EDITOR'S PICK

Γκίζα: Η Ιστορία της Ανθρωπότητας γράφεται ξανά κάτω από την άμμο της ερήμου

Ιταλοί και Σκωτσέζοι επιστήμονες που μελετούν την πυραμίδα του Χεφρήνου λένε ότι «η πρωτοποριακή μελέτη έχει επαναπροσδιορίσει τα όρια της δορυφορικής ανάλυσης δεδομένων και της αρχαιολογικής εξερεύνησης», σύμφωνα με την εκπρόσωπο Νικόλ Τσίκολο.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τις θρυλικές Αίθουσες του Amenti σε μια «αχανή πόλη» κάτω από τις πυραμίδες της Γκίζας της Αιγύπτου – μια «τραβηγμένη» ​​θεωρία που έχει προβληματίσει τους αρχαιολόγους οι οποίοι απορρίπτουν τους ισχυρισμούς ως «ψευδείς ειδήσεις».

Ιταλοί και Σκωτσέζοι επιστήμονες που μελετούν την πυραμίδα του Χεφρήνου λένε ότι «η πρωτοποριακή μελέτη έχει επαναπροσδιορίσει τα όρια της δορυφορικής ανάλυσης δεδομένων και της αρχαιολογικής εξερεύνησης», σύμφωνα με την εκπρόσωπο Νικόλ Τσίκολο.

Με το εύστοχο όνομα το «Έργο Χεφρήν», ο Κοράντο Μαλάγκα από το Πανεπιστήμιο της Πίζας της Ιταλίας και ο Φίλιππο Μπιόντι του Πανεπιστημίου Strathclyde στη Σκωτία οδήγησαν την αποστολή για την ανακάλυψη της δεύτερης μεγαλύτερης πυραμίδας της Γκίζας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν πέντε μικρές δομές που μοιάζουν με δωμάτια μέσα στην πυραμίδα χρησιμοποιώντας τεχνολογία συνθετικού ραντάρ διαφράγματος (SAR). Μια κατασκευή περιείχε μια σαρκοφάγο που εσφαλμένα θεωρήθηκε ότι ήταν ο τάφος του Φαραώ, είπε η ομάδα σε ένα δελτίο τύπου.

Η ομάδα ισχυρίζεται ότι οι πέντε κατασκευές – άγνωστες προηγουμένως πριν από τις εικόνες – βρέθηκαν στο κέντρο της πυραμίδας.

Οι δομές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα συνδέονται με μονοπάτια που οδηγούν κάτω από την επιφάνεια και πιστεύεται ότι υπάρχουν κρυμμένα δωμάτια και πηγάδια κάτω από το θαύμα του κόσμου 4.500 ετών.

Τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα μετατράπηκαν σε φωνητικά δεδομένα που αποκάλυψαν μεγαλύτερες υποδομές που οδηγούσαν εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη.

Οι οκτώ μεγάλες, κατακόρυφες κατασκευές – που θεωρούνται πηγάδια ή φρεάτια – πιστεύεται ότι εκτείνονται σε πλάτος περίπου 2 χλμ. και σχεδόν ενός χιλιομέτρου κάτω από το έδαφος.

Οι ερευνητές δεν αποκάλυψαν τη χρήση των μεγαλύτερων κατασκευών που εκτείνονται κάτω από το «σημείο μηδέν», αλλά σχεδιάζουν περαιτέρω ανάλυση και πιθανή ανασκαφή για να επαληθεύσουν την «τεχνητή φύση των κατασκευών».

Το έργο χρησιμοποίησε δύο δορυφόρους 420 μίλια ψηλά στο διάστημα για να στείλει σήματα ραντάρ που «φωτογράφιζαν» τις πυραμίδες, σύμφωνα με την Daily Mail.

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν σε εικόνες για να δημιουργηθεί ένα κατά προσέγγιση αντίγραφο αυτού που πιστεύεται ότι βρίσκεται κάτω από τις πυραμίδες, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ πηγαδιών.

Η κοίλη δομή αποτελείται από σπειροειδή μονοπάτια που οδηγούν πιο κάτω από το έδαφος.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τα δεδομένα για να φτιάξει ένα πρόχειρο τρισδιάστατο μοντέλο που υπολογίζει τι πιστεύεται ότι κρύβεται από τα μάτια του κόσμου.

«Όταν μεγεθύνουμε τις εικόνες [στο μέλλον], θα αποκαλύψουμε ότι από κάτω κρύβεται αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως αληθινή υπόγεια πόλη», είπε ο Μαλάγκα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ο σκεπτικισμός και οι κατηγορίες ότι η μελέτη ήταν φάρσα προέκυψαν όταν το έργο δεν δημοσίευσε τις πληροφορίες με καμία αξιολόγηση από ανεξάρτητους ερευνητές.

Ο Δρ Zahi Hawass, διάσημος αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, χαρακτήρισε αμέσως τους ισχυρισμούς «εντελώς λανθασμένους» και «ψευδείς ειδήσεις».

«Ο ισχυρισμός της χρήσης ραντάρ μέσα στην πυραμίδα είναι ψευδής και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται δεν είναι ούτε επιστημονικά εγκεκριμένες ούτε επικυρωμένες», είπε στο National.

Ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ είπε ότι οι ισχυρισμοί ήταν «υπερβολικοί», καθώς η τεχνολογία δεν είναι αρκετά προηγμένη για να δημιουργήσει τέτοιες εικόνες.

Ο ειδικός στα ραντάρ Lawrence Conyers είπε ότι υπάρχει πιθανότητα οι πέντε μικρότερες κατασκευές που βρέθηκαν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια να βρίσκονται εκεί λόγω της ιστορίας της περιοχής.

Ο Conyers είπε ότι η γη ήταν ιερή για τους αρχαίους πολιτισμούς ακόμη και πριν από την κατασκευή των πυραμίδων, σύμφωνα με την Daily Mail.

Οι ισχυρισμοί έχουν συμβάλει σε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την πιθανότητα ανακάλυψης αρχαίων κειμένων και άλλων πόρων από τους αιγυπτιακούς μύθους.

«Μια αξιοσημείωτα ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της διάταξης και των χαρακτηριστικών αυτών των υπόγειων θαλάμων και των θρυλικών αιθουσών του Amenti όπως περιγράφονται στους αρχαίους μύθους», είπε η Τσίκολο.

Οι Αίθουσες του Amenti περιλαμβάνουν τη μυθική Αίθουσα των Αρχείων, ένα κρυφό δωμάτιο που πιστεύεται ότι βρίσκεται κάτω από το σύμπλεγμα της πυραμίδας ή τη Μεγάλη Σφίγγα που περιέχει πληροφορίες για τους αρχαίους ανθρώπους της περιοχής.

«Αυτά τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν την κατανόησή μας για την ιερή τοπογραφία της αρχαίας Αιγύπτου, παρέχοντας χωρικές συντεταγμένες για προηγουμένως άγνωστες και ανεξερεύνητες υπόγειες δομές», πρόσθεσε η Τσίκολο.

Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο