«Λουκέτο» έχουν βάλει την τελευταία τριετία 800 φούρνοι – Οι λόγοι

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//«Λουκέτο» έχουν βάλει την τελευταία τριετία 800 φούρνοι – Οι λόγοι
Το όχι και τόσο αισιόδοξο μέλλον των φούρνων επιδεινώνει και ο έντονος ανταγωνισμός που δέχονται από τα σούπερ μάρκετ μετά τη νομιμοποίηση πριν από 10 χρόνια του bake off (εγκατάσταση ολοκλήρωσης ψησίματος κατεψυγμένης ζύμης), με τον κύριο Μούσιο να επισημαίνει πάντως ότι αυτό που δεν θέλουν οι φούρνοι είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, καθώς «ο υγιής ανταγωνισμός τους βοηθάει όλους».
Εξ ου και επαναφέρει το πάγιο αίτημα του κλάδου για αλλαγή της νομοθεσίας ώστε «φούρνοι» να ονομάζονται μόνο οι χώροι όπου ολόκληρη η διαδικασία παρασκευής του ψωμιού γίνεται εκεί και όχι και οι λεγόμενες «ζεστές γωνιές» των σούπερ μάρκετ, αλλά και αλυσίδων πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων, όπου ψήνεται κατεψυγμένη ζύμη η οποία έχει παρασκευαστεί νωρίτερα αλλού, σε κάποια βιομηχανική εγκατάσταση σύμφωνα με τον ot.gr και την Ξανθή Γούναρη.
Από το 2015 μέχρι και σήμερα οι απώλειες των παραδοσιακών φούρνων λόγω της πώλησης ψωμιού από τα σούπερ μάρκετ έχουν ξεπεράσει το 20% σύμφωνα με τον κύριο Μούσιο, ο οποίος όμως τονίζει ότι στη μείωση των πωλήσεων συντελούν και οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, όπως π.χ. ότι πολλά νοικοκυριά έχουν καταργήσει το μεσημεριανό γεύμα.

Πάντως η μόδα του… καφέ, καθώς πολλά παραδοσιακά αρτοποιεία έχουν προσθέσει στα προσφερόμενα προϊόντα και μια μεγάλη γκάμα από καφέδες, σύμφωνα με τον κύριο Μούσιο βοηθάει μεν τον τζίρο των επιχειρήσεων μιας και μαζί με τον καφέ 9 στους 10 καταναλωτές θα αγοράσουν και κάποιο σνακ, αλλά δεν ισοφαρίζει τις διαχρονικές απώλειες σύμφωνα με τον ot.gr και την Ξανθή Γούναρη.
Σχετικά με τις προτιμήσεις των καταναλωτών ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των αρτοποιών λέει ότι καταγράφεται σημαντική άνοδος στα ψωμιά με προζύμι και στα ψωμιά αργής ωρίμανσης.
Το σχόλιο σας