Σχέδιο ετοιμότητας για περιπτώσεις κρίσεων – από πολέμους και πανδημίες μέχρι φυσικές καταστροφές – έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποιώντας για την ανάγκη οι Ευρωπαίοι πολίτες να αποθηκεύουν προμήθειες 72 ωρών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει το Politico.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Politico, το προσχέδιο της στρατηγικής ετοιμότητας της Κομισιόν καλεί μεταξύ άλλων τους πολίτες της ΕΕ να έχουν αποθέματα τροφίμων, αρκετά για τουλάχιστον 72 ώρες, σε περίπτωση κρίσης.
“Σε περίπτωση ακραίων αναταραχών, η αρχική περίοδος είναι η πιο κρίσιμη” τονίζεται στο έγγραφο, όπου παροπυσιάζονται διάφορα σενάρια – από κυβερνοεπιθέσεις και φονικές ασθένειες, μέχρι πλημμύρες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
“Καμία από τις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών δεν ήταν μεμονωμένη ή μικρή διάρκειας” σημειώνεται, στον απόηχο μιας σειράς από κρίσεις που έχει βιώσει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια: Η πανδημία του κορονοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία, φυσικές κατατστροφές και χρηματοοικονομικά σοκ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο των συνολικά 17 σελίδων, η στρατηγική της Κομισιόν θα πρέπει να δημιουργεί μια ασφαλή ΕΕ με τις απαραίτητες ικανότητες να αντιμετωπίσει απειλές, ανεξάρτητα από τη φύση ή την προέλευσή τους, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαίας καθοδήγησης των μελών – κρατών.
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η ενίσχυση της ετοιμότητας τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και στις χώρες της, είναι “ζήτημα επείγουσας ανάγκης”.
Στο έγγραφο γίνεται λόγος για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από κυβερνοεπιθέσεις, καθώς όπως σημειώνεται, η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο προετοιμασμένη μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο. Μία πρόταση είναι η δημιουργία “ευρωπαϊκού συστήματος συναγερμού για τις κυβερνοεπιθέσεις”, ενώ συστήνεται και η ψηφιακή εκπαίδευση και παροχή βοήθειας για χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη για μεγαλύτερη ανάπτυξη της διπλωματίας σε αυτό το σκέλος και καλύτερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
Ακόμα, εξετάζεται και το σενάριο των φυσικών καταστροφών. Η Κομισιόν προτείνει μια στρατηγική δημιουργίας αποθεμάτων σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβαση σε κρίσιμες πηγές για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών, όπως για παράδειγμα σε ιατροφαρμακευτικά μέτρα, ενεργειακό εξοπλισμό και πιθανόν τρόφιμα και νερό.
Επίσης, η Κομισιόν θέλει να ενισχύσει και τη συνεργασία εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων, με την ίδρυση ενός αρμόδιου κέντρου συντονισμού, το οποίο θα διαχειρίζεται τις συνέπειες μιας κρίσης, θα παρέχει στήριξη και θα παρακολουθεί τα μέτρα που λαμβάνονται.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται μάλιστα και η αναθεώρηση των χρηματοοικονομικών οργάνων για την αντιμετώπιση των κρίσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μηχανισμοί μπορούν να προσαρμόζονται στους διάφορους κινδύνους και στις κρίσεις που προκύπτουν.
Ένα παράρτημα στο προσχέδιο απαριθμεί περίπου 60 βασικές δράσεις που θα εφαρμοστούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εντατικοποίησης της παρακολούθησης των ψευδών ειδήσεων, της αξιολόγησης του επιπέδου ετοιμότητας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και της ετοιμότητας στα σχολικά προγράμματα, όλα για φέτος.
Το σχόλιο σας