Πολιτική

Κυβέρνηση: Επτά στελέχη σε ειδική αποστολή

Ο πιο σημαντικός ανασχηματισμός από το 2019 συνοδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο με ανατροπές, διλήμματα και περίπλοκες διεργασίες μέχρι την τελευταία στιγμή

Σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της εξαετίας για την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομακρύνθηκε από την προσέγγιση των επιμέρους διορθώσεων ή των μεγάλων αλλαγών, τουλάχιστον σε αριθμητικό επίπεδο. Ο πιο εκτενής ανασχηματισμός από το 2019, που ανακοινώθηκε προχθές, συνοδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο με ανατροπές, διλήμματα και δύσκολες διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ η διαδικασία καθυστέρησε για μέρες, οδηγώντας σε αναμονή.

Με τον κυβερνητικό χρόνο σχεδόν παγωμένο από τα πρώτα συλλαλητήρια για τα Τέμπη στις 26 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να αποφύγει έναν περιορισμένο «ανασχηματισμό Τεμπών» και βρισκόταν υπό πίεση για πιο αποφασιστικές απαντήσεις στην παρατεταμένη δημοσκοπική και κοινωνική πίεση.

Ο στόχος του ήταν ο ανασχηματισμός να λειτουργήσει ως ένα μικρό σινιάλο για την είσοδο της κυβέρνησης σε έναν νέο κύκλο, με την ενσωμάτωση νεότερων στελεχών που είναι πιο κοντά στον Μητσοτάκη, τεχνοκρατών και παλαιότερων μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – με ή χωρίς αναφορές στους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Οι αποφάσεις επηρεάσαν για πρώτη φορά σημαντικές θέσεις στο Μαξίμου και το υπουργικό συμβούλιο, αφήνοντας ανέγγιχτα μόνο πέντε από τα 20 υπουργεία: Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού. Στην αναδιάρθρωση συμμετείχαν 14 στελέχη, εκ των οποίων τέσσερις υπουργοί (Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Στυλιανίδης) και 10 υφυπουργοί, ενώ 15 νέα πρόσωπα προστέθηκαν στη σύνθεση.

Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα

Η πρώτη εντολή του Μητσοτάκη για «αποτέλεσμα» και «ταχύτητα» δόθηκε δημόσια κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση, αμέσως μετά τις ορκωμοσίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα.

Από τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τρία υπουργεία – Οικονομικών, Υποδομών και Μετανάστευσης – για να στείλει τους απαραίτητους συμβολισμούς. Ωστόσο, τα πεδία στα οποία το Μαξίμου επιδιώκει να αποφύγει λάθη, να βελτιώσει την επικοινωνία και να επιτύχει μεγαλύτερη ταχύτητα είναι περισσότερα. Για το λόγο αυτό, επτά στελέχη έχουν αναλάβει ειδικές αποστολές: Κωστής Χατζηδάκης (Μαξίμου), Κυριάκος Πιερρακάκης (Οικονομίας), Σταύρος Παπασταύρου (Ενέργειας), Μάκης Βορίδης (Μεταναστευτικής Πολιτικής), Γιάννης Κεφαλογιάννης (Πολιτικής Προστασίας), καθώς και οι Χρίστος Δήμας και Κωνσταντίνος Κυρανάκης ως το νέο δίδυμο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αυτή τη φορά, η αναδιάρθρωση της κυβέρνησης αποδείχθηκε μια περίπλοκη διαδικασία. Οι παρεμβάσεις στο επιτελείο του Μαξίμου και στα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Ενέργειας ανάγκασαν τον Μητσοτάκη να προχωρήσει σε τηλεφωνικές επικοινωνίες και δια ζώσης συζητήσεις, οι οποίες συνοδεύονταν από εντάσεις και αδιέξοδα πίσω από τις κλειστές πόρτες του γραφείου του. Οι επιλογές του βασίστηκαν σε πολιτικά κριτήρια, με στόχο τον έλεγχο των εσωτερικών αναταράξεων που προκλήθηκαν από το ντόμινο των αλλαγών.

Αυτό ήταν αναπόφευκτο, δεδομένης της ανάγκης αναδιάρθρωσης των ισορροπιών στον κυβερνητικό πυρήνα. Ένα μετριοπαθές στέλεχος της ΝΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης, αναλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενώ αποχωρεί ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος είχε ερείσματα στο σκληρό δεξιό ακροατήριο, με την κατάργηση της θέσης του στο Μαξίμου.

Η μεταφορά του Χατζηδάκη από την οδό Νίκης στα πρώην γραφεία του Βορίδη, στον πρώτο όροφο του Μαξίμου και στο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα, σηματοδοτεί για εκείνον έναν νέο στρατηγικό ρόλο: την εποπτεία όλων των παραγωγικών υπουργείων από τα «κεντρικά».

Το υπουργείο – φωτιά

Όσον αφορά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η ηγεσία του έχει διαμορφωθεί μετά από εντατικές διαβουλεύσεις. Οι τομείς των μεταφορών, και ειδικότερα ο σιδηρόδρομος, έχουν πλέον ενταχθεί στα «μεταρρυθμιστικά» σχέδια, με σαφή στόχο να στείλουν ένα μήνυμα «ανανέωσης και ευκαιριών» προς τη γενιά των 40άρηδων.

Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τις περιπτώσεις του 44χρονου Δήμα και του 37χρονου Κυρανάκη, ο οποίος έχει αναγνωριστεί για την επιτυχία του Κτηματολογίου, αλλά και από την επιστροφή της Δόμνας Μηχαηλίδου (Οικογένειας), την αναβάθμιση του Γιάννη Κεφαλογιάννη (Πολιτικής Προστασίας), την είσοδο του Κώστα Κατσαφάδου στο ίδιο υπουργείο για θέματα κρατικής αρωγής (αντικαθιστώντας τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος ελέγχεται από την προανακριτική επιτροπή), τη μετακίνηση της Σοφίας Ζαχαράκη στο υπουργείο Παιδείας και τη μεταφορά του Γιώργου Κώτσηρα στα φορολογικά (Οικονομίας).

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο