Η Τουρκία ένα βήμα από το σημείο μηδέν

Πηγή Φωτογραφίας: ΥΗΗ, Mass protests in Turkey over the detention of Istanbul Mayor, oppositionist Ekrem Imamoglu
Η Τουρκία πλησιάζει το σημείο καμπής απ’όπου δεν θα υπάρχει επιστροφή στη Δημοκρατία, εκτιμά ο Economist σε σημερινό του άρθρο, συνοψίζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τη σύλληψη και προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά και τις τεράστιες διαδηλώσεις που συνεχίστηκαν χθες για πέμπτο 24ωρο.
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης «θα περάσει μήνες, ίσως και χρόνια, στη φυλακή».
Το δημοτικό συμβούλιο, όπου το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) διατηρεί την πλειοψηφία, θα εκλέξει έναν αναπληρωτή δήμαρχο στις 26 Μαρτίου.
Μέχρι σήμερα, πλήθη διαδηλωτών έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης προς υποστήριξη του δημάρχου τους, ενώ χθες, οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου για τις εκλογές του 2028 μετατράπηκαν σε «ψήφο εμπιστοσύνης» στον διωκόμενο δήμαρχο», με πάνω από 14 εκατομμύρια πολίτες να ψηφίζουν υπέρ της υποψηφιότητας Ιμάμογλου.
«Η Τουρκία πλησιάζει το σημείο χωρίς επιστροφή. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνησή της αποτελούσε ακόμη αυτό που οι πολιτικοί επιστήμονες αποκαλούν ένα ανταγωνιστικό αυταρχικό καθεστώς: Παρότι ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί ανεξέλεγκτες εκτελεστικές εξουσίες και ελέγχει de facto τα δικαστήρια και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, οι εκλογές στην Τουρκία παρέμειναν ως επί το πλείστον ελεύθερες. Ομως στις 19 Μαρτίου η αστυνομία συνέλαβε τον Ιμάμογλου, ο οποίος έχει αναδειχθεί ως ο ισχυρότερος αντίπαλος του Ερντογάν, μαζί με δεκάδες άλλους, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων συμβούλων του και άλλων τοπικών αξιωματούχων. Αυτό που απομένει, πλησιάζει την απροκάλυπτη απολυταρχία» γράφει χαρακτηριστικά ο Economist.
Όπως σημειώνεται, ακόμη και αν ο Ιμάμογλου αφεθεί ελεύθερος πριν από τις προσεχείς εκλογές (που αναμένονται το 2028 ή νωρίτερα), θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πιθανώς ανυπέρβλητο εμπόδιο, καθώς μία ημέρα πριν από τη σύλληψή του, οι αρχές ανακάλεσαν το πανεπιστημιακό του δίπλωμα.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, τον καθιστά ακατάλληλο για υποψηφιότητα, καθώς το αξίωμα του προέδρου είναι ανοικτό μόνο για πτυχιούχους.
«Ο Ερντογάν και οι άνθρωποί του πρέπει να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα είναι μια ασταμάτητη δύναμη», σημειώνει στον Economist ο Σόνερ Καγκάπταϊ του Washington Institute, ενός αμερικανικού think tank.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ερντογάν «πήρε ένα μεγάλο ρίσκο ποντάροντας στο ότι το όφελος από την απομάκρυνση ενός κορυφαίου αντιπάλου αξίζει το κόστος της αποδόμησης της δημοκρατίας της Τουρκίας».
«Τουλάχιστον έως έναν βαθμό μπορεί να έχει δίκιο: η αντίδραση της Ευρώπης ήταν υποτονική. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ελπίζουν στη συμμετοχή της Τουρκίας σε μια ειρηνευτική δύναμη μετά από μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και σε εναν διευρυμένο ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια γενικότερα. Η Αμερική, από την πλευρά της, δεν έχει αντιδράσει σχεδόν καθόλου», τονίζεται επίσης.
O Economist επικαλείται, μάλιστα, τις πληροφορίες πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεμπλοκάρει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.
Οπως, πάντως, επισημαίνεται, οι αγορές αντέδρασαν με ανησυχία στις συλλήψεις και τις ογκώδεις διαδηλώσεις, με τους δείκτες του τουρκικού χρηματιστηρίου να υποχωρούν κατά 16,3% και την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε αυξημένη πίεση.
«Εν τω μεταξύ, εν μέσω των νεφών από τα δακρυγόνα, η τουρκική δημοκρατία χάνεται από το προσκήνιο».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας