Άδωνις Γεωργιάδης: Ανανεώνει το υπουργείο Υγείας με 5 μεταρρυθμίσεις [vid,pics]
![Άδωνις Γεωργιάδης: Ανανεώνει το υπουργείο Υγείας με 5 μεταρρυθμίσεις [vid,pics]](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2025/01/georgiadis-adonis-1-1-768x431.jpg)
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Άδωνις Γεωργιάδης: Ανανεώνει το υπουργείο Υγείας με 5 μεταρρυθμίσεις [vid,pics]
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έμεινε «αλώβητη» από τον ανασχηματισμό που έκανε ο πρωθυπουργός πριν από λίγα 24ωρα. Με προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει και με μια μακρά λίστα αλλαγών που ακολουθούν για αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από το ίδιο υπουργικό γραφείο πατά «γκάζι».
Ενιαία Λίστα χειρουργείων και απογευματινά χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα
Η βελτίωση των αναμονών στα δημόσια νοσοκομεία είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της Αριστοτέλους. Στο πλαίσιο αυτό και σε ό,τι αφορά στο ατελείωτο «περίμενε» για χειρουργείο, έχουν πραγματοποιηθεί τα πρώτα βήματα, όπως το ξεσκαρτάρισμα των χειρουργικών περιστατικών και η επικαιροποίηση της λίστας χειρουργείων, αλλά και η ενεργοποίηση της δυνατότητας για απογευματινά χειρουργεία.

Μια πλούσια μεταρρυθμιστική παρακαταθήκη
Οι προαναφερόμενες αλλαγές δεν έρχονται να δρομολογηθούν σε ένα κενό, αλλά, απεναντίας, εγγράφονται σε μια λογική συνέχεια ενός πρωτοποριακού έργου στο υπουργείο Υγείας κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Επισημαίνεται ότι σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο, το έργο που παράχθηκε επισφραγίζεται από διαδοχικά ρεκόρ και ακλόνητες επιτυχίες.
Ενδεικτικά, το 2024, σημειώθηκε ρεκόρ δεκαετίας χειρουργικών επεμβάσεων. Καταφέραμε, ως δημόσιο σύστημα υγείας, να προχωρήσουμε στις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις, τη στιγμή κατά την οποία στην Πορτογαλία, ο νέος υπουργός Υγείας της κυβέρνησης τονίζει πως βρίσκει πολύ μεγάλες τις αναμονές στα χειρουργεία. Μιλάμε για 266.000 αναμονές στην Πορτογαλία. Στην Ελλάδα, όπου έχουμε τον ίδιο πληθυσμό με την Πορτογαλία, έχουμε κατά περίπου ένα τρίτο λιγότερες αναμονές για χειρουργεία. Πρόκειται για περίπου 100.000 αναμονές.
Την ίδια στιγμή, τα τελευταία χρόνια, καταφέραμε να έχουμε, στην Ελλάδα, μια σταθερή αύξηση των μονάδων αίματος που συλλέγουμε. Χαρακτηριστικά, πριν από δύο μήνες, σημειώσαμε το μεγαλύτερο ρεκόρ συλλογής αίματος από την πρώτη ημέρα που μετράμε. Αυτός ο ρυθμός, αν συνεχιστεί, θα επιτρέψει να ξεπεράσουμε τις 600.000 μονάδες αίματος, κάτι που θα αποτελεί μια τεράστια επιτυΠαράλληλα, είναι συγκλονιστική η πρόοδος που σημειώθηκε, επί Άδωνι Γεωργιάδη, στο επίπεδο του clawback. Η πτώση του clawback σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές αγγίζει πλέον το 30%. Δεν έχει υπάρξει καμία χρονιά που έχει μπει το claw back, που δεν είχαμε από χρόνο σε χρόνο αύξηση. Το ότι για πρώτη φορά φέτος είχαμε πτώση είναι, καταφανώς, αδιανόητη επιτυχία στον τομέα αυτό.
Κι ακόμη, στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν σήμερα 48 χειρουργικές ομάδες που κάνουν επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Πρώτα δημιουργήθηκαν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, γιατί θέλαμε, ως δημόσιο σύστημα υγείας, να αποδείξουμε στις ευρωπαϊκές αρχές ότι μπορούμε να κάνουμε τα απογευματινά χειρουργεία. Από τον περασμένο Νοέμβριο σταμάτησαν τα επί πληρωμή, θα τα ξεκινήσουμε αμέσως μετά, γιατί ο εκπεφρασμένος στόχος του Άδωνι Γεωργιάδη είναι να κάνουμε τουλάχιστον 34.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέσα σε έναν χρόνο.
Τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία έδωσαν λύση σε χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι μπόρεσαν να χειρουργηθούν γρηγορότερα και γλίτωσαν σεβαστό ποσόν χρημάτων. Η θετική διάσταση για την πληρωμή είναι ότι αν κάνει κάποιος, για παράδειγμα, ένα απογευματινό χειρουργείο αρθροπλαστικής στο ΕΣΥ, πληρώνει το 1/4 από ό,τι θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας