Η κυβέρνηση περνά στην οικονομία τη δημόσια ατζέντα

Πηγή Φωτογραφίας: [374543] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Με την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για νέα αύξηση 6,02% του κατώτατου μισθού, φτάνοντας τα 880 ευρώ, η κυβέρνηση προσπαθεί να ενσωματώσει την πολιτική της ατζέντα στην οικονομική συζήτηση. Το κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζει αυτή την αύξηση, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, ως ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και της αγοραστικής τους δύναμης. Στα επιχειρήματα της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το γεγονός ότι αυτή είναι η πέμπτη αύξηση του βασικού μισθού από το 2019, όταν ήταν 650 ευρώ, και έχει οδηγήσει σε συνολική αύξηση 35,4% μέσα σε έξι χρόνια.
Για το Μέγαρο Μαξίμου, ο στόχος είναι να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ μέχρι το 2027. Αυτή η δέσμευση, όπως τονίζουν, είναι απόλυτα εφικτή και αποτελεί μία από τις οικονομικές υποσχέσεις για τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να αξιολογηθεί από τους πολίτες. Επιπλέον, σημειώνουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 11η θέση ανάμεσα σε 22 κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν καθορίσει κατώτατο μισθό.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει προφανείς θετικές επιπτώσεις, επηρεάζοντας θετικά πάνω από 575.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι επωφελούνται για πρώτη φορά, όπως και οι δικαιούχοι επιδομάτων – όπως γάμου, μητρότητας και ανεργίας – καθώς και ο μέσος μισθός έμμεσα. Το κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που η προστασία του κατώτατου μισθού επεκτείνεται και στον δημόσιο τομέα. Από το 2028, η αναπροσαρμογή του θα γίνεται αυτόματα με βάση μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα. Επιπλέον, αν ληφθούν υπόψη όλες οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το 2023, η μέση ετήσια αύξηση φτάνει τα 2.283 ευρώ, που ισοδυναμεί με 1,3 επιπλέον μισθούς το χρόνο.
Η ενίσχυση των εισοδημάτων έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής, λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς για την επίδραση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας στα νοικοκυριά. Επιπλέον, αποτελεί την πιο άμεση απάντηση στην ακρίβεια, η οποία έχει μειώσει σημαντικά τις όποιες αυξήσεις. Ο στόχος είναι, παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, να ενισχυθεί και ο μέσος μισθός, ώστε να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ μέχρι το 2027, καθώς και να συνεχιστούν οι φοροελαφρύνσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των εισοδημάτων.
Το οικονομικό επιτελείο αναλύει όλα τα δεδομένα, ώστε μέχρι το τέλος του εξαμήνου να έχει διαμορφωθεί μια καθαρή εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σκοπός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι σε θέση, τον Σεπτέμβριο από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, να ανακοινώσει νέες μειώσεις στους άμεσους φόρους για την επόμενη χρονιά, εστιάζοντας στην περαιτέρω ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, δηλαδή για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ. Κύριο μέλημα είναι οι ανακοινώσεις να μην διαταράσσουν τη δημοσιονομική ισορροπία και να μην οδηγούν τη χώρα σε παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η οικονομία αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος, σε συνδυασμό με σημαντικές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς της καθημερινής ζωής. Αυτός ο συνδυασμός πολιτικών θα κριθεί από τους πολίτες στις επόμενες εθνικές εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύει μέχρι στιγμής τα θετικά βήματα που έχουν γίνει σε σχέση με τα εισοδήματα και τους φόρους, ως το κύριο διακύβευμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, που συνδέεται άμεσα με την επιδίωξη της πολιτικής σταθερότητας.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας