Χιονάτη: Τα συν και τα πλην της ταινίας με τη… woke πριγκίπισσα που προκάλεσε αντιδράσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Χιονάτη: Τα συν και τα πλην της ταινίας με τη… woke πριγκίπισσα που προκάλεσε αντιδράσεις
«Αν δεν σου αρέσει κάτι, άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τον τρόπο που το αντιμετωπίζεις». Τα λόγια αυτά της Μάγια Αγγέλου ήρθαν στο μυαλό μου όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους της αμφιλεγόμενης ταινίας, «Χιονάτη».
Ογδόντα οκτώ χρόνια μετά την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, η Disney ξαναζωντανεύει το διάσημο παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι» σε μια live action εκδοχή και αμφιλεγόμενη προσπάθεια που προκάλεσε χαμό πριν καν βγει στους κινηματογράφους.
Η… woke Χιονάτη του 2025 έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις, το παρασκήνιο συζητείται περισσότερο και από το ίδιο το περιεχόμενο και στο τέλος, βλέποντας την ταινία, η γεύση που σου μένει, είναι πως η Disney δια χειρός Μαρκ Γουέμπ προσπάθησε να αλλάξει την αρχική εκδοχή του 1937, προσαρμόζοντάς την στην εποχή της πολιτικής ορθότητας και της woke κουλτούρας, όμως απέτυχε. Και εδώ κολλάνε τα λόγια της σπουδαίας Αγγέλου, αφού η παραγωγή απέτυχε να αλλάξει όσα δεν την άρεσαν στο ορίτζιναλ παραμύθι, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι σχεδόν απογοητευτικό, ως προς το μήνυμα που θέλει να περάσει.
Είδαμε την «Χιονάτη» και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας
Τα συν της ταινίας
Η Ρέιτσελ Ζέγκλερ: Όταν έγινε γνωστό ότι η κολομβιανής καταγωγής νεαρή ηθοποιός θα αναλάβει το ρόλο της Χιονάτης, προκλήθηκαν αντιδράσεις, διότι σου λέει και το παραμύθι και όσοι είχαν ενστάσεις πως αυτή η πριγκίπισσα της Disney είναι «πιο άσπρη και από το χιόνι». Υπερβολές. Για να είμαστε ειλικρινείς, το χρώμα της επιδερμίδας δεν παίζει και δεν πρέπει να παίζει, κανένα ρόλο. Και στην προκειμένη περίπτωση, δε στέκεσαι σε αυτό, μιας και η Ζέγκλερ έχει μια γλυκύτητα που θα λέγαμε πως είναι πολύ κοντά οπτικά σε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας για την Χιονάτη. Υποκριτικά δεν μας έπεισε, και παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της για τον «stalker» πρίγκιπα, την πριγκίπισσα που ανακαλύπτει τον εαυτό της, παίρνει τη ζωή της στα χέρια της και είναι πιο δυναμική από τη Χιονάτη του ’37, δεν εντοπίσαμε στο παίξιμό της πουθενά αυτά τα στοιχεία και τον δυναμισμό που απαιτείται. Τα κατάφερε, όμως, καλύτερα στο κομμάτι του τραγουδιού.
Η Γκαλ Γκαντότ: Πόσο όμορφη είναι ακόμη και ως κακιά. Η ερμηνεία της είναι έντιμη, αρκετά πειστική στο ρόλο της, ο οποίος έχει και στιγμές με χιούμορ, το οποίο ο θεατής χρειάζεται.
Η μαγεία: Όσο και αν παρέμβεις σε ένα παραμύθι, η μαγεία του δεν χάνεται. Η Disney, τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι, έπραξε σοφά, κρατώντας πολλά στοιχεία από την αρχική εκδοχή. Τα κοστούμια, ο καθρέφτης, τα ζωάκια, όλο αυτό το ντεσνεϊκό περιβάλλον που αντιστάθηκε στον… αφορισμό που επιχειρείται.
Τα πλην της ταινίας
Οι νάνοι: Αυτό κανείς δεν το κατάλαβε. Για ποιο λόγο δεν επιλέχτηκαν ηθοποιοί για τους ρόλους των επτά νάνων. Υπάρχουν τόσοι ηθοποιοί με νανισμό που θα μπορούσαν να παίξουν. Και από τη στιγμή που θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα συμπερίληψης, δεν γίνεται να καταφεύγεις στη λύση του CGI και να τους παρουσιάζεις – τους μοναδικούς σε μία ταινία όπου τους υπόλοιπους χαρακτήρες ενσαρκώνουν άνθρωποι – ως μαγεμένα πλάσματα. Με αυτή την επιλογή, η παραγωγή έβαλε μεγάλο αυτογκόλ και αναίρεσε κάθε αφήγημά της.
Το τελικό αποτέλεσμα: Αν ο στόχος ήταν να συζητηθεί η ταινία, το πέτυχαν. Αν στόχος τους ήταν να ανανεώσουν το κλασικό παραμύθι και να το προσαρμόσουν στο σήμερα, απέτυχαν. Από τη μία τελικά κινούνται στα «παραχωρημένα» στερεότυπά του και ας μην έχουμε το κλασικό πριγκιπόπουλο, αλλά έναν αρχηγό συμμορίας ληστών κι επαναστάτη εναντίον της μοναρχίας και η Χιονάτη είναι…. «η πριγκίπισσα η σοσιαλίστρια». Και από την άλλη, οι αλλαγές που επιχείρησαν να κάνουν είναι καθαρά επιδερμικές που δεν ξέρουμε κατά πόσο θα περάσουν στο παιδικό κοινό που απευθύνονται, που ήδη γνωρίζει το παραμύθι στην κλασική του εκδοχή. Με λίγα λόγια, έχουμε μία ταινία που θα τη μνημονεύουμε περισσότερο για τον θόρυβο που προκάλεσε, παρά για το καλλιτεχνικό αποτύπωμα που άφησε και την ανατροπή που δεν έφερε..
Η υπόθεση
Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένα βασίλειο στην άκρη ενός μαγικού δάσους, που έσφυζε από ομορφιά και φως. Το βασίλειο κυβερνούσαν οι γονείς μιας κόρης που ονομαζόταν Χιονάτη. Μετά τον πρόωρο θάνατο της βασίλισσας, ο βασιλιάς ξαναπαντρεύεται, και παρόλο που η νέα μητριά της Χιονάτης είναι χαρισματική και όμορφη, έχει μια μοχθηρή καρδιά και μισεί τη θετή της κόρη. Σύντομα, η κακιά βασίλισσα αναλαμβάνει την εξουσία του βασιλείου και αποκαλύπτει την ανελέητή της φύση.
Όταν ο μαγικός της καθρέφτης αποκαλύπτει πως η Χιονάτη είναι η ομορφότερη σε όλη τη χώρα, η βασίλισσα εξοργίζεται και καταστρώνει ένα σχέδιο για να ξεφορτωθεί την πριγκίπισσα. Η Χιονάτη δραπετεύει από το κάστρο για να γλιτώσει από την οργή της κακιάς βασίλισσας και συναντά κάποια πλάσματα του δάσους, τα οποία την οδηγούν σε ένα γραφικό μικρό σπίτι. Εκεί ζουν ο Ντροπαλός, ο Σοφός, ο Χαζούλης, ο Γκρινιάρης, ο Χαρούμενος, ο Υπναράς και ο Συναχωμένος, που περνούν τις μέρες τους σκάβοντας για πολύτιμους λίθους στα κοντινά ορυχεία. Μέσα σε αυτό το μαγικό δάσος, η Χιονάτη συναντά τον Τζόναθαν, έναν νεαρό που θέλει να επαναστατήσει ενάντια στη μοναρχία. Γοητευμένος από την ομορφιά και την καλοσύνη της, ο Τζόναθαν συμμαχεί με τους μαγικούς της φίλους, δίνοντας στη Χιονάτη τη δύναμη και το κουράγιο να αντιμετωπίσει την Κακιά Βασίλισσα.
Χαμηλές εισπράξεις και άδειες αίθουσες
Οι ιθύνοντες της Disney ανέμεναν ένα εντυπωσιακό άνοιγμα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε εισιτήρια το πρώτο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, η ταινία απέφερε μόλις 87,3 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, με τη Βόρεια Αμερική να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ αυτών των εσόδων. Το αποτέλεσμα αυτό απέχει μακράν των προσδοκιών, δεδομένου ότι η παραγωγή κόστισε πάνω από 270 εκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας πολλά ερωτήματα για το κατά πόσο το στούντιο θα καταφέρει να καλύψει τη ζημιά. Ειδικά στην Κίνα, όπου οι live-action ταινίες της Disney είχαν στο παρελθόν δυνατές επιδόσεις, η «Χιονάτη» δεν κατάφερε καν να μπει στο Top 5 του box office, συγκεντρώνοντας μόλις 800.000 δολάρια στις πρώτες τρεις ημέρες προβολής της.
Σφοδρές αντιδράσεις για το cast και τις αλλαγές στην ιστορία
Η ταινία προκάλεσε αντιδράσεις πολύ πριν την κυκλοφορία της, με την επιλογή της Ρέιτσελ Ζέγκλερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο να γίνεται στόχος επικρίσεων. Η απόφαση της Disney να επιλέξει μια ηθοποιό με κολομβιανή καταγωγή για έναν χαρακτήρα που στο πρωτότυπο παραμύθι περιγράφεται ως «λευκή σαν το χιόνι», δίχασε τους θεατές. Παρόμοια κριτική είχε δεχθεί και η ταινία «Η Μικρή Γοργόνα», όπου πρωταγωνίστησε η Χάλι Μπέιλι. Παράλληλα, οι πολιτικές τοποθετήσεις των πρωταγωνιστριών έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά. Η Ζέγκλερ είχε εκφραστεί υπέρ της Παλαιστίνης, ενώ η Γκαντότ, που υποδύεται την Κακιά Βασίλισσα, είναι γνωστή για την υποστήριξή της στο Ισραήλ. Αυτό οδήγησε σε διαμάχες στα social media, με χρήστες να καλούν σε μποϊκοτάζ της ταινίας.
Οι επτά νάνοι έγιναν «μαγικά πλάσματα»
Ένα ακόμα σημείο τριβής ήταν η ριζική αναδιαμόρφωση των επτά νάνων, οι οποίοι στην ταινία παρουσιάζονται ως «μαγικά πλάσματα» αντί για νάνους ηθοποιούς. Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από κριτική του Πίτερ Ντίνκλατζ, γνωστού από το «Game of Thrones», ο οποίος χαρακτήρισε «αντιφατική» την προσπάθεια της Disney να είναι προοδευτική σε κάποια σημεία, ενώ εξακολουθεί να αναπαράγει στερεότυπα. Ωστόσο, αρκετοί ηθοποιοί με νανισμό εξέφρασαν την αντίθεσή τους, τονίζοντας πως η απόφαση αυτή τους στερεί επαγγελματικές ευκαιρίες σε μία μεγάλη παραγωγή.
Κοινωνικά μηνύματα ή «υπερβολική πολιτική ορθότητα»;
Η νέα εκδοχή της Χιονάτης παρουσιάζει την ηρωίδα να αναζητά τη δική της ταυτότητα και να μην βασίζει την ευτυχία της σε έναν γάμο. Η Ρέιτσελ Ζέγκλερ είχε δηλώσει ότι ο πρίγκιπας του αυθεντικού καρτούν είναι «stalker», ενώ η νέα εκδοχή εστιάζει στην αυτονομία της ηρωίδας. Αυτές οι αλλαγές όμως εξόργισαν το κοινό που αγαπά το κλασικό παραμύθι, με πολλούς να χαρακτηρίζουν την ταινία «ένα ακόμα θύμα της woke κουλτούρας».
Τι λένε οι κριτικοί και το κοινό
Η υποδοχή της ταινίας από το κοινό ήταν τουλάχιστον ψυχρή. Ο κριτικός της Daily Mail, Brian Viner, χαρακτήρισε τη «Χιονάτη» «μπερδεμένη και άτολμη», ενώ πολλοί χρήστες στα social media έσπευσαν να σχολιάσουν τις άδειες κινηματογραφικές αίθουσες. Ένας χρήστης έγραψε στο Χ (πρώην Twitter): «Πρεμιέρα Παρασκευή βράδυ και μόνο ένα άτομο αγόρασε εισιτήριο για τη Χιονάτη στο IMAX. Ναι, αυτή η ταινία θα αποτύχει». Μια άλλη ανάρτηση έδειχνε μια εντελώς άδεια αίθουσα το Σάββατο το βράδυ, με τη σαρκαστική λεζάντα: «Η Χιονάτη και οι επτά… θεατές». Ωστόσο, κάποιοι τόνισαν ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν αργά το βράδυ, μια ώρα που παραδοσιακά έχει χαμηλή προσέλευση.
Μια Disney που αλλάζει – και ένα κοινό που αντιστέκεται
Η Disney φαίνεται να διανύει μια μεταβατική περίοδο, όπου προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του μοντέρνου αφηγήματος και του κλασικού DNA της. Ωστόσο, το κοινό δεν δείχνει να ακολουθεί τις αλλαγές με ενθουσιασμό. Η «Χιονάτη» δεν είναι η πρώτη live-action ταινία της Disney που αντιμετωπίζει οργισμένες αντιδράσεις – ούτε η πρώτη που απογοητεύει στο box office. Αν η εταιρεία επιμείνει να επαναπροσδιορίζει τις κλασικές ιστορίες της, ίσως χρειαστεί να βρει μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην πρόοδο και την παράδοση. Γιατί, όπως αποδεικνύει η ψυχρή υποδοχή της «Χιονάτης», το κοινό δεν είναι πάντα διατεθειμένο να αποδεχθεί τις αλλαγές – ειδικά όταν αυτές θολώνουν την ταυτότητα μιας αγαπημένης ιστορίας.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας