Αλλαγές στις δαπάνες των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προγραμματίζει αλλαγές στις προμήθειες εξοπλισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δένδιας έχει αποστείλει έγγραφη επιστολή στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ζητώντας να περιλαμβάνεται 25% ελληνική συμμετοχή σε κάθε σύμβαση εξοπλιστικών προγραμμάτων που συνάπτεται με το εξωτερικό.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει δεχθεί κριτική για τη σύναψη μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων χωρίς να διασφαλίζεται η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Ο Δένδιας έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην ανάγκη η Ελλάδα να αρχίσει να χτίζει το δικό της αμυντικό οικοσύστημα, επενδύοντας στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Σε αυτή την κατεύθυνση δημιουργήθηκε το ΕΛΚΑΚ και σε αυτή την κατεύθυνση συντάχθηκε και αυτή η επιστολή Δένδια στη ΓΔΑΕΕ.
Με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να έχει υπογραμμίσει πολλές φορές ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις, ώστε να σταματήσει πλέον να αγοράζει αμυντικά συστήματα μόνο από το ράφι.
Η «Ασπίδα του Αχιλλέα»
Οι νέοι εξοπλισμοί θα αναπτυχθούν με βάση προτεραιότητες που θα ενισχύουν την ορθολογική εξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων και θα εκσυγχρονίζουν τις αποτρεπτικές τους ικανότητες.
Η κύρια προτεραιότητα του νέου εξοπλιστικού προγράμματος θα είναι η ανάπτυξη ενός θόλου πολλαπλής αεράμυνας (κατά drones, αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική) στα νησιά και στον Έβρο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την προμήθεια οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς (High Range Surface to Air Missile – HSAM) καθώς και μέσου και μικρού βεληνεκούς (Middle Range Surface to Air Missile – MSAM).
Η εμπειρία της Τουρκίας
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αμυντική βιομηχανία, επενδύοντας συστηματικά στις αγορές της και στη μεταφορά τεχνογνωσίας.
Αντίθετα, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω, γεγονός που την καθιστά εξαρτημένη από ακριβές αγορές. Συχνά, η έλλειψη συμφωνιών για υποστήριξη μετά την αγορά έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντηρήσει τα συστήματα που αποκτά.
Πηγή: Pagenews.gr
Το σχόλιο σας