Gazprom Ρωσίας: Σε αδιέξοδο μετά την απώλεια των αγορών της Ευρώπης

Πηγή Φωτογραφίας: Moscow Times, Russia’s Gazprom Buys Out Its Biggest Subcontractor
Για πάνω από μια δεκαετία, η ευρωπαϊκή αγορά υπήρξε ένα πραγματικό χρυσωρυχείο για τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, ο οποίος ήταν σχεδόν ο αποκλειστικός προμηθευτής της, με χώρες όπως η Γερμανία να εξαρτώνται πλήρως από αυτόν.
Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε ριζικά την κατάσταση, με την εταιρεία να αντιμετωπίζει ζημιές που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Αδιάψευστος δείκτης των προβλημάτων της είναι η απόφαση να θέσει προς πώληση τα κεντρικά γραφεία μιας θυγατρικής της στην Αγία Πετρούπολη, καθώς και ορισμένα άλλα πολυτελή ακίνητα που κατέχει.
Χωρίς αμφιβολία, η Gazprom είναι ο ρωσικός όμιλος που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Παρά την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αυξανόμενα σημάδια πίεσης σε διάφορους τομείς. Ο αριθμός του προσωπικού της Gazprom Export, η οποία ήταν κάποτε η πιο κερδοφόρα μονάδα της εταιρείας και διαχειριζόταν τις πωλήσεις φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη για πάνω από μισό αιώνα, έχει μειωθεί σε μόλις μερικές δεκάδες υπαλλήλους, από σχεδόν 600 που εργάζονταν εκεί πριν από πέντε χρόνια.
Τα προβλήματα της Gazprom δεν περιορίζονται μόνο στη μονάδα εξαγωγών, όπως αποκαλύπτουν οι συζητήσεις με τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, έχει εγκρίνει σχέδια για την περικοπή 1.500 θέσεων εργασίας στα κεντρικά γραφεία της μητρικής εταιρείας στη Ρωσία, καθώς και στον ψηλότερο ουρανοξύστη της Ευρώπης, το Lakhta Centre, που έχει σχεδιαστεί από Βρετανούς και βρίσκεται επίσης στην Αγία Πετρούπολη.
Οι περικοπές αφορούν περίπου το 40% του προσωπικού στα κεντρικά γραφεία της Gazprom, ενώ ο όμιλος υπολογίζεται ότι απασχολεί 500.000 εργαζόμενους σε όλη τη Ρωσία. Φαίνεται ότι η διοίκηση του ομίλου δεν εκτίμησε σωστά την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων και πίστευε ότι διαθέτει τόση δύναμη ώστε να μην επηρεαστεί. Ωστόσο, το συνειδητοποίησε με την πάροδο του χρόνου, όταν παρατήρησε ότι η ΕΕ δεν αναιρούσε τις κυρώσεις, ακόμη και όταν οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν.
Οι εξαγωγείς φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ αντέδρασαν γρήγορα για να καλύψουν το κενό που άφησε το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στην ήπειρο, με τις προμήθειες να τριπλασιάζονται από το 2021. Η Ευρώπη συνεχίζει να προμηθεύεται θαλάσσιο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Ρωσία, κυρίως μέσω του εργοστασίου Yamal LNG της Novatek, που είναι ανταγωνιστής της Gazprom.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει στόχο να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2027, με αποτέλεσμα η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου να έχει μειωθεί, εν μέρει λόγω της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Gazprom ανακοίνωσε καθαρή ζημία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023, η οποία είναι η πρώτη της από το 1999, όταν ο Πούτιν ανέλαβε την εξουσία. Η τιμή της μετοχής της Gazprom έπεσε στα μέσα Δεκεμβρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009, φτάνοντας τα 106,1 ρούβλια, σημειώνοντας πτώση άνω του ενός τρίτου από την αρχή του 2024.
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο συνέβαλε στην ανάκαμψη της τιμής της μετοχής της Gazprom, η οποία ανήλθε περίπου στα 180 ρούβλια, με την ελπίδα ότι μια γρήγορη ειρηνική συμφωνία στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκατάσταση των εξαγωγών προς την Ευρώπη.
Ωστόσο, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν προγραμματίζει να επανασυνδεθεί άμεσα με το ρωσικό αέριο. Παρά την αναφορά των Financial Times ότι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του Πούτιν ασκεί πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιτραπεί στους επενδυτές να επανεκκινήσουν τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία μέσω Γερμανίας, η Γερμανία δηλώνει ότι θα συνεχίσει να τηρεί την πολιτική της ανεξαρτησίας από τη ρωσική ενέργεια.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μερίδιο της Gazprom στις αγορές της ΕΕ έχει μειωθεί στο 7% από πάνω από 35% πριν από την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας