Ελλάδα

Αρχές Απριλίου το δεκαετές σχέδιο για τα εξοπλιστικά – Τι θα σηματοδοτήσει η επίσκεψη του Γάλλου υπ. Άμυνας

Αρχές Απριλίου το δεκαετές σχέδιο για τα εξοπλιστικά – Τι θα σηματοδοτήσει η επίσκεψη του Γάλλου υπ. Άμυνας

Πηγή Φωτογραφίας: Moscow Times, South Korea Scrambles Jets as Chinese, Russian Warplanes Approach

Με δεδομένες τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις σε επίπεδο ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του νέου ευρωπαϊκού ταμείου άμυνας, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την υλοποίηση περισσότερων εξοπλιστικών προγραμμάτων στα οποία οι γαλλικές εταιρείες έχουν κεντρικό ρόλο

Στην Αθήνα θα βρεθεί ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Sébastien Lecornu τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου.

Σύμφωνα με το Defence review, ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί με τον ομόλογο του Νίκο Δένδια προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα της ενδεχόμενης πώλησης των πυραύλων Meteor στη Τουρκία καθώς και τις επιμέρους ελληνογαλλικές εξοπλιστικές εξελίξεις με επίκεντρο την απόκτηση της 4ης γαλλικής φρεγάτας FDI HN για το Πολεμικό Ναυτικό.

Με δεδομένες τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις σε επίπεδο ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του νέου ευρωπαϊκού ταμείου άμυνας, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την υλοποίηση περισσότερων εξοπλιστικών προγραμμάτων στα οποία οι γαλλικές εταιρείες έχουν κεντρικό ρόλο.

Πότε παρουσιάζεται το ελληνικό δεκαετές σχέδιο για τους εξοπλισμούς

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι στις αρχές Απριλίου θα παρουσιάσει στη Βουλή τους βασικούς άξονες του νέου δεκαετούς σχεδίου για τους εξοπλισμούς. Εξέφρασε την ελπίδα η συζήτηση που θα γίνει να έχει άλλα χαρακτηριστικά από τις συζητήσεις των τελευταίων μηνών, «διότι μπορούμε να διαφωνούμε σε πολλά, όμως θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον στα ζητήματα των αμυντικών δαπανών μπορούμε να βρούμε ένα στοιχειώδες κοινό πλαίσιο συνεννόησης καθώς η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας είναι προϋπόθεση ελευθερίας και ευημερίας».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν έχουν προγραμματιστεί το Ανώτατο Συμβούλιο με την Τουρκία και συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα με τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία: «Ο σεβασμός των πολιτικών ελευθεριών αποτελεί βασικό συστατικό μιας δημοκρατίας. Να θυμίσω ότι η Τουρκία στα χαρτιά τουλάχιστον είναι χώρα υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια χώρα η οποία φιλοδοξεί να συνάψει πιο στενές σχέσεις με την Ένωση. Προφανώς αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως αυτές που έχουμε διαπραγματευτεί τα τελευταία χρόνια. Τώρα για το πρώτο σκέλος, όχι δεν υπάρχει ακόμα καμία προγραμματισμένη ημερομηνία για επίσκεψη μου στην Άγκυρα», ανέφερε.

Ρωτήθηκε ακόμη περί για το ενδεχόμενο συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αν αυτή θα επηρέαζε δική του συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο προγραμματισμένο ραντεβού του προέδρου Ερντογάν με τον πρόεδρο Τραμπ, ούτε υπάρχει κάποια δικιά μου προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ. Εκτιμώ ότι θα γίνει κάποια στιγμή, αλλά δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να σας πω. Σε κάθε περίπτωση θέλω να τονίσω, το έχω πει πολλές φορές, ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σταθερές, έχουν βάθος, στηρίζονται σε κοινά συμφέροντα, δεν ετεροπροσδιορίζονται από τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία. Η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας, ένας πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και μια χώρα η οποία πιστεύω ότι σε αυτό το ευμετάβολο γεωπολιτικό περιβάλλον, μπορεί να είναι και πολύ χρήσιμη. Ως μια χώρα αξιόπιστη στην Μέση Ανατολή, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί σε αυτή την καινούργια θεώρηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής να είναι εξαιρετικά χρήσιμη», επέμεινε.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments