία
-
➤ Τραμπ για τα ευρωπαϊκά αντίμετρα στους δασμούς: «Φυσικά θα απαντήσω»
-
➤ Στην Τουρκία ο Τουσκ για την ευρωπαϊκή άμυνα
-
➤ Τουρκικά ΜΜΕ: Η Βρετανία έστειλε προσφορά στην Τουρκία για τα Eurofighter