ΕΥ ΖΗΝ

Τι είναι το panko και ποια η διαφορά του από την τριμμένη φρυγανιά;

Τι είναι το panko και ποια η διαφορά του από την τριμμένη φρυγανιά;

Πηγή Φωτογραφίας: freepik // Τι είναι το panko και ποια η διαφορά του από την τριμμένη φρυγανιά;

Αν έμαθες και εσύ τη λέξη panko από τις μαγειρικές εκπομπές και έκτοτε τη χρησιμοποιείς για να αναφερθείς στην τριμμένη φρυγανιά που έχεις στο ντουλάπι σου, μάθε ότι δεν είναι ένα και το αυτό.

Το πανάρισμα είναι μία ιεροτελεστία, μια διαδικασία ικανή να απογειώσει κρεατικά, θαλασσινά (όπως τις τηγανητές γαρίδες) και λαχανικά, με αυτή την ακαταμάχητα τραγανή και νόστιμη αίσθηση που σου δίνει. Καθώς οι μαγειρικές εκπομπές μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας, το panko έγινε γνώριμη λέξη, αντικαθιστώντας την κλασική φρυγανιά που μέχρι τότε όλοι χρησιμοποιούσαμε όταν θέλαμε να αναφερθούμε στο πανάρισμα. Είναι όμως το ίδιο πράγμα;

Τι είναι το Panko

Το panko εφευρέθηκε στην Ιαπωνία – γι’ αυτό το συναντάμε σε πλήθος ασιατικών συνταγών – και σημαίνει «αλεύρι από ψωμί». Παρασκευάζεται από λευκό ψωμί χωρίς κόρα, το οποίο ψήνεται και κόβεται σε λεπτές νιφάδες (δεν αλέθεται) και στη συνέχεια αποξηραίνεται. Επόμενο βήμα είναι ο θρυμματισμός. Στην ασιατική κουζίνα το panko είναι βασικό συστατικό για διάφορες συνταγές, όπως το κοτόπουλο katsu, όμως πλέον μπορείς να δεις να χρησιμοποιείται ως topping ακόμη και στο αμερικανικό mac n cheese ή σε πατάτες φούρνου, για να προσδώσει τραγανό στοιχείο.

Αν είσαι φίλος της ασιατικής κουζίνας, θα έχεις παρατηρήσει ότι οι συνταγές με panko είναι ιδιαίτερα τραγανές, περισσότερο απ’ ότι θα ήταν με την παραδοσιακή, τριμμένη φρυγανιά που βάζουμε όταν φτιάχνουμε σνίτσελ, για παράδειγμα. Ο λόγος που το κάνει τόσο τραγανό είναι ότι οι νιφάδες του panko είναι ξηρότερες και πιο τραγανές σε σχέση με τη φρυγανιά, με αποτέλεσμα να απορροφούν λιγότερο λάδι κατά το τηγάνισμα.

Τι είναι η τριμμένη φρυγανιά ή γαλέτα

Εν αντιθέσει με το panko, η τριμμένη φρυγανιά μπορεί να παρασκευαστεί από μια ποικιλία διαφορετικών ψωμιών και κρούστας και είναι λιγότερη ξηρή. Μπορείς μάλιστα να τη φτιάξεις και στο σπίτι, αλέθοντας απλώς φρυγανιές σε έναν πολυκόφτη. Αποτελεί βασικό συστατικό για το πανάρισμα, αλλά και για να δένει υλικά σε συνταγές όπως τα μπιφτέκια.

Το panko μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει την τριμμένη φρυγανιά, δίνοντας ένα λίγο πιο τραγανό και παράλληλα ελαφρύ αποτέλεσμα, αφού όπως προαναφέρθηκε δεν απορροφά τόσο λάδι κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Με τα προϊόντα ασιατικής κουζίνας να κερδίζουν όλο και περισσότερο χώρο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, θα το βρεις εύκολα σε μεγάλες αλυσίδες και φυσικά σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα – φυσικά ή online. Πηγή; pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments