Διεθνή

“Εκεχειρία” στο ρυθμό της Ρωσίας

“Εκεχειρία” στο ρυθμό της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters, Trump says he will meet 'very quickly' with Putin

Για τους αναλυτές ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να μείνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αμερικανό ομόλογό του

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απέρριψε την αμερικανική πρόταση για άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ. Αντίθετα, συμφώνησε μόνο σε μια παύση των επιθέσεων σε ενεργειακές και κρίσιμες υποδομές, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, για διάστημα 30 ημερών.

Ένα σταθερό σημείο τριβής είναι ο όρος που θέτει η Μόσχα, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου: η επίλυση της σύγκρουσης θα πρέπει να είναι «συνολική, βιώσιμη και μακροχρόνια», λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας και τις βαθύτερες αιτίες του πολέμου.

Η συνομιλία των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου 90 λεπτά. Εκτός από την απόφαση για μια «μίνι» εκεχειρία σε τομείς όπως η ενέργεια και οι υποδομές, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα νέες διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή για μια συμφωνία ναυτικής εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την πλήρη κατάπαυση του πυρός και τη μόνιμη ειρήνη. Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Κρεμλίνου, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ οι Τραμπ και Πούτιν συζήτησαν και την πρόταση του Ρώσου προέδρου για τη διοργάνωση αγώνων χόκεϊ μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος από την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του. Αν και δεν κατάφερε να επιτύχει πολλά, όπως την ικανοποίηση του αιτήματός του για διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας και των πληροφοριών από τη Δύση προς την Ουκρανία, τουλάχιστον δεν υπήρξε καμία σημαντική απώλεια για τη Ρωσία.

Οι «κόκκινες» γραμμές της Μόσχας παραμένουν ανέγγιχτες, ενώ η ρωσική πλευρά κερδίζει χρόνο. Δεν είναι υποχρεωμένη να σταματήσει τις χερσαίες στρατιωτικές της επιχειρήσεις, διατηρώντας έτσι το πλεονέκτημα να αποκτήσει επιπλέον εδαφικά κέρδη εντός της ουκρανικής επικράτειας.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μία «πολύ καλή και παραγωγική» συνομιλία. «Συζητήθηκαν πολλά στοιχεία μίας Συμφωνίας για την Ειρήνη» τόνισε σχετικά, υπογραμμίζοντας ότι «τόσο ο πρόεδρος Πούτιν όσο και ο πρόεδρος Ζελένσκι» θέλουν να δουν τη σύγκρουση στην οποία «χιλιάδες στρατιώτες σκοτώνονται να τελειώσει».

Για τους Times της Νέας Υόρκης, οι προσδοκίες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που προεκλογικά φιλοδοξούσε να τελειώσει τον πόλεμο σε 24 ώρες, δεν ικανοποιήθηκαν.

Μολονότι τα προηγούμενα 24ωρα είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις από πλευράς Ουάσιγκτον πως «η συμφωνία για την ειρήνη είναι κοντά», ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αρκεστεί, μονάχα, στο γεγονός πως κερδίζοντας, έστω, μία μερική εκεχειρία αλλά και έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή κατάφερε ένα βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου αλλά ο δρόμος μέχρι το τέλος προβλέπεται, ακόμη, μακρύς.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος δεν έκανε καμία αναφορά στη συμφωνία για 30 ημέρες κατάπαυσης του πυρός, η οποία επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ουκρανίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Κίεβο δεν φαίνεται να είναι ανάμεσα στους ωφελημένους και ενδέχεται να έχει ήδη κατανοήσει την στρατηγική του Πούτιν σχετικά με τον χρόνο. Στην πρώτη του αντίδραση, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την αρχική του υποστήριξη για μερική εκεχειρία που θα αφορά ενεργειακές και κρίσιμες υποδομές σε Ουκρανία και Ρωσία, ζητώντας ωστόσο περισσότερες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον και τον Αμερικανό ομόλογό του.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments