Στα 3.300 δολ. ανά ουγγιά ο χρυσός στο τέλος του 2025 σύμφωνα με την Goldman Sachs

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay // Στα 3.300 δολ. ανά ουγγιά ο χρυσός στο τέλος του 2025 σύμφωνα με την Goldman Sachs
Η Goldman Sachs (από τις μεγαλύτερες στον κόσμο διεθνείς τράπεζες επενδύσεων) αύξησε την προοπτική της τιμής του χρυσού στο τέλος του έτους από 3.100 δολάρια σε 3.300 δολάρια ανά ουγγιά.
Σχετικά με το εύρος πρόβλεψής της, κυμαίνεται από 3.250 έως 3.520 δολάρια, επικαλούμενη απροσδόκητες αυξήσεις στις εισροές χρηματιστηριακών αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) και τη διατήρηση ισχυρής ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες.
Ο χρυσός εκτινάχθηκε πρόσφατα πάνω από τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά στις 14 Μαρτίου μετά από μια περίοδο κερδοσκοπικής επανατοποθέτησης, λόγω των πρωτοσέλιδων που περιβάλλουν ένα πιθανό πακέτο δασμών που στοχεύει την προσοχή της ΕΕ και των μέσων ενημέρωσης σε ένα πλαίσιο «συμφωνίας Mar-a-Lago».
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια απότομη ανάκαμψη στο κερδοσκοπικό μήκος, ωθώντας τον χρυσό πίσω στο 85ο εκατοστημόριο θέσης μετά από καθαρές προσθήκες περίπου 60 τόνων.
Λόγος αισιοδοξίας
Η ανοδική προοπτική της Goldman στηρίζεται στις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν ισχυρή αγοραστική δυναμική. Η τράπεζα αναμένει τώρα κατά μέσο όρο 70 τόνους μηνιαίως αγορές από την κεντρική τράπεζα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή της για 50 τόνους.
«Η βασική μας πρόβλεψη υποθέτει ότι η κερδοσκοπική τοποθέτηση ομαλοποιείται από τα τρέχοντα αυξημένα επίπεδα (85ο εκατοστημόριο), ενώ το ανώτερο άκρο του εύρους τιμών μας αντικατοπτρίζει επίμονα τεντωμένη θέση εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας», ανέφεραν οι Lina Thomas και Daan Struyven (στρατηγικοί αναλυτές της Goldman), σε έκθεση.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την πιθανότητα οι τιμές του χρυσού (σύμφωνα με σενάρια κινδύνου) θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 4.200 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του 2025.
Η επίδραση της Κίνας
Ο ρόλος της Κίνας στην παγκόσμια αγορά χρυσού παραμένει καθοριστικός, με την κεντρική της τράπεζα να συνεχίζει να συσσωρεύει χρυσό ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής διαφοροποίησης.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι εάν η Κίνα διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό αγορών χρυσού (περίπου 40 τόνους το μήνα) θα χρειαστούν 3-6 χρόνια για να φτάσει το μερίδιο αποθεμάτων χρυσού της στο 20-30%, ευθυγραμμίζοντάς το πιο κοντά στα πρότυπα της ανεπτυγμένης αγοράς.
Η τράπεζα σημειώνει επίσης ότι οι πρόσφατα εγκεκριμένες κατανομές χρυσού για κινεζικές ασφαλιστικές εταιρείες (ανέρχονται σε περίπου 280 τόνους), θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα κατώτατο όριο τιμών, καθώς η ζήτηση εμφανίζεται σε πτώση των τιμών.
Αιτίες προσωρινής μείωσης τιμών
Οι πιθανοί καθοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές πωλήσεις. Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό είναι απίθανο να αλλάξει ουσιαστικά τη διαρθρωτική ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης.
«Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας δημιούργησε ένα σημαντικό προηγούμενο που θα πρέπει να διατηρήσει τη ζήτηση των κεντρικών τραπεζών σε υψηλά επίπεδα», σημειώνει η έκθεση.
Ένα άλλο πιθανό γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει προσωρινή υποχώρηση των τιμών είναι μια απότομη πώληση μετοχών η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρευστοποίηση θέσεων χρυσού λόγω του περιθωρίου κέρδους.
Ωστόσο, τέτοια γεγονότα είναι πιθανό να είναι βραχύβια, είπαν οι αναλυτές στρατηγικής, καθώς η υψηλή αβεβαιότητα θα τραβήξει τελικά τους κερδοσκοπικούς αγοραστές πίσω στην αγορά.
Στα 3.500 δολ. η εκτίμηση της Bank of America
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Bank of America αύξησε επίσης τον στόχο της για την τιμή του χρυσού, στα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά, επίπεδο που αναμένει ότι ο χρυσός θα φτάσει εντός δύο ετών.
Επιπλέον, η τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της για τη μέση τιμή, προβλέποντας ότι ο χρυσός θα διαπραγματευτεί στα 3.063 δολάρια ανά ουγγιά το 2025 και 3.350 δολάρια ανά ουγγιά το 2026, από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της για 2.750 και 2.625 δολάρια ανά ουγγιά, αντίστοιχα.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας