ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άνοια: Τα πρώτα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν στον ύπνο, χρόνια πριν από τη διάγνωση

Άνοια: Τα πρώτα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν στον ύπνο, χρόνια πριν από τη διάγνωση

Πηγή Φωτογραφίας: freepik // Άνοια: Τα πρώτα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν στον ύπνο, χρόνια πριν από τη διάγνωση

Νέα επιστημονικά στοιχεία συνδέουν τις διαταραχές στον ύπνο με αυξημένες πιθανότητες για εκδήλωση άνοιας αρκετά χρόνια αργότερα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, με την ασθένεια να χτυπά και ανθρώπους μικρότερων ηλικιών απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Πλέον, η επιστημονική κοινότητα ασχολείται όλο και πιο επισταμένως με την άνοια και ειδικά με τα μέτρα πρόληψης και τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου στο μέλλον.

Τα πρώτα σημάδια άνοιας μπορούν να αναγνωριστούν όταν κοιμόμαστε Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για την καταπολέμηση της άνοιας σε μεγάλη ηλικία.

Όπως αναφέρει ο γερμανικός ιστότοπος Fuldaer Zeitung, οι συστάσεις κυμαίνονται από μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φλαβονοειδή, έως την άσκηση, μια ενεργή κοινωνική ζωή και μια ποικιλία από συνήθειες και τροφές που προστατεύουν μακροπρόθεσμα την υγεία του εγκεφάλου.

Παρόλο που, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία θεραπεία που να επιβραδύνει ή ακόμα και να θεραπεύει εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ, ορισμένα φάρμακα μπορούν να μετριάσουν προσωρινά τα συμπτώματα της άνοιας σε ορισμένους ασθενείς. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να αναγνωρίζετε τυχόν προειδοποιητικά σήματα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Τα πρώτα σημάδια ενδέχεται να εμφανιστούν δεκαετίες πριν από τη διάγνωση.

Στην περίπτωση της άνοιας και της νόσου του Πάρκινσον, συχνά η διάγνωση γίνεται μόνο όταν τα συμπτώματα είναι ήδη σοβαρά. Ωστόσο, υπάρχουν πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια και για τις δύο ασθένειες.

Όταν οι άνθρωποι αναπτύσσουν άνοια, αρχικά μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με τη μνήμη, βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη. Με την πάροδο του χρόνου, το περιεχόμενο της μακροπρόθεσμης μνήμης χάνεται. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς χάνουν σταδιακά ικανότητες και δεξιότητες που έχουν μάθει σε όλη τους τη ζωή.

Τα τυπικά συμπτώματα της άνοιας είναι:

Σύγχυση και λήθη Απώλεια της όσφρησης Αποπροσανατολισμός Επιθετικότητα και ευερεθιστότητα Κατάθλιψη Αλλαγές προσωπικότητας Παραισθήσεις Γλωσσικά προβλήματα Μειωμένη δραστηριότητα Δυσκολία αντιμετώπισης της καθημερινότητας Σύμφωνα με έκθεση του fr.de, ο εγκέφαλος μπορεί να στείλει διακριτικά σήματα που δείχνουν μια πιθανή ασθένεια πολύ πριν γίνει η διάγνωση της άνοιας. Αυτό είναι, επίσης, το αποτέλεσμα μιας μελέτης από τον Καναδά.

Κατά συνέπεια, μια λεγόμενη διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι εγκεφαλικών ασθενειών που μπορεί να εμφανιστούν περίπου 15 χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που χτυπούν ή κλωτσάνε συχνά στα όνειρά τους τη νύχτα έχουν 80% έως 100% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μια νευροεκφυλιστική ασθένεια όπως η άνοια ή το Πάρκινσον.

Φυσικά, κάθε εφιάλτης δεν αποτελεί σημάδι ασθένειας. Όταν πρόκειται για διαταραχές ύπνου, η τάση για κίνηση εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.

Πρώιμο προειδοποιητικό σήμα: Οι ερευνητές ανακαλύπτουν σημάδια άνοιας στη συμπεριφορά ύπνου Αυτή η φάση ύπνου, που ονομάζεται επίσης παράδοξος ή αποσυγχρονισμένος ύπνος, αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του ύπνου μας. Χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από αυξημένη αρτηριακή πίεση, επιταχυνόμενο παλμό και γρήγορες κινήσεις των ματιών όταν τα βλέφαρα είναι κλειστά, ενώ ταυτόχρονα οι μύες είναι χαλαροί.

Όταν υπάρχει η διαταραχή ύπνου, η σωματική δραστηριότητα αντιστοιχεί σε ζωντανά όνειρα και το σώμα κινείται τόσο έντονα όσο τα μάτια.

Μια άλλη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, έδειξε ότι οι βραχυπρόθεσμες φάσεις ύπνου REM αυξάνουν, επίσης, τον κίνδυνο ασθένειας.

Επιπλέον, η συνολική διάρκεια του ύπνου έχει, προφανώς, επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Σύμφωνα με το Alzheimer Research Initiative, ο λόγος γι’ αυτό είναι ορισμένες διεργασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλο, μεταξύ άλλων, όταν κοιμόμαστε.

«Ακόμη κι αν η σχέση μεταξύ της χρόνιας έλλειψης ύπνου και της ανάπτυξης ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ δεν είναι ακόμη ακριβώς ξεκάθαρη, τα ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι σημαντικές αναγεννητικές διεργασίες λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίες μπορούν επίσης να προστατεύσουν από την άνοια» επισημαίνεται.

Πόσες ώρες ύπνου είναι ιδανικές και τι πρέπει να τρώμε

Μία από τις πιο σημαντικές διαδικασίες είναι η απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών από τον εγκέφαλο. Αυτό περιλαμβάνει επίσης το β-αμυλοειδές, την πρωτεΐνη που συσσωματώνεται για να σχηματίσει πλάκες στον εγκέφαλο στη νόσο του Αλτσχάιμερ και καταστρέφει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος αναλαμβάνει ένα είδος λειτουργίας «καθαρισμού». Η επιστήμη, τώρα, υποθέτει ότι σε άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά σε βάθος χρόνου, αυτές οι διαδικασίες διαταράσσονται και «τοξικές πρωτεΐνες» μπορούν να συσσωρευθούν στον εγκέφαλο.

Μια μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications παρουσίασε στοιχεία για τη σύνδεση μεταξύ ύπνου και κινδύνου άνοιας, αναφέρει το Γερμανικό Ίδρυμα Εγκεφάλου. Για να γίνει αυτό, αξιολογήθηκαν δεδομένα από σχεδόν 8.000 άτομα σε μια περίοδο 25 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο επτά ώρες τη νύχτα είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά άνοιας καθώς γερνούσαν. Ωστόσο, μεταξύ εκείνων που κοιμόντουσαν λιγότερο, το ποσοστό άνοιας ήταν 30% υψηλότερο.

Ωστόσο, πρέπει ακόμη να διευκρινιστεί εάν ο ύπνος συνδέεται με την ανάπτυξη της νόσου, τονίζει ο καθηγητής δρ Φρανκ Έρμπγκουθ, πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Εγκεφάλου. Η σύνδεση θα μπορούσε μάλιστα να είναι αντίστροφη, δηλαδή ο λιγότερος ύπνος θα μπορούσε να είναι συνέπεια άνοιας στους συμμετέχοντες που εξετάστηκαν.

Ανεξάρτητα από αυτό, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά ξεκούραστο ύπνο και να αποφύγετε άλλους παράγοντες κινδύνου άνοιας. Εάν συμπεριλάβετε δύο είδη φρούτων στη διατροφή σας όσο πιο συχνά γίνεται, αυτό συμβάλλει επίσης στην υγεία του εγκεφάλου σας και στην προστασία από την άνοια.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments