Κινητικότητα για κοιτάσματα και καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Πηγή Φωτογραφίας: Atalanti - Asso.subsea
Ένα κρίσιμο παρασκήνιο εξελίσσεται γύρω από την επανέναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση του καλωδίου ενεργειακής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Η Αθήνα δρα σε πολλαπλά επίπεδα, εστιάζοντας στο Ισραήλ, την Ουάσιγκτον και το Παρίσι.
Αναφορικά με το καλώδιο, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ την ερχόμενη Δευτέρα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τις εξελίξεις. Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την περασμένη Δευτέρα υποδηλώνει ότι υπάρχουν νέα δεδομένα σχετικά με την πρόοδο των εργασιών. «Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι η έρευνα και η τοποθέτηση του καλωδίου θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες του έργου και τον προγραμματισμό της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η έρευνα και η τοποθέτηση επιφανειακών καλωδίων είναι ελεύθερη και δεν απαιτεί άδεια», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, στέλνοντας ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για την επανέναρξη των εργασιών – ακόμη και πριν από τα μέσα Απριλίου – χωρίς καμία «διαπραγμάτευση».
Στο άμεσο μέλλον, αναμένεται να ξεκινήσει μια σειρά ενεργειών που στοχεύουν στην επανεκκίνηση των εργασιών. Κεντρικός παράγοντας σε αυτή την προσπάθεια είναι, όπως έχει ήδη αναφερθεί, το Ισραήλ. Εκτός από το άμεσο ενδιαφέρον του για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα ενισχύσει τη θέση του ως ενεργειακού κόμβου, το Ισραήλ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή για να εξασφαλίσει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την αντίδραση της Τουρκίας. Σημαντική κινητικότητα παρατηρήθηκε μετά την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα μέσα του μήνα.

Η Αθήνα επιδιώκει να εξασφαλίσει επίσημη στήριξη από την Ουάσιγκτον για την ολοκλήρωση του έργου, κάτι που θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις ενστάσεις και τα εμπόδια. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η αμερικανική υποστήριξη θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και συμμετοχή των ΗΠΑ στη μετοχική σύνθεση του έργου. Σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκεται η παρέμβαση του Ισραήλ, δεδομένης της ισχυρής σχέσης της κυβέρνησης Νετανιάχου με τη νέα αμερικανική διοίκηση. Το θέμα θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ την ερχόμενη Δευτέρα.
Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα στην ελληνική ενεργειακή ατζέντα είναι η συνέχιση των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αξιοσημείωτο είναι ότι η αμερικανική εταιρεία Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στον τομέα των υδρογονανθράκων παγκοσμίως, εκδήλωσε πρόσφατα ενδιαφέρον για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, έλαβε πράσινο φως για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.
Το τρίτο σημαντικό θέμα στην ελληνική ατζέντα σχετικά με την Άγκυρα αφορά τους εξοπλισμούς, εστιάζοντας στην προσπάθεια του Τ. Ερντογάν να επαναφέρει την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία «επενδύει» στο Ισραήλ.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Παρίσι, όπου την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συγκαλέσει νέα σύνοδο ηγετών για την Ουκρανία. Η Γαλλία δείχνει έντονο ενδιαφέρον για το έργο του καλωδίου, και η Αθήνα ελπίζει στη στήριξη του Παρισιού ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν προκύψει από τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Παράλληλα, κατά τη νέα φάση των ερευνών, αναμένεται να υπάρξει και γαλλική ναυτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας